Koreczki - zaskocz swoich gości oryginalnymi kompozycjami!
Szukacie inspiracji na karnawałowe przekąski? Dobrze trafiliście :-) Na domowych imprezach najlepiej sprawdzają się tzw. finger food, czyli przystawki, do których nie musimy używać sztućców. Prym wśród przekąsek wiodą koreczki - czyli kawałki sera, wędlin, warzyw, owoców, pieczywa nadziane na wykałaczkę. Ich zaletą jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie z produktów, które akurat mamy pod ręką.

Koreczki w stylu włoskim
Na początek przekąska we włoskim stylu. Pomidorki koktajlowe, mini mozzarella i listki bazylii. Coś wam to przypomina? Tak, inspiracją do powstania tej przekąski była sałatka caprese.
„Opłukane i osuszone pomidorki dzielimy na pół. Na wykałaczki nabijamy kulkę sera, listek bazylii i połówkę pomidorka. Układamy na półmisku, solimy, posypujemy pieprzem, polewamy oliwą i podajemy" - pisze Beata.

Koreczki z serem pleśniowym
Te koreczki sprawdzą się jako aperitif do wina. Przygotowanie ich jest naprawdę szybkie i nie wymaga zdolności kulinarnych ;-) Ważne jednak, by użyć składników dobrej jakości.
"Koreczki z sera pleśniowego bazują na sprawdzonym, klasycznym połączeniu. Ser, orzechy i winogrona pysznie ze sobą współgrają – nie potrzeba nic więcej" - radzi Natalia.

talerz imprezowych przekąsek
Taki talerz z koreczkami będzie ozdobą każdego imprezowego stołu. Jest kolorowo i pysznie. Czego chcieć więcej?
"Nie potrzebujemy wcale wyszukanych produktów czy umiejętności w komponowaniu takich koreczków. Są smaczne, proste w przygotowaniu i wygodne w jedzeniu, a o to przecież chodzi.
Nie ma co poświęcać czasu na zastanawianie się, jak wziąć daną przekąskę do ręki czy jak ją zjeść— takie koreczki są najprostszym rozwiązaniem" - przekonuje Paulina.


Hiszpańskie koreczki z chorizo
W Hiszpanii na przekąski mówi się tapas. Szykujecie domówkę w gorących hiszpańskich rytmach? Nie może na niej zabraknąć tych koreczków.
"W zasadzie oryginalne hiszpańskie tapas na podstawie którego powstały te koreczki podaje się po prostu na talerzu i kładzie obok wykałaczki.
Można to też zrobić od razu i w ten sposób otrzymać bardzo nietypowe koreczki, które składają się z hiszpańskiej ostrej kiełbasy i grzanek z chleba czosnkowego" - pisze Michał.

koreczki z tortilli z tuńczykiem
Magda poleca koreczki z tortilli. Przyznam, że sama dość często przygotowuję zawijasy z tortilli na imprezy, jednak nie wpadłam na to, żeby wykorzystać je jako bazę do koreczków.
"Przekąska smaczna, efektowna i dość zdrowa. Robi się ją łatwo i szybko, można dodać dowolne dodatki żeby urozmaicić smak i wygląd" - pisze blogerka, która tym razem w pszenne placki zawinęła tuńczyka i liście salaty.

Makaron z klopsikami inaczej
Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami to klasyczne danie, ale czy wiecie, że można zaserwować je w niebanalny sposób?
Wystarczy nadziać na wykałaczki malutkie klopsiki, makaronowe kokardki i liście bazylii, a w miseczce podać sos.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

(z)boczone śliwki
Jedna z moich ulubionych przekąsek — niezwykle prosta i szybka do przygotowania, a przy tym bardzo wykwintna i smaczna. Zapiekane koreczki ze śliwki owiniętej w plastry boczku. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
"Śliwki pojedynczo lub po dwie zawijamy w boczek i przekłuwamy wykałaczką. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 5 minut do piekarnika na opiekanie grill.
Następnie przekładamy każdy koreczek na drugą stronę i zapiekamy kolejne 5 minut. Gotowe koreczki podajemy z konfiturą z jarzębiny do maczania" - radzi Basia.

Kaszubskie koreczki śledziowe
To tradycyjna przekąska nie wymaga wielkich przygotowań i przyrządza się ją niezwykle szybko.
W lodówce śledzie po kaszubsku, które zanurzone są w wyśmienitej, słodko-kwaśnej marynacie, można przechowywać w lodówce nawet 2–3 tygodnie.
Ilka zwinęła kawałki śledzia i spięła je wykałaczkami, dzięki temu powstały pyszne koreczki po kaszubsku, które z pewnością przypadną do gustu waszym gościom.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze