Kotlety schabowe w wersji light
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego, a nie chcesz łamać noworocznego postanowienia dotyczącego zdrowego odżywiania, mam dla ciebie dobrą wiadomość ;-) Wszystkie tradycyjne dania można bez problemu przygotować w "odchudzonej" wersji. Tym razem postanowiłam zmierzyć się z kotletami schabowymi. Wystarczy pozbyć się panierki, dobrze doprawić mięso i usmażyć je na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, by otrzymać smaczne i zdrowe danie.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/schabowy-na-diecie-21bd24b97700e.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
"Odchudzony" kotlet schabowy
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- sól himalajska,
- świeżo mielony kolorowy pieprz,
- słodka papryka,
- czosnek w płatkach,
- bazylia,
- suszona natka pietruszki,
- suszone pomidory w płatkach.
MiÄ™so opÅ‚ucz i osusz papierowym rÄ™cznikiem. Natrzyj je przyprawami i odstaw na 30–40 minut w chÅ‚odne miejsce.
PatelniÄ™ grillowÄ… z nieprzywierajÄ…cÄ… powÅ‚okÄ… rozgrzej (możesz jÄ… posmarować odrobinÄ… oleju). Kotlety smaż na Å›rednim ogniu przez 3–4 minuty z każdej strony.
Pamiętaj, że istotny jest także dobór dodatków. Jeśli podasz takie kotlety z zasmażaną kapustą lub frytkami, wcale nie będą takie dietetyczne ;-)
Grillowane kotlety schabowe będą się świetnie komponowały z kalafiorowym puree oraz surówką. Smacznego!
Dania z mięsa
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze