Tarta z jeżynami

Środek lata to sezon na jeżyny. Ta dzika kuzynka maliny rośnie w lasach, na łąkach, ale może też uprawiana na działkach i w ogrodach. Jej owoce mają ciemnogranatowy, niemal czarny kolor i w zależności od gatunku, mogą być bardzo słodkie lub kwaskowate i cierpkie w smaku.

Co kryją w sobie jeżyny?

Te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Obfitują bowiem w cukry, kwasy organiczne, antyoksydanty, witaminę E, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu).

Wykazują działanie antynowotworowe, poza tym wspomagają pracę serca i układu krążenia. Dzięki zawartości witaminy A, zapobiegają chorobom oczu, a konkretnie przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej. Ponadto wzmacniają kości, ponieważ mają w sobie dużo witaminy K.

Jeżyny mają niski indeks glikemiczny i mogą być jedzone przez diabetyków. Regulują także poziom cukru we krwi. Kaby tego było mało, łagodzą objawy PMS oraz menopauzy dzięki zawartości fitoestrogenów. Jedzmy więc jeżyny na zdrowie!


Tarta z jeżynami

Tarta z jeżynami

Delikatne kruche ciasto, waniliowy krem i słodkie jeżyny. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest banalnie prosty, a jej wykonanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny popołudniowy deser, koniecznie wypróbujecie przepis na tartę z jeżynami.

Składniki (na formę o średnicy 26 cm):

Ciasto kruche:

  • 225 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 115 g zimnego masła, ¼ łyżeczki naturalnej esencji migdałowej.

Krem:

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 70 g miękkiego brązowego cukru,
  • 50 g białego cukru,
  • cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 250 ml maślanki,
  • 50 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g jeżyn.

Mąkę, cukier puder, masło i esencję należy szybko zagnieć, tak by masło się zbytnio nie ogrzało. Gotowym ciastem wylepiamy spód tortownicy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy żółtka, jajko, cukier, wanilię i mąkę. Następnie dodajemy maślankę, śmietanę i mieszamy z masą.

Słodkie inspiracje

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto i podpiekamy je przez 15 min. na podpieczony spód wylewamy krem, układamy na nim opłukane i osuszone owce. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Wstawiamy tartę i pieczemy przez około 50 minut.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Rozsmakuj się w chłodnikach Pyszne domowe lody. To nie takie trudne! Bananowe sushi Szybkie przekąski na letnią imprezę Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu Przepis na azjatycki dip z awokado Przepis na azjatycki dip z papryką Bananowe "sushi" Sekrety perfekcyjnego biszkoptu Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla? Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Przepis na ciasto kruche Przepis na koktajl truskawkowy Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi! Co można zrobić z cukinii? Truskawkowa jak u babci Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby Sushi inne niż zwykle Właściwości kakao Desery z truskawkami bez pieczenia Przepis na muffinki, które zawsze się udają Przepis na sos czosnkowy