Dzień buraka - świętuj razem z nami

Burak - najczęściej ląduje w barszczu lub obok mielonego kotleta. Na szczęście coraz częściej wykorzystujemy go także na inne sposoby. Burak jest źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia, jest wykorzystywany w profilaktyce nowotworowej. Jednak przede wszystkim burak ma wspaniały smak! Dziś to warzywo obchodzi swoje święto. Z tej okazji zebrałam dla was 12 oryginalnych przepisów.

Podziel się:

Buraczki na ciepło

Buraczaną listę przebojów zaczynam od klasyki, czyli buraczków na ciepło do obiadu. Tym razem wersja bez zasmażki, a ze śmietaną.

Buraczki trzeba ugotować w mundurkach, a po wystudzeniu zetrzeć na tartce. Potem przekładamy je do garnka o grubym dnie, dodajemy kwasek cytrynowy i śmietanę.

Gdy puszczą sok doprawiamy do smaku, dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy i gotowe :-) Tradycja w najlepszym wydaniu.

Słodkie placki buraczane

Buraki na śniadanie? Na dodatek na słodko? Tak, to możliwe :-) Sandra dodała je do kokosowych pankejków z wanilią, które potem zaserwowała z truskawkami, borówkami, bazylią i ciemnym syropem z agawy.

"Przyznam, że trochę się bałam, że buraczki będą zbyt mocno wyczuwalne. Jednak dzięki mące kokosowej, wanilii i syropowi z agawy nie było ich czuć nic a nic. Placuszki wyszły puszyste, wewnątrz wilgotne i po prostu pyszne!" - przekonuje blogerka.

Zupa krem z pieczonych buraków

Zupa z buraków? Oczywiście barszcz — zabielany, ukraiński albo czysty, ale czy wiecie, że z buraków można przygotować również obłędny krem? Ma zachwycający kolor (a przecież, wiecie, że jestem fanką wszystkiego, co różowe;-)), aksamitną konsystencję i pięknie pachnie.

Przygotowanie tego kremu zajmie wam dosłownie chwilę, bo przecież buraki można upiec wcześniej. Buraczkowy krem zawsze podaję z jajkiem na twardo. Palce lizać!

Tarta z burakami w sosie balsamicznym

Tarta z burakami w sosie balsamicznym — sprawdzi się jako elegancka przystawka lub danie główne. Przygotowanie jej nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu.

"Połączenie smaków może początkowo wydawać się dziwne, ale gdy nadchodzi pora jedzenia — przyjemnie zaskakuje. Buraczkowy posmak jest cudownie podkreślony balsamiczno-miodową glazurą, a dodatek serów i rukoli dodaje wyrazistości" - pisze autorka przepisu.

Sałatka z pieczonych buraków

"Zdrowa i smaczna propozycja na sałatkę z pieczonych buraków z dodatkiem rukoli, sera i prażonych ziaren słonecznika idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia" - czytamy na blogu Obżarciuch.

Sałatkę podajemy z grzankami, polaną aromatycznym miodowo-musztardowym dressingiem. Pycha!

Buraczany hummus

Różowy hummus? O tak, uwielbiam! Koniecznie musicie go spróbować.

"Zamiast wody dodałam do miksowania ciecierzycy soku z buraków- wyszło przepysznie! To kolejny dowód na to, że eksperymentowanie w kuchni jest ekstra. A do tego ten kolor — tak boski, że wprost nie mogłam nacieszyć wzroku!" - zachwyca się Dorota.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Czekoladowe babeczki z burakiem

Wypieki z dodatkiem warzyw cieszą się niesłabnącą popularnością.

Pamiętam, jak w ubiegłym roku po raz pierwszy spróbowałam buraczanego brownie, nie mogłam się nadziwić, że smak buraka jest niewyczuwalny, ale za to ciasto było niesamowicie wilgotne.

Dziś proponuję wam przepis na czekoladowe babeczki z burakiem i dwukolorowym czekoladowo-serowym kremem.

Koktajl z buraka

"Koktajl z burakiem nie tylko smakuje bosko, ale tak też wygląda. A czy nie lubicie przypadkiem otaczać się pięknymi przedmiotami i dodawać sobie blasku dzięki niezwykłym daniom na talerzu? Nie? ja lubię! Spróbujcie, spróbujcie koniecznie. Taka buraczkowa terapia działa cuda!" - zachwyca się Paulina.

Ja, jak tylko zobaczyłam ten przepis, od razu pognałam na targ po buraki. Buraczany koktajl to jest to! Skusicie się?

Kruche babeczki z buraczanym pesto

Nie wpadłabym na to, żeby zrobić buraczane pesto :-) Właśnie dlatego tak lubię przeglądać kulinarne blogi, można na nich znaleźć wiele interesujących inspiracji.

"Kruche, wytrawne babeczki, a w nich delikatne pesto z buraków. Czyli fajny sposób na przemycenie warzywa. Mogą być przekąską, finger foodem, ale można je też też zaaranżować obiadowo - do sałatki, albo do mięsa, zamiast zasmażanej jarzynki i ziemniaków. Można na ciepło, można na zimno" - wylicza autorka bloga Smakołyki alergika.

Frytki z buraka

Szukacie alternatywy dla tradycyjnych frytek? Ziemniaki można z powodzeniem zastąpić batatami, selerem, marchewką, a także… burakiem :-) Jest to zdrowe i bardzo smaczne rozwiązanie. Takich frytek oczywiście nie smażymy w głębokim oleju, a pieczemy w piekarniku.

"Świetnie nadają się jako dodatek do mięs, albo jako i sama przekąska np. na kolację" - przekonuje Kasia, która prowadzi bloga Smaczny Młynek.

Warstwowa sałatka śledziowa

Śledź, pieczone buraki, ziemniaki, cebula, a to wszystko pod majonezową pierzynką. Mimo, że nie przepadam za śledziami, to tą sałatką mogłabym się objadać bez końca.

"To świetny pomysł na sycącą przekąskę. Myślę, że super sprawdzi się też jako jedna z potraw na wigilijnym czy świątecznym stole. Jej przygotowanie jest banalnie proste a smak doskonały. Równowaga przede wszystkim- słodycz pieczonego buraka doskonale przełamuje słone śledzie. Jest pyszna — polecam"- zapewnia Dorota.

Frittata z burakami

"Frittaty to idealne posiłki dla osób będących na diecie. Mamy tu sporo białka, znikome ilości tłuszczu – samo zdrowie. Wykorzystałam połączenie znane i lubiane — mianowicie buraki i ser feta. Zamiast greckiego sera możecie użyć np. koziego" - radzi Paulina.

Frittatę możecie przygotować wieczorem i zjeść rano na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy. Będzie dobrze smakowała w towarzystwie gęstego jogurtu i lekkiej sałatki np. z rukoli.

Także w kategorii Przepisy:

Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik Twaróg nie tylko na śniadanie Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej 3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami Przekonaj się do brukselki! Domowe batoniki - zrób je sam! Smacznie i po polsku Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz? Czas na gęsinę Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora Domowy majonez - to prostsze niż myślisz! Przepis na domowy majonez Jak zrobić musztardę? Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku