Naleśniki nie muszą być nudne!

Małe i duże łasuchy przepadają za naleśnikami. Okrągłe placki z mąki, mleka i jajek stwarzają bardzo szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Można je bowiem przyrządzać na tysiące sposobów – z serem, owocami, warzywami, grzybami, szpinakiem, mięsem, złożone w zgrabne koperty, zrolowane, zapieczone pod beszamelem... Mogłabym tak jeszcze długo wymieniać. Również samo ciasto warto czasem wzbogacić ulubionymi dodatkami takimi jak kakao, zioła czy przyprawy. Zebrałam dla was 20 przepisów na niebanalne naleśniki.

Podziel się:

Tort naleśnikowy

"Tort z naleśników i czekoladowego kremu. Prezentuje się ładnie, dzięki dużej ilości naleśników, przełożonych ciemną warstwą kremu.

Naleśników jest łącznie 30 sztuk. Tort jest mały, ale wysoki i stabilny. Można kroić go w cienkie plasterki. Smakoszom naleśników na pewno posmakuje" - pisze Joanna.

Naleśniki limonkowo-miętowe

Naleśniki przeważnie zwijamy w ruloniki, składamy w trójkąty lub koperty albo układamy w stosiki. Ewa, która prowadzi bloga Ewa w kuchni wpadła natomiast na pomysł by naleśniki podać w filiżankach.

Trzeba przyznać, że prezentują się naprawdę pięknie i oryginalnie. Z pewnością zaskoczą twoich domowników.

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

Naleśniki to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie.

Nie musimy się wtedy nigdzie spieszyć, a ciepłe naleśniki ze słodkim farszem każdego wprowadzą w dobry nastrój. Iza na niedzielne śniadanie w rodzinnym gronie proponuje delikatne naleśniki z karmelizowanym jabłkiem. Pycha!

Crepes Suzette

"Crepes Suzette to najbardziej znane naleśniki Francji. Składają się z naleśnika i gorącego sosu ze skarmelizowanego cukru, soku i startej skórki z pomarańczy.

W oryginale jest także dodawany likier pomarańczowy, który jest później podpalany. W restauracjach crepes Suzette często przyrządza się na oczach gości — płomienie czynią go bardzo atrakcyjnym wizualnie" - wyjaśnia Ola.

Naleśniki owsiane z dżemem z dyni

Sezon dyniowy w pełni, warto więc sięgać po te warzywa jak najczęściej. Mus z dyni można dodać do ciasta naleśnikowego, zyskają wtedy piękny złocisty odcień.

Małgorzata wykorzystała jednak dynię w inny sposób — przygotowała z niej pyszny dżem, którym potem przełożyła owsiane naleśniki. Wyszło pysznie i zdrowo :-)

Naleśniki z serem

"Aby trochę urozmaicić naleśniki z serem, postanowiłam je podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soku pomarańczowego. Dzięki temu zrobiły się z wierzchu chrupiące i były pyszne" - pisze Ala.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Czekoladowe naleśniki z nutellą

"Cieniutkie i delikatne. Czekoladowe naleśniki z nutellą to świetny pomysł na śniadanie lub na podwieczorek.

I tak naprawdę wcale nie musicie ich nadziewać nutellą. Myślę że twarożek z owocami, banany karmelizowane czy cokolwiek innego będzie się równie dobrze z nimi komponowało" - przekonuje Kasia, która prowadzi bloga Wypieki z pasją.

Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami

"Nie mam problemu z jedzeniem jajek, mogę powiedzieć, że je uwielbiam. Jednak część z was ze względów zdrowotnych, smakowych czy dla zasady rezygnuje z jedzenia jaj.

Do tej pory we wszystkich naszych przepisach na naleśniki występowały jajka, ale sprostałam zadaniu i przygotowałam naleśniki bez jajek, nie odbiegają one w niczym od tych tradycyjnych naleśników, są smaczne, sprężyste i nie rozrywają się podczas smażenia" - pisze Jola.

Naleśniki pełnoziarniste z mirabelkową konfiturą i serem

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej to propozycja dla miłośników zdrowego odżywiania. Klaudia, która prowadzi bloga Dusiowa kuchnia podała je z domowym twarożkiem i mirabelkowa konfiturą. Pycha!

Naleśniki kakaowe

"Naleśniki kakaowe to fajny pomysł dla dzieciaków, które uwielbiają czekoladę. Niewątpliwie właśnie z nią skojarzą się im :-) A posmarowane białym serkiem będą do tego pięknie się prezentować" - radzi Basia, specjalistka od pysznych śniadań.

Naleśniki zapiekane z serem

"Pieczone naleśniki z serem i borówkami będą idealne na obiad, kolację albo na późne śniadanie.

Wszystko zależy od czasu i waszych preferencji – jak dla mnie mogą być na każdy z tych posiłków. Jako podstawę wykorzystałam tu nowy przepis na naleśniki z dodatkiem cukru. Jak zwykle po dodaniu cukru do naleśników trzeba bardziej uważać, aby się nie przypaliły i mogą one trochę bardziej przywierać do patelni. Są za to super w smaku i świetnie zjada się je na sucho” - pisze Beata.

Pancakes z sosem borówkowym

Pancakes (albo jak kto woli pankejki) to popularne w krajach anglosaskich puszyste naleśniki z ciasta biszkoptowego. W Stanach Zjednoczonych jada się je na śniadanie, polane obficie syropem klonowym.

Przygotowanie pancakes nie jest wcale trudne. Monika, która wraz z siostrą prowadzi bloga kulinarnego, proponuje puszyste pancakes z sosem borówkowym. Palce lizać!

Naleśniki szpinakowe

"Naleśniki szpinakowe z serkiem o smaku wiśni i żurawiny.

Naleśnikowe ślimaczki nadziałam na wykałaczki, dodałam słodką truskawkę i przekąska na drugie śniadanie albo lekki podwieczorek gotowa" - zachęca autorka bloga Najsmaczniejsze.

Zapiekane naleśniki z szynką i serem

Czasem zostaje mi na drugi dzień góra naleśników i nie bardzo mam potem pomysł jak je wykorzystać. Wtedy najlepszym rozwiązaniem okazuje się zapieczenie ich z szynką i serem pod beszamelem. Takie danie to świetny pomysł na szybką i bardzo smaczną kolację.

Naleśniki z kurczakiem

"Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć — farsz wyszedł bardzo smaczny, wilgotny, dosyć ostry.

Najbardziej lubię takie naleśniki podsmażone, ale można oczywiście zjeść bez podsmażania. Polecam!" - zachęca Beata, autorka przepisu.

Naleśniki orkiszowe z kapustą i pieczarkami

"Na wytrawne naleśniki zwykle wybieram mąkę orkiszową lub jaglaną. Farsz wybrałam w klimacie staropolskim. Potrawa dość czasochłonna, dlatego naleśniki zwykle smażę dzień wcześniej, a na następny dzień przygotowuję farsz. Naleśniki można, a nawet trzeba zapiec w piekarniku.

Jeszcze lepiej smakują krótko przesmażone na patelni, na klarowanym maśle" - radzi Małgosia, która prowadzi bloga Na piecyku.

Kukurydziane naleśniki z warzywami

Naleśniki z mąki kukurydzianej, wzbogacone zieloną pietruszką. A co w środku? Podsmażone na maśle warzywa - kalafior, brokuł, marchewka, cebula, kukurydza. Pyszny pomysł na obiad.

Gryczane naleśniki z brokułami i sosem serowym

"Naleśniki mogą być zdrowym i pełnowartościowym obiadem jeżeli przygotujemy je z zdrowszych wariantów standardowych składników. Ja do moich wykorzystałam mąkę gryczaną i mleko owsiane.

Tak przygotowane ciasto aż prosi się o wyraziste, warzywne nadzienie. Brokuły i serowy sos idealnie spełniły to zadanie. Wyszło naprawdę pysznie" - pisze Kasia.

Krokiety z mięsem

"Krokiety to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu jaki nam pozostaje. […]

Cała tajemnica dobrych krokietów tkwi głównie w smacznym farszu, no i naleśnikach bo o tym zapominać nie wolno. A takie krokiety na niedzielny czy świąteczny obiad, albo na kolacje to idealny posiłek. Na zimno i ciepło smakują wybornie" - Przekonuje Bernadeta, która prowadzi bloga Mój kulinarny pamiętnik.

Naleśniki z kaszą gryczaną i łososiem

"Bezglutenowe naleśniki na bazie mąki gryczanej. Układamy na nich plaster łososia wędzonego i pastę zrobioną z kaszy gryczanej, twarogu, kefiru i ulubionych świeżych ziół.

Mi najbardziej smakowały na drugi dzień, podsmażone na chrupiąco na patelni. Naleśniki z mąki gryczanej są nieco grubsze i mniej elastyczne od tych tradycyjnych, jednak ich smak jest rewelacyjny" - zachęca Kasia z Nastrojowej kuchni.

Także w kategorii Przepisy:

Pyszne ciasta bez pieczenia Sałatka, kotlety, pizza, zupa... A to wszystko z orzechami Przepis na prostą i smaczną jajecznicę Shake - pysznie, zdrowo, kolorowo Przepis na ocet jabłkowy Na ostro, czyli dania z papryczkami chili Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz? Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory Włoska sałatka z kozim serem 9 pomysłów na smakowite tosty Przepis na konfiturę z pigwy