Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian

Pasztet z warzyw to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest zdrowszy, w smaku czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji, a na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni, buraków itd. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami. Zobaczcie nasze inspiracje.

Podziel się:

Pasztet z selera

Seler to zaskakujące warzywo. W zależności od tego jak go przyrządzimy i czym doprawimy, może przybierać różne smaki.

Marynowany przypomina ananasa i świetnie nadaje się do słodkawych sałatek z kukurydzą i wędzonym kurczakiem, natomiast pieczony smakuje jak… mięso. Stąd też, pasztet z selera zachwyca nie tylko wegetarian. Doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem i sosami na bazie gęstego jogurtu.

"Delikatny pasztet z selera i pietruszki, z dodatkiem chrzanu. Kolorem, konsystencją, a nawet smakiem nie odbiega od zwykłego pasztetu mięsnego" - pisze autorka bloga Najsmaczniejsze.pl.

Pasztet z cukinii z marchewką

Moje pierwsze podejście do pasztetu z cukinii nie było zbyt udane, nie odcisnęłam bowiem nadmiaru wody ze startych warzyw… Możecie więc sobie wyobrazić, jaki był efekt ;-) Druga "randka" była już o wiele bardziej udana. Pasztet właściwie nie zdążył nawet dobrze wystygnąć, a już zniknął ze stołu.

Ivka proponuje cukiniowy pasztet z marchewką. Można go jeść zarówno na ciepło — jako smaczną przekąskę, jak i na zimno do pieczywa. Świetnie smakuje szczególnie w towarzystwie sosu czosnkowego.

"Pasztet warzywny jest smaczną i zdrową alternatywą dla sklepowych, napchanych konserwantami wędlin. Pasztet z cukinii jest prosty do zrobienia, smaczny, wilgotny i aromatyczny. Idealny jako dodatek do kanapek, a także zjadany solo" - zachęca blogerka.

Pasztet jaglany

Kaszę jaglaną do tej pory jadłam na słodko, jedynym szaleństwem było wykorzystanie jej w roli zagęstnika do kremu z marchewki, dlatego byłam zdziwiona, że jaglanka tak dobrze smakuje w towarzystwie leśnych grzybów.

Na blogu Niebo na talerzu znalazłam świetny przepis na jaglany pasztet z grzybami i orzechami.

"Pasztet z kaszy jaglanej smakuje grzybami i jest pyszny. Zdrowy jak nie wiem co i można spokojnie zjeść porządną porcję, bez obawy o niedopinające się po świętach spodnie czy sukienki. Pięknie pachnie kiedy się piecze. Lżejsza i zdrowsza alternatywa dla mięsnych pasztetów. Przez przypadek wyszedł mi pasztet dla alergików, bez jajek i glutenu.Trzeba robić" - zachęca autorka przepisu

Pasztet z ciecierzycy i jarmużu

Ciecierzyca, jarmuż i żurawina. Wydaje wam się, że to dość karkołomne połączenie? Nic bardziej mylnego!

"Ciecierzyca w towarzystwie gotowanego i surowego jarmużu ze słodką suszoną żurawiną. Pasztet ma orzechowy smak i jest lekko słodki. Doprawiony kminkiem i gałką muszkatołową (bez tego nie ma pasztetu)" - pisze Paweł, autor przepisu, który prowadzi bloga Weganon.

Gotowy pasztet ma niezwykle kremową konsystencję, a to dzięki dodatkowi mielonego lnu i skrobi kukurydzianej. Można go również bez problemu kroić. Sprawdzi się jako pyszny dodatek do kanapek.

Olej z pestek dyni wzmacnia smak cieciorki. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Zapewniam, że warto :-)

Pasztet z fasoli z sosem ajwar

"Ten przepis na pasztet jest prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie. Jedno co jest czasochłonne to moczenie i gotowanie fasoli. Można oczywiście dać fasolę z puszki, ale ja robię z suszonej bo gotuję ją z ziołami i ma wtedy fajny zapach i smak" - pisze Brenia, autorka przepisu.

Blogerka dodała do fasoli pikantny sos Ajvar, domowy, który sam w sobie jest aromatyczny i dodał pasztetowi wspaniały smak.

"Taki prosty, bezmięsny pasztet to dobra odmiana dodatku do chleba a smakuje wybornie. Ja lubię takie pasztety jadać z ogórkiem kiszonym lub posmarowane chrzanem" - dodaje Brenia.

Pasztet z warzyw i soczewicy

"Kasza gryczana, jaglana i inne — samo zdrowie i dobro. Soczewica ma więcej zdrowego białka niż mięso z indyka, magnez, witaminę B i B6, wiadomo. Ze względu na dużą zawartość białka właśnie, do którego trawienia organizm zużywa bardzo dużo kalorii, uznaję ten pasztet za odchudzający. Superfood, prawda?" - dopytuje się Beata, autorka bloga Niebo na talerzu.

Wystarczy ugotować czerwoną soczewicę i kaszę, potem dodać krótko podsmażone warzywa i wszystko zblendować. Powstanie pyszna pasta, pasztet.

"By nadać paście kształt tradycyjnego pasztetu, można go krótko piec w foremce. Stanie się bardziej zwarty, sztywny i da się pokroić w plastry. Nada się do podania na obiad, na przykład z sosem pieczarkowym. Ale do wyboru do koloru. Pasztet wegetariański, voila :)" - kończy blogerka.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Pasztet z fasoli i kaszy

Co powiecie na połączenie kaszy i fasoli? Ten duet doskonale sprawdzi się jako baza do przygotowania bezmięsnego pasztetu.

Autorka bloga Rogalik wykorzystała czerwoną fasolę, pęczak, kaszę gryczaną i płatki jaglane. Do tego podduszone warzywa — pietruszka, marchewka, seler, cebula i całe mnóstwo aromatycznych przypraw.

Gotowy pasztet jest bardzo sycący. Posmakuje nie tylko wielbicielom jarskich potraw, ale także zdeklarowanym mięsożercom. Jest on bowiem wilgotny i delikatny.

To jeden z moich ulubionych przepisów na wegetariański pasztet. Goście za każdym razem dziwią się, że nie ma tu ani grama mięsa :-)

Pasztet z białych warzyw z żurawiną

"Choć użyłem białych i prawie białych warzyw do tego pasztetu, to po upieczeniu kolor jest trochę ciemniejszy. Ale nie o kolor chodzi a o smak. Warzyw w kolorze białym mamy dość sporo. Smakowo jest bardzo różnorodnie" - zachęca Paweł, autor bloga Weganon.

Białe warzywa świetnie nadają się na pasztety. Mają bowiem wyraźny smak. Bloger użył więc selera, pasternaku, białych szparagów, ziemniaków, kalafiora i kalarepy.

"Ilość skrobi jest na tyle wystarczająca by nie trzeba było dodawać dużej ilości składników spajających" - radzi Paweł.

Natomiast dodatek suszonej żurawiny nadaje pasztetowi nie tylko koloru, ale również lekko kwaskowego smaku.

Pasztet z pieczonych warzyw z suszonymi pomidorami

Pieczone lub podsmażone na maśle warzywa mają dużo bardziej intensywny aromat niż gotowane. Dlatego też stały się one bazą do przygotowania tego pysznego pasztetu.

Znajdziemy w nim m.in. dynię piżmową, marchewkę, cebulę, fasolę, selera, cukinię, a do tego mnóstwo przypraw, komosę ryżową, płatki owsiane i suszone pomidory. Efekt? Przepyszny pasztet w pięknym słonecznym kolorze.

Kromka świeżego domowego chleba z tym pasztetem w jesienny dzień świetnie rozgrzewa i poprawia humor.

"Pasztety wegańskie są idealnym wabikiem dla wszystkich, którzy uważają, że dieta wegańska jest nudna" - pisze Paweł, autor przepisu.

Także w kategorii Przepisy:

Właściwości kakao Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Czerwony barszcz na zakwasie Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady Przepis na konfiturę z pigwy Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby Przepis na ziemniaczane purée Przepis na piszingera, czyli wafle przekładane słodką masą Poznaj 10 najsmaczniejszych przepisów na wytrawne tarty Wiem co zjem. Menu po polsku Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku - przepis idealny na jesień