Jak przygotować domową lemoniadę?

W upalne dni nie możemy zapominać o nawadnianiu naszego organizmu. Lekarze i dietetycy zalecają, aby pić co najmniej dwa litry wody dziennie. Trudno przecenić jej korzyści dla naszego organizmu, jednak nie wszyscy lubią wodę. Zamiast więc sięgać po niezdrowe słodzone soki i napoje, które dostarczą nam pustych kalorii, możemy przygotować w domu pyszną i orzeźwiająca lemoniadę. Domowa lemoniada jest prosta i szybka do przyrządzenia. Nie kosztuje dużo, a potrzebne składniki znajdziesz w domu. Doskonale gasi pragnienie. Jak ją zrobić?


Lemoniada cytrynowa
Jak lemoniada, to oczywiście z cytryną! Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Te kwaśne owoce to doskonałe źródło witaminy C, E, witamin z grupy B, beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza, kwasu foliowego, flawonoidów oraz limonenu.

Cytryna wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne, odkwasza i oczyszcza organizm, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu wspomaga odchudzanie.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Latem lemoniadę cytrynową możemy ją dostać w restauracjach, kawiarniach, podczas imprez plenerowych. Za każdym razem smakuje trochę inaczej – raz słodsza, raz kwaśniejsza, czasem z dodatkiem świeżej mięty lub brązowego cukru. Zawsze jednak jest tak samo pyszna i doskonale gasi pragnienie. Samodzielne przygotowanie takiego napoju jest dziecinnie proste.
Składniki:

- 1,5 litra wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej),
- 2 cytryny,
- 1/3 szklanki brązowego cukru,
- pęczek mięty, lód.
Cukier rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Do dzbanka wlej schłodzoną wodę mineralną. Cytryny pomasuj na blacie i wyciśnij z nich sok. Wlej go do dzbanka, dodaj syrop z cukru i listki mięty (możesz je trochę ugnieść w dłoniach, by uwolnić więcej aromatu). Wymieszaj całość. Podawaj w wysokich szklankach z kostkami lodu.
Lemoniada arbuzowa
To mój faworyt! Jest pyszna, słodka i obłędnie pachnie. Orzeźwi i schłodzi nawet w czasie największego upału. Arbuzy nie tylko posiadają właściwości orzeźwiające i gaszące pragnienie, ale także w upalne dni pomagają zbijać temperaturę ciała, zapobiegając przegrzaniu organizmu.

Arbuz to w ponad 90 proc. woda, jednak oprócz płynów, dostarcza on także wielu składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Znajdziemy więc w nim cenną witaminę C, A, witaminy z grupy B minerały — potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan.
Ponadto w miąższu obecne są kwasy jabłkowy i cytrynowy, które nadają owocu charakterystyczny smak, a także beta-karoten i likopen.
Przeciwutleniacze zawarte w arbuzie neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
Ten słodki owoc korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, a także zapobiega zbyt wysokiemu poziomowi cholesterolu we krwi. Ponadto usprawnia pracę jelit i przyspiesza trawienie. Składniki mineralne zawarte w arbuzie zapobiegają powstawaniu nadciśnienia tętniczego krwi.

Arbuzy wpływają również bardzo korzystnie na stan naszej cery, chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV, tonizują i odżywiają skórę.
Składniki:
- 1 litr wody gazowanej,
- pół kilograma arbuza,
- 1 duża cytryna,
- łyżka cukru pudru,
- lód, listki melisy.
Miąższ arbuza pokrój na kawałki, usuwając z niego wszystkie pestki. Pokrojone cząstki wrzuć do blendera albo malaksera. Pół cytryny pokrój w plasterki i odłóż na bok. Z drugiej połowy wyciśnij sok i przelej do arbuza. Dodaj łyżkę cukru pudru lub miodu, zblenduj.
Masę przelej do dzbanka, wrzuć wcześniej pokrojone pasterki cytryny oraz umyte świeże listki melisy. Do dzbanka wrzuć kostki lodu. Uzupełnij dzbanek wodą gazowaną. Wymieszaj całość. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Lemoniada truskawkowa
O zaletach truskawek można by było mówić bez końca. Są nie tylko pachnące i pyszne, ale również obfitują w witaminę C, A, E i witaminy z grupy B, a także sole mineralne w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk.
Truskawki odkwaszają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko zawału. Ponadto regulują poziom cukru we krwi, a dzięki obecności kwasu elagowego zapobiegają nowotworom.
Zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce np. maliny
Składniki:
- 0,5 l wody,
- 0,5 szklanki truskawek,
- 2 limonki,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- świeża mięta, lód.
Truskawki opłucz i osącz. Limonki wyszoruj. Z jednej wyciśnij sok, drugą pokrój na cząstki. Truskawki rozgnieć widelcem. Do dzbanka włóż listki mięty, wsyp cukier i wlej sok z limonki. Ugniataj całość do momentu aż cukier rozpuści się w soku. Dodaj lód i maliny. Zalej wszystko zimną wodą. Gotowe!
Zobacz, co ugasi pragnienie


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze