Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

Zbliża się czas świątecznych wypieków. Obowiązkowym składników wielu ciast jest smażona w cukrze skórka pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ją do serników, pierniczków, babeczek, makowca, keksu, a także innych słodkości. Przygotowanie kandyzowanej skórki samodzielnie nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie dwóch składników.


Tradycyjny przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową
Warto już dziś pomyśleć o przygotowaniu aromatycznej skórki pomarańczowej lub cytrynowej smażonej w cukrze.
Do jej przygotowania wybieraj owoce o gładkiej, nieuszkodzonej skórce bez plam i przebarwień. Po przyniesieniu do domu dokładnie wyszoruj je gąbką i sparz wrzątkiem, a następnie obierz.
Ostrym nożem usuń albedo, czyli wewnętrzną białą część, która jest gorzka. Tak przygotowane skórki zalej szklanką wrzątku (podaję przepis na skórkę z dwóch dużych pomarańczy) i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw skórki w wodzie aż wystygną.

Wystudzone skórki wyjmij z wody, susz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie paseczki. Na patelnię wysyp szklankę cukru, dodaj skórki zalej wodą i mieszaj do momentu aż cukier się rozpuści.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Jak woda z syropu już odparuje, a skórka będzie szklista, przełóż ją na metalową kratkę i pozostaw na kilka godzin do wystudzenia i wyschnięcia. Po tym czasie możesz skórkę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać przez wiele tygodni w lodówce.
Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową bez gotowania
Sprawdź inne słodkie przepisy


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze