Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

Kiedyś z Hiszpanii przywiozłam słoik dżemu pomarańczowego. Miał słodko-gorzki smak, cytrusowy aromat i przepiękny kolor. W polskich sklepach również udało mi się znaleźć dżem z pomarańczy, jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wpadła na pomysł, by zrobić go samodzielnie. Długo szukałam idealnego przepisu, eksperymentowałam z proporcjami i dodatkami. Oto efekt :-) Dżem pomarańczowy dodaję do muffinek, herbaty, grzańca, a nawet marynat do mięsa.

Jak zrobić dżem z pomarańczy?

Składniki

  • 3 kg pomarańczy deserowych,
  • 1,5 kg cukru (białego lub brązowego),
  • korzeń imbiru.
Dżem pomarańczowy

Pomarańcze wyszoruj i sparz. Za pomocą skrobaczki do cytrusów lub tarki o drobnych oczkach zetrzyj pomarańczową warstwę skórki z trzech owoców. Uważaj, by nie zetrzeć białej części, gdyż jest ona gorzka.

Pozostałe pomarańcze obierz, usuń białą warstwę (albedo). Owoce pokrój drobno, usuń pestki (jeśli są) i przełóż do rondla o grubym dnie. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na godzinę.

W tym czasie obierz imbir i pokrój w drobniutką kostkę lub zetrzyj na tartce. Następnie doprowadź pomarańcze z cukrem do wrzenia, dodaj imbir i gotuj przez 15 minut często mieszając. Wystudź.

Następnego dnia ponownie doprowadź owoce z cukrem i imbirem do wrzenia, a potem gotuj je na małym ogniu przez 20 minut aż masa zgęstnieje.

Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręć wieczka. I odstaw do góry dnem aż wystygną.

Jeszcze więcej domowych przetworów:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć! Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić? Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę