Kotlety schabowe w wersji light

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego, a nie chcesz łamać noworocznego postanowienia dotyczącego zdrowego odżywiania, mam dla ciebie dobrą wiadomość ;-) Wszystkie tradycyjne dania można bez problemu przygotować w "odchudzonej" wersji. Tym razem postanowiłam zmierzyć się z kotletami schabowymi. Wystarczy pozbyć się panierki, dobrze doprawić mięso i usmażyć je na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, by otrzymać smaczne i zdrowe danie.


"Odchudzony" kotlet schabowy
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- sól himalajska,
- świeżo mielony kolorowy pieprz,
- słodka papryka,
- czosnek w płatkach,
- bazylia,
- suszona natka pietruszki,
- suszone pomidory w płatkach.
Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je przyprawami i odstaw na 30–40 minut w chłodne miejsce.
Patelnię grillową z nieprzywierającą powłoką rozgrzej (możesz ją posmarować odrobiną oleju). Kotlety smaż na średnim ogniu przez 3–4 minuty z każdej strony.
Pamiętaj, że istotny jest także dobór dodatków. Jeśli podasz takie kotlety z zasmażaną kapustą lub frytkami, wcale nie będą takie dietetyczne ;-)
Grillowane kotlety schabowe będą się świetnie komponowały z kalafiorowym puree oraz surówką. Smacznego!
Dania z mięsa

Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze