Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

Mimo, że do świąt zostało jeszcze siedem tygodni, już pora pomyśleć o pierniczkach. Potrzebują bowiem czasu, by zmięknąć i nabrać charakteru. Poza tym zapewniam was, że ciasteczka z tego przepisu wychodzą tak pyszne, że już kilkukrotnie zdarzało mi się, że nie doczekały świąt i musiałam piec kolejne partie ;-)

Pierniczki — świąteczna tradycja

Pieczenie pierniczków to świąteczna tradycja. Wstyd się przyznać, ale ja swoją przygodę z pieczeniem pierniczków zaczęłam dopiero kilka lat temu.

Oczywiście, jak to w moim przypadku bywa, na pomysł upieczenia ich wpadłam dzień przed wigilią, szukałam więc ekspresowego przepisu na pierniczki, które nie potrzebują czasu by zmięknąć. Tak właśnie odkryłam niemieckie lebkuchen. Ale o nich napiszę innym razem. Dziś, z uwagi na to, że mamy jeszcze sporo czasu, chciałabym się z wami podzielić przepisem na tradycyjne pierniczki :-)

Dostałam go trzy lata temu od swojej koleżanki i od tamtej pory już nie eksperymentuję z żadnym innym. Ciasto dobrze się zagniata i łatwo daje się wałkować. Wycięte formy nie odkształcają się i nie "puchną" za mocno w trakcie pieczenia. Pierniczki są delikatnie kruche i miękkie, po prostu idealne.

Można je dość długo przechowywać (nawet kilka miesięcy) w szczelnie zamkniętej metalowej puszce.

Ciasto na pierniczki

Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki

Składniki:

Suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Miód i masło rozpuść w garnuszku, wystudź i wlej do suchych składników. Zagnieć ciasto (ma być gładkie, elastyczne i nie kleić się do palców), w razie potrzeby podsyp mąką.

Z ciasta uformuj kulę i cienko rozwałkuj. Foremkami wykrawaj kształty, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Uważaj, by się nie przypaliły, ponieważ wówczas stwardnieją na kamień i staną się gorzkie.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jak ostygną, możesz je polukrować. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o lukrze znajdziesz tutaj.

Pierniczki możesz ozdobić landrynkowymi witrażami. Jak to zrobić?

Landrynkowe witraże

Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

Miód powoduje, że pierniczki po upieczeniu mogą być dość twarde. Jeśli nie zmiękną same z siebie, trzeba będzie im trochę pomóc ;-) Ciasteczka potrzebują odpowiedniej dawki wilgoci, może ona pochodzić z otoczenia lub owoców. Wówczas, będą rozpływały się w ustach!

Przed lukrowaniem ułóż pierniczki na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności. Jeśli jednak w Twoim domu jest dość suche powietrze, do puszki z pierniczkami włóż kawałki obranego jabłka. Pamiętaj jednak, by codziennie wymieniać jabłko na świeże, by nie spleśniało.

Sprawdź inne słodkie przepisy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem Przepis na domowe gołąbki z mięsem i ryżem Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka Przepis na golonki w piwie - danie dla prawdziwych mięsożerców Jak zrobić czekoladowe babeczki? Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak Przepis na puree z dyni Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą Meksyk w kuchni - przepis na burrito Poznaj 10 najsmaczniejszych przepisów na wytrawne tarty Przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem Tanie danie - przepis na sałatkę z tuńczykiem Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką Poznaj 10 przepisów na zupy z różnych stron świata Przepis na chrupiące pieczarki w cieście serowym Tanie danie - przepis na przekąskę idealną. Chrupiące pieczarki w cieście serowym Przepis na mango lassi z dynią Przepis na zupę grzybową z kremową pianką Tanie danie - przepis na makaronową sałatkę curry Przepis na strasznie smaczne dyniowe pierniczki-duszki