Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz?
Bataty możemy bez problemu kupić w supermarketach i sklepach warzywniczych. Słodkie ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów - gotowane, pieczone, smażone. W każdej postaci są pełne smaku. Lubią towarzystwo wyrazistych przypraw. Zobaczcie 10 najlepszych propozycji na dania z batatami w roli głównej.

Bataty faszerowane kasza kuskus
"Jednym z fajniejszych pomysłów na wykorzystanie słodkich ziemniaków jest faszerowanie ich swoimi ulubionymi dodatkami" - pisze Ola z Zajadam.pl.
Co więc powiecie na słodkie ziemniaki faszerowane kaszą kuskus i pomidorami.
"Faszerowane bataty świetnie sprawdzają się jako pożywny obiad. Są pyszną, zdrową i kolorową potrawą, która syci na bardzo długo" - dodaje blogerka.

Pieczone bataty z rozmarynem
Pieczone bataty z rozmarynem mogą być dodatkiem do dania głównego, ale także sprawdzą się w roli smacznej przekąski.
Do tego dip na bazie jogurtu naturalnego z aromatycznymi ziołami.
Tak podane bataty będą pięknie wyglądały na stole.

Placki batatowo-ziemniaczane
Nie znam osoby, która nie lubiłaby placków ziemniaczanych. Ich smak można wzbogacać, dodając sezonowe warzywa - cukinię, dynię, marchewkę. Świetnym urozmaiceniem mogą być również placki ziemniaczano-batatowe.
To połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowe. Bataty nadają potrawie delikatnej słodyczy. Można ją jednak przełamać, podając placki z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym.
No i ten wyjątkowy kolor :-) Aż chce się jeść!


Purée z batatów
Purée z batatów to doskonały dodatek do głównego dania. Przygotowanie go jest dziecinnie proste.
"Purée jest bardzo proste w przygotowaniu. Ugotowane bataty rozgniatam z masłem, dokładnie tak samo jak zwykłe tłuczone ziemniaki.
Dodatkowo warzywa miksuję przy pomocy blendera na idealnie gładką masę, ale nie jest to konieczne, jeśli chcesz uzyskać purée o bardziej wyrazistej strukturze. Do tego przyprawy – papryka i gałka muszkatołowa, które nadają purée charakteru" - radzi Ola.

Szakszuka z batatów z serem
Znacie szakszukę? To danie popularne w bliskowschodniej kuchni, w wolnym tłumaczeniu oznacza "wielki bałagan".
Przygotowuje się je na patelni. Wrzucamy na nią warzywa - m.in. pomidory, cebulę oraz jajka. Tym razem szakszuka z batatatmi.
"Powiem wam szczerze, że był to strzał w dziesiątkę! Wyszło pysznie, sycąco i jak zwykle — wcale się nie narobiłam" - pisze Basia.

Pieczony batat z twarożkiem i roszponką
Pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z białym serem to tradycyjne wielkopolskie danie. Wariacją na temat tej potrawy jest batat z twarożkiem i roszponką.
"Upieczony batat bardzo łatwo odchodzi od skórki, więc podczas jedzenia możemy po prostu wydłubywać środek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyswoić dodatkową porcję błonnika i zjeść go ze skórką" - pisze Agata, autorka bloga Moje Dietetyczne Fanaberie.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Tarta z kalafiorem i musem ze słodkich ziemniaków
Wytrawna tarta to smakowita propozycja na obiad lub kolację.
"Z cyklu przepisów słodko słonych — idealne połączenie razowego ciasta orkiszowego z kalafiorem,
czerwoną cebulą i słodkimi ziemniakami. Chciałam, aby tarta była stosunkowo wysoka, więc do jej pieczenia użyłam tortownicy.
Muszę przyznać, że mąka orkiszowa chyba stanie się moją ulubioną do produkcji spodów do tart, bo ten wyszedł idealnie jak nigdy, zarówno w smaku jak i fakturze" - zachwyca się blogerka.

Czerwone curry z batatami
Czerwone curry z batatami to doskonały pomysł na rozgrzewający i pożywny obiad.
"Kolor czerwony zawdzięcza większej niż normalnie ilości pomidorów, a mniejszej mleka kokosowego. Dodatek batatów sprawia, że danie jest lekko słodkie, a fasoli, że jest sycące i na długo zaspokaja głód" - wyjaśnia Michał, autor tego przepisu.

Sałatka z pieczonego batata z serem feta
Pieczony batat to bardzo wdzięczny składnik sałatek. Magda, która prowadzi bloga Saladbook proponuje sałatkę z pieczonym batatem, pomidorkami koktajlowymi, serem feta i pestkami dyni.
Jest kolorowo i smacznie. Aromatyczne i ostre przyprawy sprawiają, że sałatka ma wyrazisty — słodko-pikantny smak.


Brownie z batatów i daktyli
Ciasto bez glutenu i bez cukru? Tak to możliwe, na dodatek, muszę wam przyznać, że jest naprawdę smaczne.
"Nie sądziłam się, że ciasto bez grama cukru może mnie tak zachwycić :-) A to wszystko za sprawą batatów i daktyli, które dostarczają naturalnej słodyczy.
Jeśli wezmę pod uwagę posmak kokosowy, który uwielbiam oraz fakt, że od dwóch miesięcy jest na detoksie cukrowym, to śmiało mogę powiedzieć, że to najsmaczniejsze ciasto, jakie jadłam" - pisze Ivka.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze