Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby

Cudownie kwaśna, rozgrzewająca, gotowana na żeberkach - taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile pań domu, tyle przepisów na ogórkową. Dziś mam dla was trzy przepisy - na klasyczną zupę z kiszonych ogórków, zupę ze świeżych ogórków i ogórkowy krem. Wypróbujcie je wszystkie!

Ten artykuł ma 3 strony:

Klasyczna zupa ogórkowa

Składniki:

Tradycyjna zupa ogórkowa

Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 15–20 min.

Selera, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wywaru mięsnego dodaj warzywa i gotuj do miękkości.

Ogórki zetrzyj na tartce (możesz je wcześniej obrać) i podsmaż na łyżce masła. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo jak dodasz za wcześniej ogórki, to ziemniaki pozostaną twarde – a uwierz mi wyławianie ich potem z zupy jest nieco czasochłonne ;-)), do zupy wrzuć ogórki.

Śmietanę rozmieszaj w kubku z mąką, dodaj trzy łyżki wywaru. Wlej śmietanę do garnka, dopraw solą i pieprzem do smaku, ewentualnie wsyp siekany koperek. Gotowe!

Niektórzy zamiast ziemniaków dodają do ogórkowej ryż, ale dla mnie to profanacja ;-)

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Co poszło nie tak? Czyli 15 największych kulinarnych katastrof Cała prawda o musztardzie TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność Jak zrobić owocowe lizaki w domu? Na świętego Marcina dobra gęsina Zimne nóżki - kulinarny hit PRL Konkurs - Tort urodzinowy dla WP Parenting Regulamin konkursu - Tort urodzinowy dla WP Parenting Krem sułtański - przywołaj wspomnień czar Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni! Risotto na piwie - przepis Kasztany - teraz są najsmaczniejsze! Graty do herbaty Herbata po angielsku, czyli Five o'clock 20 największych kulinarnych wpadek Kuliarne poranki z Otylią Jędrzejczak - miętowe orzeźwienie Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie? Darek Kuźniak podpowiada jak przygotować pancakes Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach Darek Kuźniak, zdradza w swoim programie Crazy Chef Cooking jak zrobić słodki popcorn W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL