Marchewka w roli głównej. Smakowite inspiracje

Marchewkę najczęściej dodajemy do zupy lub surówki. Dobrze smakuje też marchewka z groszkiem jako dodatek do dania głównego. Jednak z marchewki można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - babeczki, frytki, zupę, koktajl czy pudding. Zobaczcie 16 niebanalnych propozycji na dania z marchewką w roli głównej. Smacznego!

Podziel się:

Marchewkowe pancakes

Jak dobrze zacząć dzień? Od marchewkowych pankejków. Pyszne, puszyste, lekko wilgotne w środku.

"Dzięki dodatkowi przyprawy korzennej zyskały piękny aromat, a za sprawą gotowanej marchewki - słoneczny kolor. Do tego mus z awokado słodzony syropem klonowym, trochę granatu dla przełamania słodyczy... i kubek aromatycznego latte" - pisze Sandra.

Karmelizowane mini marchewki

Karmelizowana mini marchewka to przepyszny dodatek do dania głównego.

"Idealnie pasuje do pieczonego kurczaka, skrzydełek czy też kąsków z kurczaka z piekarnika. Jej przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a większość czasu i tak zajmuje gotowanie marchewki i nie wymaga od nas żadnego wysiłku" - przekonuje Bernadetta, autorka bloga Prawo do gotowania z pasją.

Można je również jeść same na ciepło, ale i na zimno.

Marchewka pieczona z migdałami


Marchewka świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki, nie tylko jarzynowej
. Dzięki wyrazistym przyprawom, zyskuje zupełnie inny smak.

"Pyszna, lekko pikantna i bardzo zdrowa sałatka — to dzisiejsza propozycja na lekką kolację lub przekąskę. Marchewkę zamarynowaną w lekko ostrej marynacie upiekłam w piekarniku. Po upieczeniu wymieszałam z migdałami, oliwkami i natką pietruszki" - pisze Kasia.

Pasta marchewkowa

Jeśli znudziły ci się tradycyjne kanapki z masłem, wędliną i serem, wypróbuj koniecznie kolorowe pasty kanapkowe. Można je przygotować na bazie jajek, twarogu, pieczonych lub gotowanych warzyw. Dodaj ulubione przyprawy i gotowe!

Na blogu Eksplozja smaku znalazłam świetny przepis na pastę z marchewki.

"Pasta wyszła znakomita, ale musi być bardzo dobrze dosmakowana i moim zdaniem schłodzona. Wspaniale smakowała z ciemnym razowym pieczywem" - radzi blogerka.

Marchewkowy pudding

Marchewkowy pudding z brioszki z gruszką, galaretką z czarnego bzu i karmelizowanymi pestkami słonecznika podany z mascarpone nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale również obłędnie smakuje.

Warto czasem wcześniej wstać, by przygotować pyszne śniadanie, zwłaszcza, że ten przepis wcale nie jest trudny :-)

Marchewka z groszkiem

Uwielbiam marchewkę z groszkiem. Mogłabym ją jeść codziennie! Dlatego nie mogło jej zabraknąć w tym zestawieniu. Taka jarzynka najlepiej smakuje z kotletem mielonym lub schabowym i gotowanymi ziemniakami.

Wiem, że dla wielu z was marchewka z groszkiem może być koszmarem dzieciństwa. Rozgotowana i niedoprawiona papka królowała w przedszkolach i szkolnych stołówkach. Jednak uwierzcie mi, że odpowiednio przyrządzona jest naprawdę pyszna.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Dżem marchewkowy

"Wszyscy znają marchewki ale nie każdy wie, że według Unii Europejskiej są owocem. A wszystko dlatego, żeby Portugalia mogła produkować i sprzedawać swój słynny dżem z marchewek" - pisze Michał.

Dżem marchewkowy faktycznie jest przepyszny i ma wiele zastosowań.

"Jest konkurencją dla klasycznych dżemów z truskawek czy malin. Rewelacyjnie komponuje się na kanapkach z serami pleśniowymi. Pasuje nawet jako dodatek do mięs (zamiast żurawiny czy borówki). W tej wersji jako dodatek do dżemu delikatna nuta whisky" - dodaje bloger.

Koktajl marchwiowo-owocowy

Na szybkie śniadanie proponuję koktajl z marchewką, pomarańczą, jabłkiem na bazie jogurtu.

