Krem sułtański - przywołaj wspomnień czar

Krem sułtański - słodki, pachnący rumem dwukolorowy deser z bitej śmietany. W czasach PRL święcił prawdziwe tryumfy. Nie mogło go zabraknąć w żadnej kawiarni. Zapisał się nawet w polskiej kinematografii - możemy go bowiem zobaczyć w jednej ze scen filmu "Dziewczyny do wzięcia". Dziś już niemal o nim zapomnieliśmy, a szkoda. Zamiast tiramisu czy panna cotty, przygotuj dla swoich gości krem sułtański. Będą zachwyceni :-)

Krem sułtański — sukces tkwi w prostocie


Krem sułtański to prosty i szybki do przygotowania deser
. Składa się tylko z kilku składników — bitej śmietany, kakao, rodzynek namoczonych w rumie i pokruszonych bezików. Obowiązkowo musiał być udekorowany waflowymi rurkami.

W czasach, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a o prawdziwej czekoladzie można było jedynie pomarzyć, krem sułtański stał się jednym z popularniejszych deserów.

Pamiętam gablotkę w kawiarni, do której chodziłam z rodzicami niemal w każdą niedzielę po obiedzie. Za szybką stały pucharki wypełnione owocową galaretką i kremem sułtańskim.

Zawsze się dziwiłam, dlaczego dla mnie zamawiali galaretkę, a nie krem. Ten sekret odkryłam dopiero po latach ;-) W końcu rodzynki, zatopione w kremie sułtańskim były moczone w alkoholu.

Krem sułtański doczekał się nawet roli w filmie. Pamiętacie tę słynną scenę z "Dziewczyn do wzięcia"?


Przepis na krem sułtański

Krem sułtański - składniki

Rum podgrzej delikatnie, zalej nim rodzynki i odstaw na 15 minut. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni (uważaj, aby ich nie spalić).

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Gotową bitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej wsyp kakao i zmiksuj. Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Umieść ciemny krem na dnie kieliszka i posyp skruszonymi bezami. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyłóż jasną śmietanę. Wierzch posyp rodzynkami, wymieszanymi z płatkami migdałowymi. Skrop całość rumem. Udekoruj waflowymi rurkami.

Słodkie inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni! Risotto na piwie - przepis Kasztany - teraz są najsmaczniejsze! Graty do herbaty Herbata po angielsku, czyli Five o'clock 20 największych kulinarnych wpadek Kuliarne poranki z Otylią Jędrzejczak - miętowe orzeźwienie Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie? Darek Kuźniak podpowiada jak przygotować pancakes Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach Darek Kuźniak, zdradza w swoim programie Crazy Chef Cooking jak zrobić słodki popcorn W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć? Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana Sękacz - skarb Podlasia Co dobrego zjesz na Podlasiu? Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy Odmiany placków ziemniaczanych Sekrety kuchni czeskiej Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu