Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby

Cudownie kwaśna, rozgrzewająca, gotowana na żeberkach - taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile pań domu, tyle przepisów na ogórkową. Dziś mam dla was trzy przepisy - na klasyczną zupę z kiszonych ogórków, zupę ze świeżych ogórków i ogórkowy krem. Wypróbujcie je wszystkie!

Ten artykuł ma 3 strony:

Klasyczna zupa ogórkowa
Składniki:
- 0,5 kg żeberek wieprzowych lub cielęcych,
- 5 dużych kiszonych ogórków (albo 7–8 mniejszych),
- 2 duże marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora (ok. 20 cm),
- 4 średnie ziemniaki,
- łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie).
Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 15–20 min.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Selera, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wywaru mięsnego dodaj warzywa i gotuj do miękkości.

Ogórki zetrzyj na tartce (możesz je wcześniej obrać) i podsmaż na łyżce masła. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo jak dodasz za wcześniej ogórki, to ziemniaki pozostaną twarde – a uwierz mi wyławianie ich potem z zupy jest nieco czasochłonne ;-)), do zupy wrzuć ogórki.
Śmietanę rozmieszaj w kubku z mąką, dodaj trzy łyżki wywaru. Wlej śmietanę do garnka, dopraw solą i pieprzem do smaku, ewentualnie wsyp siekany koperek. Gotowe!
Niektórzy zamiast ziemniaków dodają do ogórkowej ryż, ale dla mnie to profanacja ;-)


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze