Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą
Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka. Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu. Ja, z braku czasu, przeważnie wspieram się fasolą z puszki. A czy wiecie, że z wody po takiej fasoli można upiec wegańską bezę? To jednak temat na osoby artykuł ;-) Zapraszam was do zapoznania się z moją subiektywną listą fasolowych przebojów.

Czerwone curry z batatami i fasolą
Fasolka po bretońsku, choć smaczna, jest nudna ;-) Co powiecie na fasolową wariację na temat indyjskiego curry?
"Kolor czerwony zawdzięcza większej niż normalnie ilości pomidorów, a mniejszej mleka kokosowego.
Dodatek batatów sprawia, że danie jest lekko słodkie, a fasoli, że jest sycące i na długo zaspokaja głód" - przekonuje Michał.

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli? Tak, to możliwe. Nie dość, że wyglądem przypomina ten tradycyjny, to jeszcze świetnie smakuje. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu.
Wystarczy zeszklić na oleju cebulę razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzoną fasolę z puszki blendujemy z sosem sojowym i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulkę, ponownie blendujemy i gotowe! :-)

Pożywna zupa fasolowa z makaronem
Jestem wielką fanką zup. Szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym nie wyobrażam sobie lepszego sposobu na rozgrzanie się w chłodny dzień.
Przeważnie gotuję kremowe zupy, ponieważ robi się je szybko, są smaczne i sycące.
Ty razem mam dla wa coś innego - zupa fasolowa. Jednak nie taka tradycyjna, a z makaronem i dużą ilością pomidorów. Skusicie się?


pasztet z fasoli i pieczarek
Bardzo lubię bezmięsne pasztety. To świetna alternatywa dla tradycyjnych wędlin.
Doskonale smakuje z kromką świeżego chleba, ale można je jeść również w formie przystawki np. z konfiturą z żurawiny lub sosem chrzanowym.
Dorota proponuje pasztet z fasoli i pieczarek. Jest bardzo wilgotny, dobrze się kroi, ma kremową konsystencję i łagodny smak.
Jego strukturę można wzbogacić siekanymi orzechami. Musicie wypróbować ten przepis!

Sałatka z białą fasolą
Warto jak najczęściej sięgać po fasolę, ponieważ to doskonale źródło białka. Rośliny strączkowe można przemycić wielu potrawach.
"Sałatka z białej fasoli lekka i sycąca z dresingiem cytrynowym i świeżymi ziołami jest naprawdę aromatyczna i pyszna. To doskonała propozycja również dla wegetarian — osób niejedzących mięsa" - radzi autorka bloga Magia w kuchni.

kotlety z białej fasoli
Kotlety z fasoli robi od czasu do czasu moja mama. Są bardzo smaczne i sycące.
Można do nich dodawać ulubione przyprawy np. majeranek, mieloną paprykę, pietruszkę, czosnek (świeży lub granulowany). Bułkę tartą z powodzeniem zastąpią płatki owsiane.
Do tego gotowane warzywa lub surówka i obiad gotowy. Takie kotlety świetnie też smakują na zimno :-) Polecam!
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Sałatka z kallerosse ze śledziem i fasolą
Kallerosse to stosunkowo młode warzywo, które powstało wskutek skrzyżowania brukselki z jarmużem.
Wyglądem przypomina małe kapustki o luźnych główkach. Ma karbowane liście o lekko fioletowym zabarwieniu. Charakteryzuje się delikatnym, słodko-orzechowym smakiem.
Kallerosse można jeść na surowo, a także gotować, piec, dusić, smażyć, dodawać do koktajli, zup, omletów, sałatek.
Iza proponuje sałatkę z kallerosse, śledziem, fasolą i żurawiną. Jest pysznie, zdrowo i kolorowo!

czekoladowe ciasteczka z fasoli
Mam dla was przepis na nietypowe ciasteczka. Dlaczego nietypowe? Bo z fasoli. Tak, tak, to możliwe :-) Fasola i ciecierzyca świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami.
Te ciasteczka można jeść bez wyrzutów sumienia. Są miękkie, mocno czekoladowe, słodkie. Ich jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znikają ;-) dlatego proponuję od razu upiec podwójną porcję.

Pasta z czerwonej fasoli
Rośliny strączkowe to doskonała baza do przygotowania różnorodnych past do pieczywa i nie tylko.
"Do czerwonej fasoli dodaję czosnek, paprykę słodką i ostrą dla pokręcenia smaku.
Do pasty dorzucam także orzechy włoskie, które nadają smarowidłu chrupkości. Kanapki z pastą z fasoli są świetną alternatywą dla tradycyjnych kromek z serem czy wędliną" - pisze Ola.


gulasz z białej fasoli
Moje zestawienie najlepszych przepisów na dania z fasoli zamyka wegetariański gulasz.
Mocno pomidorowy z dodatkiem marchewki, papryki, pora, czosnku i cebuli. Pachnie aromatycznymi ziołami. Doskonale syci i rozgrzewa nawet w najmroźniejszy dzień. Zapewniam, że posmakuje nawet niejadkom :-)
To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Skusicie się?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze