Czas na herbatkę! 8 rozgrzewających przepisów

W chłodny zimowy wieczór nie ma nic lepszego niż kubek gorącej herbaty z konfiturami lub rozgrzewającymi przyprawami. Do tego dobra książka i ciepły koc. Z takim zestawem spokojnie dotrwam aż do wiosny ;-) Lubię eksperymentować z nowymi smakami i dodatkami. Do herbaty świetnie pasują goździki, imbir, miód, cytrusy, suszone i kandyzowane owce, konfitury, słodkie syropy i soki oraz aromatyczne alkohole - nalewki czy rum. Zapraszam was na krótką wycieczkę po świecie zimowych herbat.

Podziel się:

Korzenna herbata z wiśniówką

Taka herbata z pewnością umili wam spotkania w gronie przyjaciół. Przyjemnie rozgrzewa i wprawia w świetny nastrój.

"Aromatyczna i rozgrzewająca herbata z wiśniówką i syropem korzennym. Syrop ma w swoim składzie goździki, imbir, miód, cytrynę i cynamon, wystarczy jedna, dwie łyżeczki aromatycznego syropu, żeby wypełnić herbatę korzennym smakiem" - przekonuje Małgosia, autorka bloga Na piecyku.

Herbata z miętą i imbirem

Mięta sprawdza się jako dodatek do orzeźwiających mrożonych herbatek, po które chętnie sięgamy latem. Jednak w połączeniu z imbirem stworzy świetny duet, który skutecznie rozgrzeje każdego zmarzlucha.

"Herbatę zalać wrzątkiem. Korzeń imbiru umyć i naciąć w kilku miejscach, dodać do herbaty wraz z listkami świeżej mięty.

Miód dodać do lekko przestudzonej herbaty (wtedy nie straci swoich właściwości). Pamiętaj! Jeśli chcesz dodać cytrynę, zrób to dopiero po wyjęciu zaparzacza lub torebki z herbatą, inaczej mogą wytworzyć się w herbacie szkodliwe gliniany" - radzi Ania.

Herbata z przyprawami

Do tej herbatki, tak jak do grzańca dodajemy korę cynamonu i anyż w gwiazdkach.

Takie przyprawy mają dużo więcej aromatu niż zmielone. Do tego świeży imbir i plastry pomarańczy. Wielbiciele słodkich smaków mogą również dodać odrobinę miodu.

Zimowa herbata z rumem i konfiturą

"Warto mieć w zanadrzu coś na rozgrzewkę i poprawę humoru. Proponuję pyszną herbatkę z dodatkiem rumu, miodu i konfitury z pomarańczy" - pisze autorka bloga Z miłości do słodkości.

Wystarczy zalać łyżeczkę liści herbaty wrzątkiem i odstawić na 10 minut, aby się zaparzyła. Napar rozlewamy do filiżanek, słodzimy miodem, mieszamy. Następnie dolewamy rum i dodajemy konfiturę. Gotowe!

Zielona herbata z miodem i pomarańczami

Tę propozycję kieruję szczególnie do miłośników zielonej herbaty. Ona również doskonale sprawdzi się w towarzystwie korzennych przypraw i owoców cytrusowych.

Jeśli więc nie wyobrażacie sobie popołudnia bez filiżanki zielonej herbaty, koniecznie dodajcie do naparu kilka goździków, miód i plastry pomarańczy.

Aromatyczna herbata na zimowe chłody

"Wracamy do domu zziębnięci i szybko szukamy sposobu na rozgrzanie się. Dobrym sposobem jest gorąca herbata, bo rozgrzeje nas od środka i to ciepło zostanie w nas na dłużej" - pisze blogerka.

Jak przygotować taką herbatę? To proste! Do dzbanka z ulubioną herbatą wrzuć kilka goździków, potem dodaj garść kandyzowanej skórki pomarańczowej, wymieszaj i już! Możesz cieszyć się smakiem aromatycznej pomarańczowej herbatki.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Herbata pachnąca cynamonem

Kiedy czujecie, że bierze was przeziębienie, koniecznie zaparzcie sobie kubek gorącej herbaty z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Do tego miód, ale nie taki zwykły, a z owocami np. malinami, poziomkami czy wiśniami. Jeśli nie macie akurat pod ręką owocowego miodu, możecie wrzucić do gorącego naparu suszoną żurawinę lub rodzynki.

Herbata z kardamonem

Herbata pachnąca cynamonem, goździkami i kardamonem, z dodatkiem miodu oraz pomarańczy. Rozgrzewa, uwodzi intensywnym aromatem i smakiem.

"Kombinacji może być tak wiele, ile tylko przyjdzie nam do głowy. Taka herbata sprawi, że zimne wieczory przestaną być smutne, a chandra i przeziębienie znikną jak za pomocą czarodziejskiej różdżki" - przekonuje Bernadeta.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Co mają w sobie krewetki? Rumianek dobry na wszystko! Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw Zalety truskawek Sekrety kuchni katalońskiej Właściwości szpinaku Lato na talerzu. Warzywa sezonowe Rodzaje miodów pitnych Szczaw - niedoceniane warzywo Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni? Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś Co zawiera w sobie arbuz?