Czas na gęsinę
Od końca października do stycznia trwa sezon na gęsinę. Gęsina tradycyjnie powinna była pojawić się na naszych stołach 11 listopada w dzień świętego Marcina. Coraz częściej przyrządzamy również gęsinę na Boże Narodzenie. Warto przekonać się do tego mięsa, ponieważ jest nie tylko niezwykle smaczne, ale również zdrowe. Poza tym Polska słynie w całej Europie z hodowli gęsi. Co można przygotować z gęsiny? Zobaczcie nasze inspiracje.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/img-0340-001-jpg-0da86d205fb34e9.jpg)
Gęsia wątróbka z owocami na sałacie
"Gdy udało mi się kupić nieco gęsiej wątróbki postanowiłam zrobić z nią jakieś szybkie danie - może macie ochotę na ciepłą sałatkę? Zaręczam, że jest pyszna!" - przekonuje Iza, która prowadzi bloga Smaczna Pyza.
Tajemniczym składnikiem tej sałatki jest konfitura z jarzębiny, jednak jeśli jej nie macie, można ją zastąpić smażoną żurawiną.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/uuuu-fbe036eeef3e653ebf613598a0c.jpg)
Gęsi pasztet z żurawiną
Lubicie domowy pasztet? Kto nie lubi :-) A próbowaliście pasztetu z gęsi? Jest wyśmienity, i wcale nie mówię tu o francuskim foie gras.
Zobaczcie koniecznie, jak zrobić kremowy pasztet z gęsi, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/piers-gesi-w-sosie-piern-77e4273.jpg)
Pierś gęsi w sosie piernikowym
Gęsia pierś to chude mięso z cienką warstwą tłuszczu pod skórą.
"Ten tłuszczyk dodaje dodatkowych walorów smakowych i jest pełen cennych składników (jak na przykład kwas oleinowy) - tak więc najlepiej piersi przyrządzać razem ze skórą" - pisze Michał.
Aromatyczny korzenny sos określa smak mięsa i doskonale rozgrzewa.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/img-0323-005-jpg-20655856c202c02.jpg)
Rosół z gęsi z korzenną nutą
"PostanowiÅ‚am poporcjować tuszkÄ™ i wykorzystać jej elementy do różnych potraw. Uda gÄ™sie upiekÅ‚am z kaszÄ… i kapustÄ…, ze skórek i sadÅ‚a zrobiÅ‚am smalec z cebulkÄ… i jabÅ‚kiem, a piersi czekajÄ… w zamrażarce […]
Gdy odcięłam uda i piersi oraz wszystkie skórki został mi szkielet gęsi razem z szyją i skrzydłami. Pocięłam go na nieco mniejsze kawałki, takie żeby zmieściły się do gara, i postanowiłam ugotować dobry rosół" - pisze blogerka
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/img-17731-960x640-c221e2f0427287.jpg)
Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem
"Gęsina, którą przygotowaliśmy w tym roku jest wyborna w smaku – cudownie soczysta i delikatna zarazem, z idealnie chrupiącą skórką. Podczas pieczenia w całym domu unosił się obłędny aromat ziół oraz pieczonych jabłek.
Sam przepis na pieczoną gęsinę w jabłkach jest bardzo prosty w wykonaniu i z pewnością nie będziecie mieli z nim problemu. Jeśli więc chcecie zachwycić swoich najbliższych spróbujcie koniecznie tego przepisu" - zachęcają Iwona i Mirek, którzy prowadzą bloga Smakowite jadło.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/projekt-bez-tytului-d4046fbcd3d1.jpg)
Tatar z gęsi
Tatar, czyli Å›wieże siekane lub mielone miÄ™so z dodatkami i przyprawami. Najczęściej spotyka siÄ™ woÅ‚owy, ale można go przyrzÄ…dzić także z miÄ™sa wieprzowego, tuÅ„czyka, Å‚ososia, a także z … gÄ™siny. Każdy z nich smakuje inaczej, ma innÄ… konsystencjÄ™, tÅ‚ustość i smak.
GÄ™si tatar jest popularny na Kaszubach. Do tego klasyczne dodatki — korniszony, marynowane grzybki, cebula i surowe żółtko. JeÅ›li jeszcze nie próbowaliÅ›cie, to najwyższy czas nadrobić te zalegÅ‚oÅ›ci!
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/img-0350-001-jpg-d48b89bcb356d55.jpg)
Pierożki z gęsiną
Kolejna propozycja na wykorzystanie gęsiny to pierogi. Nie znam nikogo, kto nie przepadałby za pierogami. Ja najbardziej lubię, kiedy ciasto jest cieniutkie i wypełnione dużą ilością farszu, a brzegi zlepione w falbankę.
Lepienie takich pierogów wymaga nieco cierpliwości i wprawy, ponieważ tak cienko rozwałkowane ciasto może się czasem rwać.
Pierogi z gęsiną to dobry sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Jest smacznie, no i nic się nie marnuje :-)
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/projekt-bez-tytuluy-eb0b426c78d6.jpg)
Gęsie pipki
Co się kryje pod tą oryginalną nazwą? Otóż, w zależności od regionu Polski, mówi się tak albo na duszone gęsie żołądki, albo na nadziewane gęsie szyje.
"Pierwsze danie jest bardziej znane na południu, w Galicji, a drugie to raczej Kongresówka i Kresy Wschodnie. Oba mają swoje korzenie w kuchni żydowskiej. Taki gęsi pipek jest czymś pysznym i to w obu wymienionych potrawach" - wyjaśnia Iza.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/dsc-0098-jpg-12d689703335b362ca3.jpg)
Półgęsek przy piecu suszony
Półgęsek to znana w kuchni staropolskiej przystawka, o której wspomina nawet Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".
"Aż dziw bierze że w kraju który słynie w świecie z hodowli tego ptaka nie można nigdzie nabyć gęsich wyrobów. Uważam że już najwyższa pora aby to zmienić, dlatego dziś przedstawię popis na wyborne półgęski" - pisze Robert, który prowadzi bloga Miód i pieprz.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/czernina-na-gesinie-5-jp-b5b74b9.jpg)
Czernina na gęsinie
Czernina, czyli czarna polewka — zupa z kaczÄ… lub gÄ™siÄ… krwiÄ…. Niektórzy na samÄ… myÅ›l o niej dostajÄ… mdÅ‚oÅ›ci, ale sÄ… też tacy, którzy jÄ… uwielbiajÄ….
Ja nie mam zdania, ponieważ jeszcze jej nie próbowałam, jednak jak przekonuje Iza, czernina ma słodko-kwaśny smak i kremową konsystencję, przypominająca płynną czekoladę. Skusicie się?
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/dsc-0675-7a73ac7c785802449753b62.jpg)
Gęsie udka z jabłkami i dynią
Jeśli poszukujecie przepisu na pieczone gęsie udka, to nie musicie już więcej przekopywać internetu i wertować książek kucharskich. Oto i on :-)
Zanim przystąpicie do pieczenia, namoczcie udka w wodzie z solą. Potem pieczcie je dość długo w niskiej temperaturze.
"Dzięki temu mięso jest wilgotne, miękkie i delikatne. Tym razem zrobiłam je z jabłkami i dynią z aromatem majeranku. Wyszły pyszne, a jabłka z dynią dały im delikatnej kwaśności" - pisze Brenia.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze