Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka. Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu. Ja, z braku czasu, przeważnie wspieram się fasolą z puszki. A czy wiecie, że z wody po takiej fasoli można upiec wegańską bezę? To jednak temat na osoby artykuł ;-) Zapraszam was do zapoznania się z moją subiektywną listą fasolowych przebojów.

Podziel się:

Czerwone curry z batatami i fasolą

Fasolka po bretońsku, choć smaczna, jest nudna ;-) Co powiecie na fasolową wariację na temat indyjskiego curry?

"Kolor czerwony zawdzięcza większej niż normalnie ilości pomidorów, a mniejszej mleka kokosowego.

Dodatek batatów sprawia, że danie jest lekko słodkie, a fasoli, że jest sycące i na długo zaspokaja głód" - przekonuje Michał.

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli? Tak, to możliwe. Nie dość, że wyglądem przypomina ten tradycyjny, to jeszcze świetnie smakuje. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu.

Wystarczy zeszklić na oleju cebulę razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzoną fasolę z puszki blendujemy z sosem sojowym i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulkę, ponownie blendujemy i gotowe! :-)

Pożywna zupa fasolowa z makaronem

Jestem wielką fanką zup. Szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym nie wyobrażam sobie lepszego sposobu na rozgrzanie się w chłodny dzień.

Przeważnie gotuję kremowe zupy, ponieważ robi się je szybko, są smaczne i sycące.

Ty razem mam dla wa coś innego - zupa fasolowa. Jednak nie taka tradycyjna, a z makaronem i dużą ilością pomidorów. Skusicie się?

pasztet z fasoli i pieczarek

Bardzo lubię bezmięsne pasztety. To świetna alternatywa dla tradycyjnych wędlin.

Doskonale smakuje z kromką świeżego chleba, ale można je jeść również w formie przystawki np. z konfiturą z żurawiny lub sosem chrzanowym.

Dorota proponuje pasztet z fasoli i pieczarek. Jest bardzo wilgotny, dobrze się kroi, ma kremową konsystencję i łagodny smak.

Jego strukturę można wzbogacić siekanymi orzechami. Musicie wypróbować ten przepis!

Sałatka z białą fasolą

Warto jak najczęściej sięgać po fasolę, ponieważ to doskonale źródło białka. Rośliny strączkowe można przemycić wielu potrawach.

"Sałatka z białej fasoli lekka i sycąca z dresingiem cytrynowym i świeżymi ziołami jest naprawdę aromatyczna i pyszna. To doskonała propozycja również dla wegetarian — osób niejedzących mięsa" - radzi autorka bloga Magia w kuchni.

kotlety z białej fasoli

Kotlety z fasoli robi od czasu do czasu moja mama. Są bardzo smaczne i sycące.

Można do nich dodawać ulubione przyprawy np. majeranek, mieloną paprykę, pietruszkę, czosnek (świeży lub granulowany). Bułkę tartą z powodzeniem zastąpią płatki owsiane.

Do tego gotowane warzywa lub surówka i obiad gotowy. Takie kotlety świetnie też smakują na zimno :-) Polecam!

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Sałatka z kallerosse ze śledziem i fasolą

Kallerosse to stosunkowo młode warzywo, które powstało wskutek skrzyżowania brukselki z jarmużem.

Wyglądem przypomina małe kapustki o luźnych główkach. Ma karbowane liście o lekko fioletowym zabarwieniu. Charakteryzuje się delikatnym, słodko-orzechowym smakiem.

Kallerosse można jeść na surowo, a także gotować, piec, dusić, smażyć, dodawać do koktajli, zup, omletów, sałatek.

Iza proponuje sałatkę z kallerosse, śledziem, fasolą i żurawiną. Jest pysznie, zdrowo i kolorowo!

czekoladowe ciasteczka z fasoli

Mam dla was przepis na nietypowe ciasteczka. Dlaczego nietypowe? Bo z fasoli. Tak, tak, to możliwe :-) Fasola i ciecierzyca świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami.

Te ciasteczka można jeść bez wyrzutów sumienia. Są miękkie, mocno czekoladowe, słodkie. Ich jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znikają ;-) dlatego proponuję od razu upiec podwójną porcję.

Pasta z czerwonej fasoli

Rośliny strączkowe to doskonała baza do przygotowania różnorodnych past do pieczywa i nie tylko.

"Do czerwonej fasoli dodaję czosnek, paprykę słodką i ostrą dla pokręcenia smaku.

Do pasty dorzucam także orzechy włoskie, które nadają smarowidłu chrupkości. Kanapki z pastą z fasoli są świetną alternatywą dla tradycyjnych kromek z serem czy wędliną" - pisze Ola.

gulasz z białej fasoli

Moje zestawienie najlepszych przepisów na dania z fasoli zamyka wegetariański gulasz.

Mocno pomidorowy z dodatkiem marchewki, papryki, pora, czosnku i cebuli. Pachnie aromatycznymi ziołami. Doskonale syci i rozgrzewa nawet w najmroźniejszy dzień. Zapewniam, że posmakuje nawet niejadkom :-)

To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Skusicie się?

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL Co zawiera w sobie arbuz? Pomysł na weekend – ognisko Wielkie zalety małych poziomek Dobroczynne właściwości kiwi Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Właściwości komosy ryżowej Co Włosi dodają do rosołu? Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Domowy syrop - nie tylko na kaszel Najdziwniejsze owoce na świecie