Tarta z jeżynami

Środek lata to sezon na jeżyny. Ta dzika kuzynka maliny rośnie w lasach, na łąkach, ale może też uprawiana na działkach i w ogrodach. Jej owoce mają ciemnogranatowy, niemal czarny kolor i w zależności od gatunku, mogą być bardzo słodkie lub kwaskowate i cierpkie w smaku.


Co kryją w sobie jeżyny?
Te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Obfitują bowiem w cukry, kwasy organiczne, antyoksydanty, witaminę E, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu).
Wykazują działanie antynowotworowe, poza tym wspomagają pracę serca i układu krążenia. Dzięki zawartości witaminy A, zapobiegają chorobom oczu, a konkretnie przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej. Ponadto wzmacniają kości, ponieważ mają w sobie dużo witaminy K.

Jeżyny mają niski indeks glikemiczny i mogą być jedzone przez diabetyków. Regulują także poziom cukru we krwi. Kaby tego było mało, łagodzą objawy PMS oraz menopauzy dzięki zawartości fitoestrogenów. Jedzmy więc jeżyny na zdrowie!
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Tarta z jeżynami
Delikatne kruche ciasto, waniliowy krem i słodkie jeżyny. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest banalnie prosty, a jej wykonanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny popołudniowy deser, koniecznie wypróbujecie przepis na tartę z jeżynami.

Składniki (na formę o średnicy 26 cm):
Ciasto kruche:
- 225 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
- 115 g zimnego masła, ¼ łyżeczki naturalnej esencji migdałowej.
Krem:
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 70 g miękkiego brązowego cukru,
- 50 g białego cukru,
- cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 250 ml maślanki,
- 50 ml śmietanki 36 proc.,
- 500 g jeżyn.
Mąkę, cukier puder, masło i esencję należy szybko zagnieć, tak by masło się zbytnio nie ogrzało. Gotowym ciastem wylepiamy spód tortownicy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy żółtka, jajko, cukier, wanilię i mąkę. Następnie dodajemy maślankę, śmietanę i mieszamy z masą.

Słodkie inspiracje
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto i podpiekamy je przez 15 min. na podpieczony spód wylewamy krem, układamy na nim opłukane i osuszone owce. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Wstawiamy tartę i pieczemy przez około 50 minut.


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze