Tanie danie - przepis na zakręcone mini pizze

Kolejna część naszego nowego cyklu - Tanie danie. U nas tanio oznacza pysznie! Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować szybką, niedrogą i smaczną przekąskę do meczu lub filmu dla czterech osób, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na zwijane mini pizze z ciasta francuskiego. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 zł. Smacznego! :)


Mini pizze z ciasta francuskiego
Spodziewasz się gości, a twoja lodówka świeci pustkami? Nie masz pomysłu, jaką przekąskę przygotować na rodzinny seans filmowy? Polecamy mini pizze z ciasta francuskiego. Wystarczy 20 złotych, by przygotować szybką i smaczną przekąskę.
Właściwie nawet nie trzeba wychodzić do sklepu, bo większość produktów potrzebnych do przygotowania tanich dań jest zazwyczaj w domu. Zacznij więc od przeglądu szafek i lodówki - sprawdź, czy znajdują się w nich podstawowe produkty, które powinny być w każdej kuchni.
Kiedy już wiesz, czego ci brakuje, czas na przygotowanie listy zakupów. Podpowiadamy, jakich produktów potrzebujesz, by przygotować mini pizze. Zapewniamy, że nie wydasz na nie więcej niż 20 złotych.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Oczywiście podane ceny są orientacyjne. Warto jednak szukać promocji w dużych supermarketach, a także odwiedzać bazarki, targi i mniejsze osiedlowe sklepy. Znajdziesz tam wszystkie potrzebne składniki, a przy okazji nie zrujnujesz domowego budżetu.

Pamiętaj jednak, by trzymać się listy zakupów i nie wrzucaj do koszyka wszystkiego, co wpadnie ci w oko. Planowanie to podstawa! ;-)
Lista zakupów:
- opakowanie ciasta francuskiego — ok. 4 zł,
- 15 dag salami — ok. 4,5 zł,
- 15 dag żółtego sera - ok. 4 zł,
- papryka - ok. 2,5 zł,
- kukurydza - ok. 2,5 zł.
Razem: 17,5 zł
Zakupy zrobione? Czas na gotowanie! Na stolnicy (lub jeśli nią nie dysponujesz po prostu na blacie) rozwiń płat ciasta francuskiego. Posmaruj je koncentratem pomidorowym, posyp ziołami prowansalskimi, rozłóż plastry salami i pokrojoną w kostkę paprykę, rozrzuć 3 łyżki odsączonej kukurydzy. Posyp całość startym serem.

Teraz zawiń ciasto. Tak powstałą roladę pokrój w plastry o grubości 2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (uwaga, bardzo rosną, więc zachowaj pomiędzy nimi sporą odległość). Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, piecz przez 10–15 minut. Podawaj z keczupem lub sosem czosnkowym.
Zobacz inspiracje na przekąski


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze