Pomidorowa - królowa polskich zup

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pomidorówki. Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na pomidorową, i to nie tylko w Polsce. Zupy na bazie pomidorów są bowiem popularne m.in. we Włoszech, na Węgrzech, w Hiszpanii czy Meksyku... Do wyboru mamy nie tylko klasyczną pomidorówkę z ryżem albo makaronem, ugotowaną na niedzielnym rosole, ale także pachnący bazylią krem ze świeżych pomidorów z mozzarellą czy wykwintny chłodnik.

Podziel się:

Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami

"Przecier pomidorowy na zupę nie robiłam bez celu, cel był: zrobić zupę pomidorową, taką jak robiła moja babcia, nie inną. Wcześniej wypytałam mamę, jak babcia ją robiła i tak powstała zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami" - pisze Agata, która prowadzi bloga eksperymentalnie.

Do zrobienia lanych kluseczków potrzebujecie jedynie jajka i mąki. Łączysz oba składniki, a potem powoli wlewasz ciasto do gotującej się zupy.

Krem ze świeżych pomidorów z mozzarellą

"Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to dla mnie smak lata. Aby zintensyfikować smak pomidorów do gotowania dodaję łodyżkę pomidorowego krzaczka.

Moją zupę podałam z mozzarellą, ale będzie też świetnie smakować z fetą, ryżem czy makaronem" - przekonuje Aleksandra.

Zupa pomidorowa po węgiersku

Słodko-pikantna rozgrzewająca zupa pomidorowa. Pełna smaku i aromatu.

Jest szybka do zrobienia i pyszna. Można ją wzbogacić wędzonym boczkiem lub ostrą, paprykową kiełbasą.

Pomidorowa z dorszem i krewetkami

"Szybka w przygotowaniu, sycąca i do tego zdrowa. Można ją wzbogacić o pikantny, egzotyczny dodatek np. marynowanego kaktusa, którego ja akurat miałam w lodówce dzięki uprzejmości znajomego kucharza.

To fajny dodatek do zup" - poleca Bernadeta, autorka bloga Mój kulinarny pamiętnik.

Delikatna zupa pomidorowa ze szpinakiem

Kremowa zupa pomidorowa ze świeżym szpinakiem i selerem naciowym to nieco lżejsza propozycja.

"Zupa jest bardzo delikatna i myślę, że stanowi świetną propozycję na ciepłe, słoneczne dni. W sezonie można użyć zwykłego, lekko posiekanego szpinaku i świeżych pomidorów" - radzi Kasia, autorka przepisu.

Rozgrzewająca zupa z pieczonych pomidorów

Nic tak dobrze nie rozgrzewa w chłodny dzień jak talerz gorącej, gęstej zupy. Ola proponuje pomidorówkę z pieczonych warzyw z dodatkiem aromatycznych przypraw.

„Na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu. Warzywa muszą piec się odpowiednią ilość czasu, aby danie było bardzo aromatyczne. Jako bazy koniecznie użyj domowego bulionu. Za sprawą pieczonych pomidorów i papryk zupa ma cudowny, głęboki smak. Jest pikantna i bardzo sycąca. Smakuje wyśmienicie z grzankami czy z pestkami dyni” - dodaje blogerka.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Zupa kokosowo-pomidorowa z ciecierzycą

Tym razem nieco bardziej egzotyczna propozycja – krem z pomidorów i ciecierzycy z mlekiem kokosowym.

„Idealne połączenie, szczególnie dla tych co strączkowych warzyw nie lubią, ale takie zmiksowane zjedzą” - pisze Bernadeta.

7 z 13Źródło: mojkulinarnypamietnik.pl

Zapiekana zupa pomidorowa

Zapiekana zupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych propozycji. Ma jedną wadę – bardzo szybko znika ze stołu ;-) Aromatyczna zupa z makaronem, ukryta pod kołderką z rozpuszczonego żółtego sera i mozzarelli. Pycha!

Oczywiście taką zapiekaną zupę pomidorową możecie przygotować także z mięsem (piersią z indyka lub kurczaka) albo ostrą kiełbasą (np. chorizo)” - radzi autorka przepisu.

8 z 13Źródło:

Zupa pomidorowa z jabłkiem

Szukacie sposobu, by urozmaicić smak tradycyjnej pomidorówki? Wystarczy, że zrobicie porządek w lodówce ;-) Tak bowiem powstała kremowa zupa z jabłkiem autorstwa Bernadetty.

"Bakłażan
, seler korzeniowy, młody czosnek, papryka, pomidory z puszki oraz świeże jabłko. A do tego chrupki z cieciorki i chips z parmezanu" - pisze blogerka.

Zupa jest łatwa w przygotowaniu. Świetnie rozgrzewa, ma fantastyczną kremową konsystencję.

Pappa al pomodoro, czyli toskańska pomidorówka

"Pappa al pomodoro jest daniem z cucina povera, czyli tzw. biednej kuchni, gdzie nic nie może się zmarnować" - wyjaśnia Kasia, która prowadzi bloga Pełny talerz.

W zupie poza świeżymi, dojrzałymi pomidorami znajdziemy również bazylię, pomidorki koktajlowe, czosnek, oliwę oraz chleb.

Pieczywo dodajemy do garnka, w którym duszą się pomidory i gotujemy aż się rozpadnie, nadając potrawie charakterystyczną konsystencję. Pappa oznacza bowiem "papka" :-)

Zupa pomidorowa rybna z chorizo

Kolejna wersja pomidorowej zupy rybnej, którą proponuje Bernadeta.

"Dodałam do niej tym razem kaktusa, kukurydzę i kiełbasę chorizo. Powiem wam, że dorsz kocha takie wyraźne paprykowe wędliny i z chorizo w jednej zupie komponuje się świetnie. Polecam takie połączenia i eksperymenty" - pisze blogerka.

Zupa pomidorowa z passaty

Passata to nic innego jak przecier pomidorowy. Jest on doskonałą bazą do aromatyczne, rozgrzewającej zupy pomidorowej.

"Do passaty wystarczy dodać resztki rosołu z poprzedniego dnia i przyprawy. Pomidorowa podana z grzanką i rozpuszczoną mozzarellą pozwala przypomnieć sobie zimą wszystkie smaki lata" - przekonuje Natalia z bloga Poezja smaku.

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Kasza jaglana jako dodatek do pomidorówki? Czemu nie. Jaglanka ma dość neutralny smak, dlatego świetnie pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych potraw.

"Zupę można ugotować wykorzystując wywar mięsny, ale ja najbardziej lubię wersję z oliwą. Polecam szczególnie dzieciom" - radzi Aciri, autorka bloga Bajkorada.

Także w kategorii Przepisy:

Frytki nie tylko z ziemnaków. Poznaj 9 przepisów na warzywne frytki Kilka pomysłów na zdrowy obiad Pieczona, faszerowana, duszona... - cykoria na 10 sposobów Rurki z bitą smietaną jak za dawnych lat... Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym Lody z herbatą? Czemu nie! Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni Poznaj przepis na podwójnie czekoladowe lody Kilka pomysłów na dania rybne Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym 10 pysznych przepisów na wołowinę