Tanie danie - przepis na zakręcone mini pizze

Kolejna część naszego nowego cyklu - Tanie danie. U nas tanio oznacza pysznie! Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować szybką, niedrogą i smaczną przekąskę do meczu lub filmu dla czterech osób, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na zwijane mini pizze z ciasta francuskiego. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 zł. Smacznego! :)

Mini pizze z ciasta francuskiego

Spodziewasz się gości, a twoja lodówka świeci pustkami? Nie masz pomysłu, jaką przekąskę przygotować na rodzinny seans filmowy? Polecamy mini pizze z ciasta francuskiego. Wystarczy 20 złotych, by przygotować szybką i smaczną przekąskę.

Właściwie nawet nie trzeba wychodzić do sklepu, bo większość produktów potrzebnych do przygotowania tanich dań jest zazwyczaj w domu. Zacznij więc od przeglądu szafek i lodówki - sprawdź, czy znajdują się w nich podstawowe produkty, które powinny być w każdej kuchni.

Kiedy już wiesz, czego ci brakuje, czas na przygotowanie listy zakupów. Podpowiadamy, jakich produktów potrzebujesz, by przygotować mini pizze. Zapewniamy, że nie wydasz na nie więcej niż 20 złotych.

Oczywiście podane ceny są orientacyjne. Warto jednak szukać promocji w dużych supermarketach, a także odwiedzać bazarki, targi i mniejsze osiedlowe sklepy. Znajdziesz tam wszystkie potrzebne składniki, a przy okazji nie zrujnujesz domowego budżetu.

Pamiętaj jednak, by trzymać się listy zakupów i nie wrzucaj do koszyka wszystkiego, co wpadnie ci w oko. Planowanie to podstawa! ;-)

Lista zakupów:

Razem: 17,5 zł

Mini pizze z ciasta francuskiego

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Zakupy zrobione? Czas na gotowanie! Na stolnicy (lub jeśli nią nie dysponujesz po prostu na blacie) rozwiń płat ciasta francuskiego. Posmaruj je koncentratem pomidorowym, posyp ziołami prowansalskimi, rozłóż plastry salami i pokrojoną w kostkę paprykę, rozrzuć 3 łyżki odsączonej kukurydzy. Posyp całość startym serem.

Teraz zawiń ciasto. Tak powstałą roladę pokrój w plastry o grubości 2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (uwaga, bardzo rosną, więc zachowaj pomiędzy nimi sporą odległość). Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, piecz przez 10–15 minut. Podawaj z keczupem lub sosem czosnkowym.

Zobacz inspiracje na przekąski

Zobacz więcej artykułów z serii: Tanie danie

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Smaki dzieciństwa - rurki z bitą śmietaną Wegański bufet. Przepisy na imprezowe przekąski dla wegan Jajko na twardo czy miękko? Które wybierzesz? Bez glutenu - bez wyrzeczeń. 13 bezglutenowych propozycji na domową imprezę Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów Smaczna i zdrowa zupa cebulowa. Poznaj przepis Brokuł i co dalej? 10 smacznych pomysłów na dania z brokułem Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej Poznaj przepis na falafele Tanie danie - przepis na kurczaka z makaronem w sosie pieczarkowym Pieczemy kasztany w domu Jesienne ciasta z gruszkami Domowe płatki śniadaniowe o smaku kakaowym - zrób je sam! Przepis na zdrową kawę według Otylii Jędrzejczak Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni? Jesienne sałatki na ciepło - 9 najlepszych przepisów Jak zrobić jajko po florencku? Bita śmietana - jej sekret tkwi w szczegółach Domowe ptysie jak z cukierni Domowe ptysie - zrób je sam Sałatka, kotlety, pizza, zupa... A to wszystko z orzechami Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów Przepis na piszingera, czyli wafle przekładane słodką masą Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą