Gofry gofrom nierówne

Wakacje nad polskim morzem kojarzą mi się z goframi. Już jako dziecko, kiedy jeździłam na kolonie potrafiłam wydać ostatnie pieniądze z kieszonkowego właśnie na gofry z bitą śmietaną i owocami ;-) Kilka lat temu razem z bratem wpadliśmy na pomysł, aby kupić mamie pod choinkę gofrownicę. Nie muszę chyba dodawać, że dość często ją teraz pożyczam... Do tej pory testowałam jedynie przepisy na tradycyjne gofry z mąki pszennej, jednak kiedy zaczęłam szukać kolejnych słodkich inspiracji, okazało się, że ciasto na gofry można zrobić niemal ze wszystkiego, nawet z ziemniaków! Zebrałam 15, moim zdaniem, najlepszych przepisów.

Podziel się:

Gofry — przepis podstawowy

Gofry to deser, który pochodzi z Francji. Podstawowy przepis na ciasto zawiera zawsze te same składniki — mąkę, cukier, olej, jajka, proszek do pieczenia i wodę. Sekret tkwi w proporcjach.

Oczywiście sporo zależy także od modelu gofrownicy, jej mocy itd., dlatego jeśli jeszcze nie znamy zbyt dobrze swojego urządzania, musimy się najpierw uzbroić w cierpliwość, ponieważ zanim się z nim oswoimy może się zdarzyć, że jakaś partia wyjdzie nam niedopieczona lub przypalona… Pamiętajcie jednak, praktyka czyni mistrza!

Idealne gofry powinny być rumiane i chrupiące na wierzchu, natomiast lekkie w środku. Powodzenia!

Gofry pełnoziarniste

Gofry nie muszą być tuczące. Wystarczy zamienić mąkę pszenną na gryczaną, orkiszową lub pełnoziarnistą.

"Gofry w wersji pełnoziarnistej sprawdzą się świetnie jako deser albo leniwe, słodkie śniadanie" - pisze Dorota, która prowadzi bloga Kuchenne szaleństwa.

Gofry owsiane

Zaczynasz dzień od płatków owsianych, bo wiesz, że są bardzo zdrowe i dają energię na wiele godzin, ale już ci się znudziła tradycyjna owsianka? Żaden problem.

Wystarczy, że zmielisz płatki lub je zblendujesz na mąkę, którą potem wykorzystać do przygotowania pysznych, chrupiących gofrów. Owsiane gofry to świetny pomysł na śniadanie. Doskonale smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. A zatem, na co czekasz?

Gofry cynamonowe

Ci, którzy lubią cynamon, z pewnością nie oprą się cynamonowym gofrom. Pięknie pachną, są chrupiące i delikatne.

Dla mnie najsmaczniejsze są z bita śmietaną i prażonymi jabłkami. Deser w sam raz na koniec lata.

Gofry budyniowe

Klasyczne ciasto można wzbogacić dodając do niego… budyń czekoladowy, a raczej proszek budyniowy. Gofry wyjdą miękkie, delikatne i chrupiące na wierzchu, a dzięki budyniowi zyskają kakaowy smak.

Będą świetnie się komponowały z bita śmietaną i świeżymi owocami.

Gofry marcepanowe

Dodanie do ciasta sporej porcji marcepanu sprawia, że gofry zyskują delikatnie migdałowy smak. Jak przekonuje Iza, autorka bloga Smaczna Pyza takie gofry nie są zbyt słodkie, dlatego można zaszaleć z dodatkami.

"Ja podałam je z lekko posłodzoną bitą śmietaną, posypką czekoladową i owocami" - pisze blogerka.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Gofry piernikowe

Co prawda do świąt jeszcze daleko, ale piernikowe gofry smakują o każdej porze roku, szczególnie kiedy za oknem jest szaro lub pada deszcz.

Cudowny zapach korzennych przypraw potrafi naprawdę skutecznie poprawić humor. Zamiast cukru do ciasta dodajemy miód, dzięki czemu gofry smakują jeszcze lepiej. Podajemy je z bitą śmietaną i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Mleczne gofry ryżowe

Kolejna wariacja na temat klasycznego przepisu to gofry z mąki ryżowej. Wychodzą dużo delikatniejsze i lżejsze niż tradycyjne, a na dodatek nie zawierają glutenu. Dzięki dodatkowi mleka w proszku mają delikatny mleczny smak.

Wegańskie gofry kokosowe

"Mocno kokosowe, delikatne dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, a mimo braku jajka bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealne zarówno dla wegan, jak i osób unikających glutenu, gdyż mąkę żytnią można z powodzeniem zastąpić owsianą, bynajmniej nie ujmując im smaku" - zachęca Anita z bloga Relishmeals.

Kakaowe gofry holenderskie

Gofry holenderskie z kakao to propozycja dla prawdziwych łasuchów.

"To jeden z moich ulubionych przepisów. Wystarczy zaledwie kilka składników, parę minut pracy (pomijając czas pieczenia), a gofry zawsze wychodzą idealne. Świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami, z białym serem, z galaretką z czerwonej porzeczki, albo z cukrem pudrem bądź same" - radzi Bernadetta, która prowadzi bloga Prawo do gotowania z pasją.

Gofry belgijskie

Były już gofry holenderskie, to teraz pora na belgijskie. Robi się je z ciasta drożdżowego z dodatkiem perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje. Mniam! są zupełnie inne niż gofry, którymi zajadami się w Polsce.

Można je podawać z owocami, lodami, bitą śmietaną albo nutellą.

Wegańskie gofry ziemniaczane

Pisałam kiedyś na blogu o szarlotce na ziemniaczanym spodzie. Ale czy wiecie, że z ziemniaków można także zrobić ciasto na gofry?

Jest to idealna propozycja dla alergików i wegan, ponieważ takie ziemniaczane gofry nie zawierają glutenu, krowiego mleka i jajek. A mimo to wychodzą pyszne i chrupiące. Skusicie się?

Gofry z kukurydzy

Gofry kukurydziane? Ależ tak, i wcale nie chodzi o mąkę kukurydzianą, a o kukurydzę z puszki. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, wystarczy zblendować wszystkie składniki na gładką masę. Bez ubijania, ucierania, mieszania, precyzyjnego odmierzania składników.

Jesteście ciekawi jak smakują? Wypróbujcie przepis Sandry.

Gofry dyniowe

Mamy sezon na dynię, więc powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać to warzywo w kuchni. Garść dyniowych inspiracji znajdziecie tutaj. Ja natomiast zachęcam was do wypróbowania przepisu na dyniowe gofry.

Gofry są niezwykle delikatne, wilgotne, słodkie, a dzięki cynamonowi także bardzo aromatyczne. Można je podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, jogurtem albo musem jabłkowym. Pycha!

Gofry z kaszy bulgur z granatem

Znacie kaszę bulgur? Przyznam się szczerze, że ja odkryłam ją całkiem niedawno i zakochałam się od pierwszego zjedzenia ;-) Jak się okazuje można jej użyć do przygotowania gofrów.

"Aromatyczne, słodkie, grubaśne, a przede wszystkim ultrazdrowe. Połączenie słodkiego i soczystego granatu z orzeźwiającym imbirem oraz solą to strzał w dziesiątkę. Przy takiej różnorodności smaków nie trzeba już dużej ilości dodatków" - zachwyca się Sandra, autorka przepisu.

Także w kategorii Przepisy:

Papryka w 17 smacznych odsłonach Kluchy, kluski, kluseczki... Czekoladowy lukier? Czemu nie! Lukier godny króla Na ostro, czyli dania z papryczkami chili Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami Suszymy śliwki w domu Kilka smakowitych pomysłów na jajecznicę Niebanalne przepisy na tortillę 10 pysznych przepisów na wołowinę Karkówka poleca się na obiad Wiem co zjem. Menu po polsku Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty Śniadanie do szkoły nie musi być nudne Wiem co zjem. Dania mięsne dla głodnych wrażeń Fast food w zdrowszej, domowej wersji Lawendowa lemoniada Masło lawendowe Lawendowy kurczak Wiem co zjem. Dzień francuski Zapiekanka makaronowa z resztek Garść makaronowych inspiracji Schab na 6 sposobów