Krem sułtański - przywołaj wspomnień czar
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzeKrem suÅ‚taÅ„ski - sÅ‚odki, pachnÄ…cy rumem dwukolorowy deser z bitej Å›mietany. W czasach PRL Å›wiÄ™ciÅ‚ prawdziwe tryumfy. Nie mogÅ‚o go zabraknąć w żadnej kawiarni. ZapisaÅ‚ siÄ™ nawet w polskiej kinematografii - możemy go bowiem zobaczyć w jednej ze scen filmu "Dziewczyny do wziÄ™cia". DziÅ› już niemal o nim zapomnieliÅ›my, a szkoda. Zamiast tiramisu czy panna cotty, przygotuj dla swoich goÅ›ci krem suÅ‚taÅ„ski. BÄ™dÄ… zachwyceni :-)
Krem suÅ‚taÅ„ski — sukces tkwi w prostocie
Krem suÅ‚taÅ„ski to prosty i szybki do przygotowania deser. SkÅ‚ada siÄ™ tylko z kilku skÅ‚adników — bitej Å›mietany, kakao, rodzynek namoczonych w rumie i pokruszonych bezików. ObowiÄ…zkowo musiaÅ‚ być udekorowany waflowymi rurkami.
W czasach, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a o prawdziwej czekoladzie można było jedynie pomarzyć, krem sułtański stał się jednym z popularniejszych deserów.
Pamiętam gablotkę w kawiarni, do której chodziłam z rodzicami niemal w każdą niedzielę po obiedzie. Za szybką stały pucharki wypełnione owocową galaretką i kremem sułtańskim.
Zawsze się dziwiłam, dlaczego dla mnie zamawiali galaretkę, a nie krem. Ten sekret odkryłam dopiero po latach ;-) W końcu rodzynki, zatopione w kremie sułtańskim były moczone w alkoholu.
Krem sułtański doczekał się nawet roli w filmie. Pamiętacie tę słynną scenę z "Dziewczyn do wzięcia"?
Przepis na krem sułtański
Rum podgrzej delikatnie, zalej nim rodzynki i odstaw na 15 minut. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni (uważaj, aby ich nie spalić).
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Gotową bitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej wsyp kakao i zmiksuj. Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu.
Umieść ciemny krem na dnie kieliszka i posyp skruszonymi bezami. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyłóż jasną śmietanę. Wierzch posyp rodzynkami, wymieszanymi z płatkami migdałowymi. Skrop całość rumem. Udekoruj waflowymi rurkami.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze