A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów

Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ze względu na dużo mniejszą populację, mięso z dorsza jest traktowane jako rarytas. Warto jednak od czasu do czasu zaprosić tę rybę do swojej kuchni.

Podziel się:

Filety z dorsza w panierce z mąki ryżowej i parmezanu

Ryba smażona w panierce z frytkami i surówką z kiszonej kapusty to klasyk nadmorskich restauracji i knajpek. Warto przypomnieć sobie smak wakacji nad Bałtykiem i przygotować taką rybę w domu.

Brenia proponuje dorsza smażonego w panierce z mąki ryżowej i parmezanu.

"W ten sposób mamy rybę, ale w bezglutenowej panierce. Polubiłam ostatnio mąkę ryżową i dodaję ją do różnych potraw zamiast bułki tartej. Ostatnio np. dodałam do pasztetu z cukinii i soczewicy" - pisze blogerka.

Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym

Kolejna propozycja to dorsz w aromatycznym czerwonym sosie.

"Najczęściej dorsz na talerzu ląduje smażony w panierce, ale tym razem postanowiłam przygotować go zdrowiej, w pysznym, lekko pikantnym sosie paprykowo-pomidorowym. I chyba wyszło pysznie, bo córka stwierdziła że dawno tak dobrej ryby nie jadła" - pisze Bernadeta.

Kotleciki z dorsza

Zamiast tradycyjnej rybki w panierce, warto od czasu do czasu przygotować kotlety rybne. Jest to proste i szybkie danie, które posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Kotleciki są niezwykle delikatne. Będą się świetnie komponowały z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem. Smacznego!

Roladki z dorsza z cukinią i papryką

Niezwykle smakowite i bardzo efektowne roladki z dorsza z cukinią i chrupiącą papryką, podane na salsie z pomidorów i awokado zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

"Ryba w takim wydaniu to bogactwo smaku i koloru, a przede wszystkim wartościowych składników odżywczych. Danie sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację, a jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie" - czytamy na blogu Talerzpokus.tv.

Dorsz w sezamowej marynacie

Tomek z Zajadam.pl proponuje dorsza w marynacie sezamowej z mocną nutą imbiru i świeżej mięty.

"Jeżeli lubisz wyraźne smaki i mocne aromaty, zdecydowanie polecam eksperymenty z kuchnią orientalną. Ilość kombinacji kilku podstawowych smaków jest wręcz nieskończona i właśnie za to lubię kuchnię azjatycką – za możliwość improwizacji i brak nudy" - pisze bloger.

Dorsz na boczniakach z warzywami

Iza, autorka bloga Smaczna Pyza poleca dorsza w nietypowej odsłonie.

"Dorsza usmażyłam tylko doprawionego i podałam z pysznymi dodatkami. Wyszło bardzo smakowite danie. Na talerze wyłożyłam porcje puree z marchewki i smażonych boczniaków.

Na grzybach położyłam filety — rumianą skórką do góry. Całość przybrałam roszponką, posypałam natką pietruszki, resztą orzechów i skórką cytrynową" - wyjaśnia blogerka.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Dorsz smażony w tempurze


Tempura to nic innego jak ryby, owoce morza, warzywa, grzyby usmażone w głębokim tłuszczu
. Dzięki wyjątkowej technice panierowania i smażenia danie cechuje niezwykła lekkość i chrupkość.

Dorsz w tempurze będzie doskonale smakował w towarzystwie karmelizowanych marchewek.

Dorsz zapiekany z cebulą

Bacalhau, czyli solony i suszony dorsz to tradycyjny portugalski przysmak. Stanowi on bazę do przygotowania wielu wielu dań.

Beata, która prowadzi bloga Stare gary przygotowała bacalhau zapiekanego z cebulą. Jest to bardzo łatwa, ale jednocześnie efektowna potrawa. Koniecznie powtórzcie ją u siebie w domu. Portugalskiego dorsza, można zastąpić surową, mrożoną rybą.

Dorsz w mleku kokosowym

To danie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych i orientalnych smaków.

"Dorsz w mleku kokosowym to niecodzienny sposób przygotowania bardzo lubianej przez nas ryby. Danie jest fantastyczne — bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze szybkie.

Dorsz świetnie smakuje z ryżem, choć można go również podać z ulubioną kaszą" - radzi Bernadetta, autorka przepisu.

Kotlety z dorsza z sosem jogurtowo-ziołowym

Kotlety z dorsza z sosem jogurtowo-ziołowym to pomysł Magdy na dietetyczny i pyszny obiad. Kotlety są bardzo smaczne i będą dobrze czuły się w towarzystwie gotowanych ziemniaków i jogurtowego dipu.

"Sos jogurtowo-ziołowy powstał z wymieszania jogurtu, majonezu, ziół i pieprzu oraz soli" - wyjaśnia blogerka.

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być! Za co kocham krewetki? Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą Jedzmy orzechy! Czym kusi kuchnia węgierska? Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni! Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć? Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw Właściwości granatów Patison - z czym się to je? Wielkie zalety małych poziomek