Pieczona, faszerowana, duszona... - cykoria na 10 sposobów

Jesienią zaczyna się sezon na cykorię. To niewielkie warzywo, przypominające nieco swoim wyglądem sałatę nie jest u nas zbyt popularne. Ja odkryłam ją całkiem przypadkiem parę lat temu i od tamtej pory bardzo chętnie wykorzystuję ją w swojej kuchni. Zobaczcie, co smacznego można przygotować z cykorii.

Podziel się:

Tarta z gruszkami i cykorią

Elegancka przekąska na wieczór z przyjaciółmi? Tarta z cykorią i gruszką na cieście francuskim.

Ten duet sprawdza się doskonale. Tarta jest lekka i delikatna, a jajeczno-śmietanowa masa, w której zatopione zostały dodatki za każdym razem wychodzi idealnie kremowa i pyszna.

Paulina, autorka przepisu radzi, by wierzch tarty posypać orzechami i cytrynowym tymiankiem. Tartę podajemy w towarzystwie lekkiej sałaty z granatem i figami i z różowym winem. Smacznego!

Cykoria faszerowana pastą ze smażoną rybą

Łódeczki z cykorii to efektowna i szybka przekąska.

"W tej wersji czuć jej cudowną chrupkość, ale bez goryczy, mimo, że jest surowa. Sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na przejęcie!" - zachęca Kasia.

Liście cykorii zostały wypełnione smakowitym farszem z białego sera i pieczonej ryby. Polecam!

Cykoria pieczona pod wegańskim beszamelem

Cykoria na ciepło jest tak samo pyszna jak surowa.

"Mam wrażenie, że ma mniejszą ilość goryczy. Z dodatkiem świeżych ziół i odpowiednim sosem jest niesamowita. Wegański beszamel to dla mnie to jeden z najłatwiejszych ciepłych sosów.

Pomimo że jest w nim mleko kokosowe to nie czuć jego smaku. Odpowiednia ilość przypraw potrafi zdziałać cuda. Sos świetnie się zapieka jak klasyczny beszamel. Ja go używam do lazanii, pieczonych ziemniaków, batatów czy porów. Polecam gorąco" - pisze Paweł, autor bloga Veganon..

Surówka z cykorii i cukinii

„Szybka i smaczna sałatka z cykorii i cukinii. Surowa cukinia pokrojona w cienkie makaronowe nitki znakomicie w sałatkach się sprawdza.

Można to zrobić nożem, jednak najwygodniej temperówką do warzyw. Efekt i ładny i szybki. Taka surówka jest znakomitym dodatkiem do mięs, można ją tez zjeść po prostu z białym pieczywem” - pisze Beata, która prowadzi bloga Stare Gary.

Łódeczki z cykorii nadziewane mięsem

Łódeczki z cykorii można podawać również na ciepło.

"To wyjątkowe danie z mięsa mielonego — może służyć jako przekąska oraz jako pełen obiad. Mięso w sosie pomidorowym efektownie podanie w liściach cykorii zaspokoi apetyt i dostarczy ciekawych wrażeń estetycznych" - zapewnia Michał.

Sałatka z jabłek, cykorii i granatu z sosem miodowo-musztardowym

Propozycja dla miłośników sałatek.

"Szybka i bardzo zróżnicowana smakowo sałatka, która pasuje do dań obiadowych, ale też można ją potraktować jako osobne danie. Lekko ostra cykoria, chrupiące jabłka i granat, który daje charakterystyczną nutę smakową.

Wszystko to skropione sosem miodowo-musztardowym" - pisze Michał.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Pikantna sałatka z cykorii z prażonym słonecznikiem

Lekka sałatka z cykorią i prażonymi ziarnami słonecznika. Dzięki dodaniu do niej papryczki chili, sałatka jest wyrazista w smaku, zachwyci więc wszystkich wielbicieli ostrości ;-)

Co zrobić, by uniknąć smaku goryczy w potrawach z cykorii? Małgorzata radzi, by wybierać jak najjaśniejsze okazy, a następnie wyciąć zielone części i głąb znajdujący się w środku.

„Właśnie to mleczko wydobywające się z głąba jest bardzo gorzkie" – wyjaśnia blogerka.

Cykoria zapiekana z szynką i serem

Kolejna danie, w którym główne skrzypce gra cykoria.

"Połączenie szynki i sera pasuje w zasadzie do większości dań na słono, więc tutaj też musiało się sprawdzić.

Jedyny dylemat, jaki został na koniec to, czy podawać danie z surówką, czy bez, skoro składa się głównie z warzyw" - zastanawia się Michał, autor przepisu.

Cykoria otulona szynką parmeńską

Cykoria zapieczona w szynce parmeńskiej to klasyczna włoska przystawka.

Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. [b]Jednak z powodzeniem można ją tez odgrzać w kuchence mikrofalowej lub po prostu zjeść na zimno :-)

Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, a także jako samodzielne danie.

Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala

Na koniec mam dla was niezwykle aromatyczną i sycąca propozycję - kurczak i cykoria duszone w winie.

"Soczysty i dobrze doprawiony kurczak z duszoną cykorią w sosie ze słodkim winem Marsala smakował wybornie. Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!" - pisze autorka bloga Karmelowy.

10 z 10Źródło:

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na kremową zupę z soczewicy Bananowe sushi Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Odkryj cukinię na nowo Domowe ptysie jak z cukierni Pomidory suszone w roli głównej Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw Naleśniki, które zawsze się udają Bakłażan na 5 sposobów Poznaj 10 najsmaczniejszych przepisów na wytrawne tarty Najlepsze koktajle z warzyw i owoców