Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

Kiedyś z Hiszpanii przywiozłam słoik dżemu pomarańczowego. Miał słodko-gorzki smak, cytrusowy aromat i przepiękny kolor. W polskich sklepach również udało mi się znaleźć dżem z pomarańczy, jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wpadła na pomysł, by zrobić go samodzielnie. Długo szukałam idealnego przepisu, eksperymentowałam z proporcjami i dodatkami. Oto efekt :-) Dżem pomarańczowy dodaję do muffinek, herbaty, grzańca, a nawet marynat do mięsa.


Jak zrobić dżem z pomarańczy?
Składniki
- 3 kg pomarańczy deserowych,
- 1,5 kg cukru (białego lub brązowego),
- korzeń imbiru.
Pomarańcze wyszoruj i sparz. Za pomocą skrobaczki do cytrusów lub tarki o drobnych oczkach zetrzyj pomarańczową warstwę skórki z trzech owoców. Uważaj, by nie zetrzeć białej części, gdyż jest ona gorzka.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Pozostałe pomarańcze obierz, usuń białą warstwę (albedo). Owoce pokrój drobno, usuń pestki (jeśli są) i przełóż do rondla o grubym dnie. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na godzinę.

W tym czasie obierz imbir i pokrój w drobniutką kostkę lub zetrzyj na tartce. Następnie doprowadź pomarańcze z cukrem do wrzenia, dodaj imbir i gotuj przez 15 minut często mieszając. Wystudź.
Następnego dnia ponownie doprowadź owoce z cukrem i imbirem do wrzenia, a potem gotuj je na małym ogniu przez 20 minut aż masa zgęstnieje.
Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręć wieczka. I odstaw do góry dnem aż wystygną.
Jeszcze więcej domowych przetworów:


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze