Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 6 komentarzyDietetycy przekonujÄ…, że powinniÅ›my wprowadzić do swojego codziennego menu kasze, zastÄ™pujÄ…c nimi ziemniaki czy makaron. Nic dziwnego, kasze sÄ… pożywne, sycÄ…ce i pyszne. DostarczajÄ… naszym organizmom wielu cennych substancji, rozgrzewajÄ…, pomagajÄ… w walce z wieloma chorobami. Poznaj bogactwo kasz i wybierz coÅ› dla siebie!
Ten artykuł ma 6 stron:
Kasza gryczana
Jak sama nazwa powstaje ona z gryki. Nie zawiera glutenu, ma za to całkiem sporo kwasu foliowego, białka, węglowodanów oraz składników mineralnych. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Dobrze smakuje z grzybami. Kasza gryczana może być prażona lub biała.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze