Smacznie i po polsku

Polska kuchnia uchodzi za ciężkostrawną i tłustą. Jednak nie warto rezygnować z tradycyjnych dań. Przygotowałam dla was listę najlepszych dań inspirowanych naszą rodzimą kuchnią. Zapewne są wam bardzo dobrze znane, ale warto odkryć je na nowo. Zatem zapraszam was do wypróbowania moich propozycji i życzę smacznego!

Podziel się:

Jajko sadzone w toście

Jak wygląda typowe polskie śniadanie? Kanapki, kiełbaski z wody, grzanki z dżemem, ale przede wszystkim — jajka! Niemal pod każdą postacią - jajecznica, na miękko, omlet, sadzone

Tym razem proponuję wam jajko sadzone w toście. Prawda, że wygląda apetycznie?

"Jajko w toście to idealna propozycja na błyskawiczne, a zarazem sycące śniadanie. Taki sposób na jajko w grzance z pewnością spodoba się najmłodszym urwisom" - przekonuje autorka bloga Uwielbiam gotować.

Jabłka w cieście naleśnikowym

Na drugie śniadanie proponuję jabłka smażone w cieście naleśnikowym. Jeśli lubicie naleśniki z jabłkami, to ten przepis na pewno was się spodoba.

"Przepyszne, miękkie jabłka w panierce naleśnikowej pomogą smakowicie zacząć dzień bądź umilić popołudnie. Aby potrawie nadać przyjemną słodycz, do ciasta dodaję dużo cukru waniliowego […]. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem, syropem klonowy, bądź miodem – pełna dowolność, a jedynym hamulcem jest Wasza tolerancja na poziom słodkości" - piszą Ania i Marcin.

Zupa ogórkowa

Muszę się wam przyznać, że ogórkowa należy do moich ulubionych zup. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Myślę, że każda pani domu ma swój przepis na nią. Smak ogórkowej zależy oczywiście od kiszonych ogórków, których użyjemy. Najlepsze są oczywiście te domowej roboty.

"Cudnie kwaśna, na domowych, chrupiących ogórkach kiszonych, koniecznie z dodatkiem śmietanki i świeżego koperku" - kusi autorka bloga Smakowite jadło.

Kotlety schabowe moczone w mleku

Kotlet schabowy, ziemniaki z wody i zasmażana kapusta. Czy można sobie wyobrazić bardziej polski obiad? Aby kotlety były jeszcze smaczniejsze można je wcześniej zalać mlekiem i obłożyć cebulą.

"Ten dawno zapomniany sposób jest genialny. Dzięki temu mięso jest jędrniejsze, a sam kotlet nie jest wysuszony. Do tego dobra metoda panierowania i smażenia i mamy najpyszniejszy polski obiad pod słońcem" - pisze Bernadeta..

Galaretka z owocami

"Kiedy byłam dzieckiem z deserów najchętniej sięgałam po galaretkę" - wspomina Ilka.

Ja także bardzo lubię galaretkę z owocami, to klasyczny polski deser, który zawsze się udaje ;-) Do galaretki można dodać zarówno świeże owoce, jak i suszone albo z puszki. do tego dużo bitej śmietany. Na samą myśl cieknie ślinka. Skusicie się?

Placki ziemniaczane

Nie znam osoby, która nie lubiłaby placków ziemniaczanych.

Można je jeść na wiele sposobów, zarówno na słodko jak i na słono.

Teraz, kiedy wieczory są długie i chłodne, warto poświęcić trochę czasu na usmażenie placków. W pomoc w ich przygotowywaniu warto zaangażować wszystkich domowników.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz? Czas na gęsinę Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora Domowy majonez - to prostsze niż myślisz! Przepis na domowy majonez Jak zrobić musztardę? Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami, jakiego jeszcze nie jedliście Poznaj przepis na podwójnie czekoladowe lody Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem Przepis na domowe gołąbki z mięsem i ryżem Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka Przepis na golonki w piwie - danie dla prawdziwych mięsożerców Jak zrobić czekoladowe babeczki? Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak