Czas na gęsinę

Od końca października do stycznia trwa sezon na gęsinę. Gęsina tradycyjnie powinna była pojawić się na naszych stołach 11 listopada w dzień świętego Marcina. Coraz częściej przyrządzamy również gęsinę na Boże Narodzenie. Warto przekonać się do tego mięsa, ponieważ jest nie tylko niezwykle smaczne, ale również zdrowe. Poza tym Polska słynie w całej Europie z hodowli gęsi. Co można przygotować z gęsiny? Zobaczcie nasze inspiracje.

Podziel się:

Gęsia wątróbka z owocami na sałacie

"Gdy udało mi się kupić nieco gęsiej wątróbki postanowiłam zrobić z nią jakieś szybkie danie - może macie ochotę na ciepłą sałatkę? Zaręczam, że jest pyszna!" - przekonuje Iza, która prowadzi bloga Smaczna Pyza.

Tajemniczym składnikiem tej sałatki jest konfitura z jarzębiny, jednak jeśli jej nie macie, można ją zastąpić smażoną żurawiną.

Gęsi pasztet z żurawiną

Lubicie domowy pasztet? Kto nie lubi :-) A próbowaliście pasztetu z gęsi? Jest wyśmienity, i wcale nie mówię tu o francuskim foie gras.

Zobaczcie koniecznie, jak zrobić kremowy pasztet z gęsi, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem.

Pierś gęsi w sosie piernikowym

Gęsia pierś to chude mięso z cienką warstwą tłuszczu pod skórą.

"Ten tłuszczyk dodaje dodatkowych walorów smakowych i jest pełen cennych składników (jak na przykład kwas oleinowy) - tak więc najlepiej piersi przyrządzać razem ze skórą" - pisze Michał.

Aromatyczny korzenny sos określa smak mięsa i doskonale rozgrzewa.

Rosół z gęsi z korzenną nutą

"Postanowiłam poporcjować tuszkę i wykorzystać jej elementy do różnych potraw. Uda gęsie upiekłam z kaszą i kapustą, ze skórek i sadła zrobiłam smalec z cebulką i jabłkiem, a piersi czekają w zamrażarce […]

Gdy odcięłam uda i piersi oraz wszystkie skórki został mi szkielet gęsi razem z szyją i skrzydłami. Pocięłam go na nieco mniejsze kawałki, takie żeby zmieściły się do gara, i postanowiłam ugotować dobry rosół" - pisze blogerka

Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem

"Gęsina, którą przygotowaliśmy w tym roku jest wyborna w smaku – cudownie soczysta i delikatna zarazem, z idealnie chrupiącą skórką. Podczas pieczenia w całym domu unosił się obłędny aromat ziół oraz pieczonych jabłek.

Sam przepis na pieczoną gęsinę w jabłkach jest bardzo prosty w wykonaniu i z pewnością nie będziecie mieli z nim problemu. Jeśli więc chcecie zachwycić swoich najbliższych spróbujcie koniecznie tego przepisu" - zachęcają Iwona i Mirek, którzy prowadzą bloga Smakowite jadło.

Tatar z gęsi

Tatar, czyli świeże siekane lub mielone mięso z dodatkami i przyprawami. Najczęściej spotyka się wołowy, ale można go przyrządzić także z mięsa wieprzowego, tuńczyka, łososia, a także z … gęsiny. Każdy z nich smakuje inaczej, ma inną konsystencję, tłustość i smak.

Gęsi tatar jest popularny na Kaszubach. Do tego klasyczne dodatki — korniszony, marynowane grzybki, cebula i surowe żółtko. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to najwyższy czas nadrobić te zaległości!

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Pierożki z gęsiną

Kolejna propozycja na wykorzystanie gęsiny to pierogi. Nie znam nikogo, kto nie przepadałby za pierogami. Ja najbardziej lubię, kiedy ciasto jest cieniutkie i wypełnione dużą ilością farszu, a brzegi zlepione w falbankę.

Lepienie takich pierogów wymaga nieco cierpliwości i wprawy, ponieważ tak cienko rozwałkowane ciasto może się czasem rwać.

Pierogi z gęsiną to dobry sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Jest smacznie, no i nic się nie marnuje :-)

Gęsie pipki

Co się kryje pod tą oryginalną nazwą? Otóż, w zależności od regionu Polski, mówi się tak albo na duszone gęsie żołądki, albo na nadziewane gęsie szyje.

"Pierwsze danie jest bardziej znane na południu, w Galicji, a drugie to raczej Kongresówka i Kresy Wschodnie. Oba mają swoje korzenie w kuchni żydowskiej. Taki gęsi pipek jest czymś pysznym i to w obu wymienionych potrawach" - wyjaśnia Iza.

8 z 11Źródło:

Półgęsek przy piecu suszony

Półgęsek to znana w kuchni staropolskiej przystawka, o której wspomina nawet Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".

"Aż dziw bierze że w kraju który słynie w świecie z hodowli tego ptaka nie można nigdzie nabyć gęsich wyrobów. Uważam że już najwyższa pora aby to zmienić, dlatego dziś przedstawię popis na wyborne półgęski" - pisze Robert, który prowadzi bloga Miód i pieprz.

Czernina na gęsinie

Czernina, czyli czarna polewka — zupa z kaczą lub gęsią krwią. Niektórzy na samą myśl o niej dostają mdłości, ale są też tacy, którzy ją uwielbiają.

Ja nie mam zdania, ponieważ jeszcze jej nie próbowałam, jednak jak przekonuje Iza, czernina ma słodko-kwaśny smak i kremową konsystencję, przypominająca płynną czekoladę. Skusicie się?

Gęsie udka z jabłkami i dynią

Jeśli poszukujecie przepisu na pieczone gęsie udka, to nie musicie już więcej przekopywać internetu i wertować książek kucharskich. Oto i on :-)

Zanim przystąpicie do pieczenia, namoczcie udka w wodzie z solą. Potem pieczcie je dość długo w niskiej temperaturze.

"Dzięki temu mięso jest wilgotne, miękkie i delikatne. Tym razem zrobiłam je z jabłkami i dynią z aromatem majeranku. Wyszły pyszne, a jabłka z dynią dały im delikatnej kwaśności" - pisze Brenia.

Także w kategorii Przepisy:

Jak zrobić domowy kisiel? Jak zrobić sałatkę grecką? Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Przepis na domowy smalec Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz? Wiem co zjem. Dzień francuski Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Rozgrzewające zupy na jesień Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Brokuł i co dalej? 10 smacznych pomysłów na dania z brokułem Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę