Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

Befsztyk tatarski, czyli potrawa przygotowywana z surowego mięsa wołowego, to klasyczna przystawka. Przygotowanie dobrego tatara nie jest trudne. Tak naprawdę sekret tkwi w wyborze odpowiedniego mięsa. Najlepsza będzie polędwica wołowa. Mięso musi być oczywiście świeże i ze sprawdzonego źródła. Natomiast dodatki, jakie podamy do tatara to już kwestia indywidualnych upodobań.


Wybieramy mięso na tatara
Wiele osób uważa, że jedzenie tatara może być niebezpieczne dla zdrowia. Jednak wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakiego mięsa użyjemy do przygotowania potrawy. Wołowina musi być świeża i pochodzić od sprawdzonego dostawcy. Wówczas nie musimy martwić się o bakterie i pasożyty. Jajko także powinno być jak najlepszej jakości. Pamiętajmy również, by tatara spożyć w ciągu trzech godzin od przygotowania.
Do przyrządzenia dobrego tatara najlepsza będzie polędwica – ma piękny kolor, mało błon i jest soczysta. Możesz także użyć udźca lub rostbefu. Nie warto oszczędzać na jakości – im wyższa klasa wołowiny tym lepiej.

Najbardziej wykwintny jest siekany befsztyk tatarski, jednak siekanie wymaga nieco wprawy i jest dość czasochłonnym zajęciem. Mięso najpierw należy pokroić w poprzek włókiem na cienkie plastry, a następnie drobno poszatkować.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Oczywiście jeśli przygotowujesz tatara na duże przyjęcie, możesz sobie ułatwić sprawę, używając maszynki do mielenia mięsa.
Jakie dodatki?
Wybór dodatków do tatara jest kwestią indywidualnych upodobań. Klasycznie potrawę podaje się z żółtkiem i cebulą. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mięsa można też dodać oliwę lub odrobinę wody.
Cebulę można wymieszać z mięsem lub podać osobno. Natomiast żółtko przeważnie wybijamy w zagłębienie na środku uformowanej porcji tatara lub serwujemy je w specjalnym kieliszku do jajek. Pozostałe dodatki układamy wokół mięsa, tak by każdy mógł sobie wybrać to, co lubi.

Befsztyk tatarski możemy podawać gościom w małych porcjach, z drobno pokrojonymi dodatkami ułożonymi wokół mięsa. Możemy też podać tatar w większym naczyniu, z którego każdy nabierze dla siebie porcję mięsa i dobierze odpowiadające mu dodatki.
Do tatara możemy podać:
- Oliwki,
- Kapary,
- Korniszony,
- Marynowane grzyby,
- Natkę pietruszki,
- Sardynki w oleju z puszki,
- Anchois,
- Majonez,
- Przyprawę Maggi,
- Tabasco,
- Sos Worcestershire,
- Musztardę (Dijon lub sarepską),
- Oliwę z oliwek,
- Sherry,
- Sok z cytryny.
Z czym podawać tatara?
Tatar najlepiej smakuje z białym lub ciemnym pieczywem. Nie podajemy go natomiast z ziemniakami, ryżem czy makaronem.

Jeśli zaś chodzi o alkohol, to klasycznym zestawieniem będzie tatar z zimną, czystą wódką. Możemy również zdecydować się na czerwone wytrawne wino Pinot Noir.
Tatar na świecie
W różnych zakątkach świata możemy odnaleźć dania przygotowywane z surowego mięsa. U naszych zachodnich sąsiadów popularna jest surowa mielona wieprzowina, doprawiona pieprzem i cebulą, podawana na jasnym pieczywie. Belgowie zajadają się natomiast tatarem z frytkami.
Włosi uwielbiają carpaccio, czyli cienko pokrojone plasterki surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, polane oliwą i sokiem z cytryny, podawane z sałatami oraz cienko pokrojonym serem.
W Peru surowe mięso ryby marynuje się w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryki, cebuli i soli. Ta potrawa nazywa się ceviche. Z kolei w Chile jada się crudos, czyli danie do złudzenia przypominające naszego tatara. Siekaną wołowinę układa się na kromce chleba, dodaje odrobinę soku z cytryny, drobno pokrojoną cebulę oraz sos na bazie jogurtu i majonezu

W Kanadzie do przygotowania tatara używa się natomiast mięsa z bawoła.
Narodową potrawą w Erytrei i Etiopii jest gored gored, czyli pokrojona w kostkę surowa wołowina, serwowana z delikatnym serem lub gotowanymi zielonymi warzywami.
W Armenii i Turcji na na specjalne okazje przygotowuje się chee kufta. Jest to potrawa z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego, podawana w towarzystwie łagodnej cebuli i kaszy bulgur.
Inne kulinarne porady


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze