Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzeKiedyÅ› z Hiszpanii przywiozÅ‚am sÅ‚oik dżemu pomaraÅ„czowego. MiaÅ‚ sÅ‚odko-gorzki smak, cytrusowy aromat i przepiÄ™kny kolor. W polskich sklepach również udaÅ‚o mi siÄ™ znaleźć dżem z pomaraÅ„czy, jednak nie byÅ‚abym sobÄ…, gdybym nie wpadÅ‚a na pomysÅ‚, by zrobić go samodzielnie. DÅ‚ugo szukaÅ‚am idealnego przepisu, eksperymentowaÅ‚am z proporcjami i dodatkami. Oto efekt :-) Dżem pomaraÅ„czowy dodajÄ™ do muffinek, herbaty, grzaÅ„ca, a nawet marynat do miÄ™sa.
Jak zrobić dżem z pomarańczy?
Składniki
- 3 kg pomarańczy deserowych,
- 1,5 kg cukru (białego lub brązowego),
- korzeń imbiru.
Pomarańcze wyszoruj i sparz. Za pomocą skrobaczki do cytrusów lub tarki o drobnych oczkach zetrzyj pomarańczową warstwę skórki z trzech owoców. Uważaj, by nie zetrzeć białej części, gdyż jest ona gorzka.
Pozostałe pomarańcze obierz, usuń białą warstwę (albedo). Owoce pokrój drobno, usuń pestki (jeśli są) i przełóż do rondla o grubym dnie. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na godzinę.
W tym czasie obierz imbir i pokrój w drobniutką kostkę lub zetrzyj na tartce. Następnie doprowadź pomarańcze z cukrem do wrzenia, dodaj imbir i gotuj przez 15 minut często mieszając. Wystudź.
Następnego dnia ponownie doprowadź owoce z cukrem i imbirem do wrzenia, a potem gotuj je na małym ogniu przez 20 minut aż masa zgęstnieje.
Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręć wieczka. I odstaw do góry dnem aż wystygną.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze