Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej

Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub karmelizowany nada daniom delikatnej słodyczy.

Podziel siÄ™:

Sałatka z pora w szynce

Szukacie pomysłu na prostą, ale efektowną przystawkę na domową imprezę? Świetnym pomysłem może być sałatka porowa w szynce.

"Czasami wystarczy dodać jakiś mały drobiazg by zmienić zwykłą sałatkę w ładnie podaną przystawkę. Wystarczy tylko kilka plasterków szynki konserwowej, sałatka z pora i mamy zupełnie coś innego. Tak podaną przystawkę z pewnością możemy podać naszym gościom" - pisze Ala.

Tarta z porami

Wytrawna tarta to świetna propozycja na lekki obiad albo kolację.

"Bardzo ciekawa tarta wytrawna, a w zasadzie quiche. Lekko podsmażone pory na maśle zalane gęstym sosem śmietanowo-jajeczno-serowym na kruchym cieście, a wszystko to pod cienką skorupką zapieczonego sera. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno" - zachęca Michał.

Makaron w sosie z porów i białego wina

Macie ochotę na makaron, ale znudził wam się klasyczny sos pomidorowy? A może skusicie się na aksamitny sos śmietankowy na białym winie z dodatkiem porów?

"Połączenie wina z porami jest tak oczywiste jak pomidorów z bazylią, ale z pewnością nie tak powszechne, a też bardzo smaczne. Dlatego zachęcam do tego, aby czasami odbiec od standardów, tak dla urozmaicenia" - pisze blogerka.

Filety z sandacza z kremem porowym

Wystarczy dosłownie chwila, by z prostych składników przygotować wykwintne danie, które z pewnością zachwyci twoich domowników. Filet z sandacza podany z aksamitnym kremem z porów i białego wina poleca się na uroczysty obiad.

"Na talerzu układamy kawałki pora, na to filety z sandacza polane kremem i posypane czerwonym pieprzem" - radzi autorka bloga Kuchnia raz.

Pasta z jajek i pora

[b]Pasty do chleba to świetny pomysł, by urozmaicić zwykłe kanapki[/b]. Z powodzeniem mogą zastąpić wędlinę i ser.

"Tym razem pasta doskonała na tę porę roku, bo z porem. Żeby złagodzić nieco jego ostrość, do pasty dodałam jajka i żółty ser. Kiedy mam ochotę na coś pikantnego przygotowuję sobie właśnie taką pastę" - pisze autorka bloga przy kuchennym stole.

Ryba z paprykÄ… i porami

"Od dawna wiadomo, że rybka jest świetna przystawką. Pasuje zarówno na zimno jak i na ciepło, ja dzisiaj proponuję tę pierwszą wersję. Ryba jest aromatyczna, ze względu na mdłego pora trzeba ją dobrze doprawić" - czytamy na blogu Eksplozja Smaku.

Muszę wam się przyznać, że odkąd pierwszy raz wypróbowałam ten przepis, zakochałam się w nim bez pamięci. Ryba duszona z papryką i porami może z powodzeniem zastąpić klasyczną rybę po grecku na wigilijnym stole.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Sałatka z kurczakiem i porem

Por świetnie komponuje się z ananasem i wędzonym kurczakiem. Do tego puszka kukurydzy, jajka ugotowane na twardo, żółty ser i sałatka gotowa.

Zapewniam, że jeśli podacie ją na domowej imprezie, to błyskawicznie zniknie ze stołu, taka jest dobra :-) Skusicie się?

Zupa krem z pora

"Do przygotowania zupy nie potrzebujesz długiej listy składników. Wystarczą warzywa – ziemniaki, por, cebula ze szczypiorkiem i podstawowe przyprawy. Warzywa najpierw podsmażam, następnie zalewam bulionem i gotuję.

Na koniec zupę miksuję na gładki, aksamitny krem. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy. A dodatek ziemniaków sprawia, że krem jest pożywnym daniem" - pisze Tomek.

Chleb z karmelizowanym porem i pestkami

Coraz więcej osób piecze w domu chleb, bo czy może być coś lepszego niż kromka ciepłego chleba z chrupiącą skórką?

W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na domowe pieczywo. Chciałam się z wami podzielić jednym z moich ulubionych.

Oto chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami dyni. Bardzo często gości na moim stole, ponieważ jest po prostu doskonały.

Kurczak duszony w porach

Prosty, szybki i pełen smaku obiad. Czego chcieć więcej? :-)

Bardzo lubię takie rozwiązania, zwłaszcza wtedy, kiedy zmęczona wracam z pracy i nie mam ochoty na długie godziny spędzone w kuchni (tak, nawet ja miewam takie dni).

Aby go przygotować wystarczy por, kurczak, olej, sól i pieprz do smaku.

Por nadaje temu daniu wyjÄ…tkowego aromatu.

Pory z pieczarkami zapiekane w cieście

"Danie z rodzaju na obiad, przekąskę i na wynos. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczarki i pory najpierw dusimy, potem zalewamy ciastem i pieczemy.

Przechowywane w lodówce spokojnie postoją kilka dni" - przekonuje Kasia.

Sałatka z pora do obiadu

Sałatka z pora i kukurydzy to smaczny dodatek do dań obiadowych.

"Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybami, kotletami z kaszy czy warzywnymi oraz z kluskami i sosem. Niektórzy parzą pora, ale ja wolę takiego świeżego, chrupiącego i ostrego" - pisze Bernadetta.

Także w kategorii Przepisy:

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz? Przepis na sos czosnkowy Przepis na koktajl truskawkowy Przepis na prostą i smaczną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym Kilka pomysłów na muffinki Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami Truskawkowa jak u babci Oswoić krewetki Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? Wegetariańskie kotlety polecają się na obiad Owsianka nie musi być nudna!