"Koktajle warzywne, czy też owocowe są zdrowe, sycące, mają mało kalorii, liczy się też szybkość ich przygotowania, oraz to, że bez obróbki termicznej zachowują wszystkie witaminy i minerały zawarte w składnikach wykorzystywanych do ich przygotowania" - tłumaczy Jolanta.

Tagliatelle z marchewki i cukinii

Warzywny makaron to jeden z gorętszych kulinarnych trendów tego roku. Jeśli jeszcze do tej pory nie wyczarowaliście go w swojej kuchni czas nadrobić te zaległości.

Do kolorowego tagliatelle z marchewki i cukinii pasuje np. grillowany łosoś lub pierś kurczaka w ziołach.

Bezglutenowe kotleciki marchewkowe z serem feta

"Do wykonania tego przepisu świetnie nadają się marchewki stanowiące odpad z robienia soku w wyciskarce" - radzi Anna, autorka bloga Grochem o garnek.

Bezglutenowe kotleciki z marchewki, kaszy jaglanej i sera feta to fantastyczny pomysł na szybką i zdrową przekąskę.

"Można z nimi zrobić wegetariańskie burgery i podać z idealnymi frytkami pieczonymi" - dodaje blogerka.

Kremowa zupa z marchewki

Zupa z marchewki, wcale nie musi kojarzyć się z obiadkami dla niemowląt. Wręcz przeciwnie, kremowa, dobrze doprawiona zadowoli podniebienia nawet tych wybrednych smakoszy.

Można podać ją z marchewkowymi chipsami lub prażonymi pestkami dyni. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.

Muffiny z marchewką

Marchewkowe muffiny już dawno skradły moje serce :-)

Są wilgotne, miękkie i aromatyczne. Można do nich dodać także korzenne przyprawy i starte jabłko. Jeśli pszenną mąkę zastąpimy razową, uzyskamy pyszną i zdrową przekąską do pracy.

Jeśli lubicie chrupiące dodatki, wrzućcie do babeczek także ziarna słonecznika lub posiekane orzechy.

Placuszki marchewkowe

Co powiecie na placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym? To świetny pomysł na obiad.

"Uwielbiam placki, a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę powiedzieć, że te skupiły uwagę nie tylko wśród domowników, ale także znajomych.

Jak macie nadmiar marchewki, nie musicie jej dusić do obiadu, ale możecie także ją podać w takiej wersji" - pisze Kasia, która prowadzi bloga Niezły młynek.

Frytki z marchewki

Frytki z ziemniaka to nuda! Wypróbuj przepis Oli z Zajadam.pl na frytki ze słodkiej marchewki. Są nie tylko pyszne, ale także dużo zdrowsze i lżejsze.

"To świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Zdrowa i równie pyszna propozycja. Smakują wyśmienicie nawet jako samodzielne danie" - zapewnia blogerka.

Frytki możesz także przygotować z innych dostępnych warzyw korzeniowych — selera, pietruszki czy pasternaku.

Pączusie marchewkowo-pomarańczowe

Pączki z marchewki? Tak, to możliwe!

"Pomimo tego, że są tłuste (jak każde pączki zresztą), to mają bardzo delikatną konsystencję. Rozpływają się w ustach i są naprawdę pyszne" - pisze Diana, autorka bloga Mienta.

Aby wzbogacić ich smak, można nadziać je pomarańczową lub imbirową konfiturą.

Zdrowe chipsy

Macie ochotę na szybką przekąskę do filmu? Świetnym pomysłem mogą być marchewkowe chipsy.

Można je zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Potem rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie dziś cynamon :-)

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być! Wyniki Konkursu Tort urodzinowy dla WP Parenting Pierniczkowa Lista Przebojów - TOP 10 przepisów na świąteczne pierniczki Rozgrzewający, sycący, aromatyczny... Po prostu gulasz! Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby Co poszło nie tak? Czyli 15 największych kulinarnych katastrof Cała prawda o musztardzie TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność Jak zrobić owocowe lizaki w domu? Na świętego Marcina dobra gęsina Zimne nóżki - kulinarny hit PRL Konkurs - Tort urodzinowy dla WP Parenting Regulamin konkursu - Tort urodzinowy dla WP Parenting Krem sułtański - przywołaj wspomnień czar Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni! Risotto na piwie - przepis Kasztany - teraz są najsmaczniejsze! Graty do herbaty Herbata po angielsku, czyli Five o'clock 20 największych kulinarnych wpadek Kuliarne poranki z Otylią Jędrzejczak - miętowe orzeźwienie