Pierniczkowa Lista Przebojów - TOP 10 przepisów na świąteczne pierniczki

Znacie już podstawowy przepis na pierniczki, teraz czas więc na pozostałe pierniczkowe inspiracje. Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez tych korzennych ciasteczek. Pieczenie ich to wspaniała zabawa, a zapach, który unosi się wtedy w domu jest po prostu urzekający...

Podziel się:

Lukrowane pierniczki

Pierniczki mają to do siebie, że upieczone wcześniej lubią znikać w niewyjaśnionych okolicznościach z metalowej puszki, w której są przechowywane ;-)

Nic w tym dziwnego, są naprawdę pyszne - mięciutkie, pachną cynamonem, miodem i skórką pomarańczową. Po prostu idealne! Na kilka dni przed świętami, dekoruję je lukrem i kolorową posypką.

Pierniczki Kruidnoten

"Kruidnoten to malutkie, ciemnobrązowe, okrągłe ciasteczka o płaskim spodzie i charakterystycznym aromatyczno-korzennym smaku i zapachu.

Jeśli zapomnieliście o pierniczkach, albo nie mieliście na nie czasu, to te są idealnym rozwiązaniem" - pisze autorka bloga Najsmaczniejsze.

Dzieci je po prostu uwielbiają! Koniecznie więc wypróbujcie ten przepis.

Drożdżowe pierniczki

Drożdżowe pierniczki powinny być puszyste i rozpływające się w ustach.

Jednak bardzo łatwo sprawić, że staną się twarde jak kamień. By tego uniknąć, należy je bacznie obserwować w trakcie pieczenia.

"Gdy tylko zaczną nabierać kolorów, od razu trzeba je wyjąć z piekarnika (czas ma tu ogromne znaczenie)" - podpowiada Arabeska, która przetestowała ten przepis.

Tradycyjne pierniczki

Pierniczki należy upiec odpowiednio wcześniej, by do świąt zdążyły zmięknąć. Czasem jednak zdarza się, że mimo upływu dni, nasze ciasteczka wciąż są bardzo twarde.

Spokojnie, można je uratować. Wystarczy do puszki lub słoja, w którym je trzymamy włożyć cząstki jabłka. Pierniczki pochłoną wilgoć z owoców, stając się dzięki temu miękkie i delikatne. Dodatkowo zyskają niepowtarzalny aromat. Pamiętajcie jednak, by codziennie wymieniać jabłka, by nie zaczęły pleśnieć.

Pierniczki renifery

Pieczenie i zdobienie ciastek piernikowych, to prawdziwa frajda dla rodziców i dzieci.

Czy wiecie, że mając do dyspozycji foremkę w kształcie ciasteczkowego ludzika, czerwone groszki i polewę czekoladową, możecie wyczarować piernikowe renifery?

Pierniczki z witrażykiem

"Mieniące się w świetle pierniczki z landrynkowym witrażykiem idealnie sprawdzą się jako ozdoba na choinkę lub dekoracja stołu, a zarazem ucieszą nasze podniebienie" - pisze autorka bloga Obżarciuch.

Jak zrobić kolorowe witrażyki? Wystarczy wykroić w ciasteczkach dziurki, które potem wypełniamy pokruszonymi landrynkami i pieczemy.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Pfeffernüsse — białe niemieckie pierniczki

Pfeffernüsse to jedne z najbardziej popularnych pierniczków w Niemczech.

"Pierniczki są nieduże, najczęściej grubo oblane białym lukrem i w kształcie półkulki. Zazwyczaj nie zawierają pieprzu (Pfeffer), choć można go dodać szczyptę.

W starych przepisach „Pfeffer” oznaczało po prostu przyprawy, które gospodynie same dobierały według własnego gustu. Długo szukałam dobrego przepisu na te pierniczki. Z tego jestem całkowicie zadowolona.

Pierniczki są miękkie od razu po przygotowaniu, a przechowywane w puszcze utrzymują długo świeżość" - przekonuje blogerka.

Pierniczki Katarzynki

"Zaczyna się grudzień, a wraz z nim świątecznie przygotowania. Jak co roku, aby wprawić się w ten świąteczny nastrój piekę pierniczki katarzynki.

Robi się je bardzo łatwo, ciasto nie musi leżakować, od razu możemy wałkować i piec. Zapach, który się rozchodzi po domu od razu nastraja nas świątecznie" - pisze Agata.

Pełnoziarniste pierniczki

Pierniczki w zdrowszej wersji? Nic trudnego!

"Do mojego piernikowego ciasta, użyłam ciemnego cukru nierafinowanego muscovado, który ma korzenny posmak i świetnie się sprawdza w tego rodzaju wypiekach.

Mąkę pszenną, częściowo zastąpiłam mąką z pełnego przemiału. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, po przestudzeniu twardnieją, na następny dzień ponownie miękną" - pisze Małgosia

Pierniki można przechowywać do kilku miesięcy, bez obaw, że się popsują.

Miękkie pierniczki Lebkuchen

Na koniec mój pierniczkowy faworyt — niemieckie pierniczki Lebkuchen.

"Lebkuchen są miękkie, cytrusowe i gotowe do spożycia praktycznie od razu. Nie wymagają leżakowania, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach.

Do ciasta możecie dodać też orzechy włoskie lub inne, swoje ulubione bakalie. Pamiętajcie tylko, że muszą byc bardzo drobno posiekane" - radzi Kasia.

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być! Rozgrzewający, sycący, aromatyczny... Po prostu gulasz! Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby Co poszło nie tak? Czyli 15 największych kulinarnych katastrof Cała prawda o musztardzie TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność Jak zrobić owocowe lizaki w domu? Na świętego Marcina dobra gęsina Zimne nóżki - kulinarny hit PRL Konkurs - Tort urodzinowy dla WP Parenting Regulamin konkursu - Tort urodzinowy dla WP Parenting Krem sułtański - przywołaj wspomnień czar Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni! Risotto na piwie - przepis Kasztany - teraz są najsmaczniejsze! Graty do herbaty Herbata po angielsku, czyli Five o'clock 20 największych kulinarnych wpadek Kuliarne poranki z Otylią Jędrzejczak - miętowe orzeźwienie Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie? Darek Kuźniak podpowiada jak przygotować pancakes