Kotlety schabowe w wersji light
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeJeÅ›li nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego, a nie chcesz Å‚amać noworocznego postanowienia dotyczÄ…cego zdrowego odżywiania, mam dla ciebie dobrÄ… wiadomość ;-) Wszystkie tradycyjne dania można bez problemu przygotować w "odchudzonej" wersji. Tym razem postanowiÅ‚am zmierzyć siÄ™ z kotletami schabowymi. Wystarczy pozbyć siÄ™ panierki, dobrze doprawić miÄ™so i usmażyć je na patelni grillowej bez dodatku tÅ‚uszczu, by otrzymać smaczne i zdrowe danie.
"Odchudzony" kotlet schabowy
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- sól himalajska,
- świeżo mielony kolorowy pieprz,
- słodka papryka,
- czosnek w płatkach,
- bazylia,
- suszona natka pietruszki,
- suszone pomidory w płatkach.
MiÄ™so opÅ‚ucz i osusz papierowym rÄ™cznikiem. Natrzyj je przyprawami i odstaw na 30–40 minut w chÅ‚odne miejsce.
PatelniÄ™ grillowÄ… z nieprzywierajÄ…cÄ… powÅ‚okÄ… rozgrzej (możesz jÄ… posmarować odrobinÄ… oleju). Kotlety smaż na Å›rednim ogniu przez 3–4 minuty z każdej strony.
Pamiętaj, że istotny jest także dobór dodatków. Jeśli podasz takie kotlety z zasmażaną kapustą lub frytkami, wcale nie będą takie dietetyczne ;-)
Grillowane kotlety schabowe będą się świetnie komponowały z kalafiorowym puree oraz surówką. Smacznego!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze