Rozgrzewający, sycący, aromatyczny... Po prostu gulasz!

W chłodniejsze dni chętniej sięgamy po cięższe dania, które nas rozgrzeją. Taki jest właśnie gulasz. Rozpływające się w ustach kawałki mięsa, zanurzone w gęstym aromatycznym sosie z ziołami, przyprawami i warzywami. Zebrałam dla was 13 gulaszowych inspiracji z blogów kulinarnych. A może macie swoje pomysły na to danie?

Podziel się:

Gulasz z cielęciny

Co powiecie na smakowity gulasz z cielęciny z cukinią, cebulą i marchewką?

"Ten gulasz ma przewagę nad potrawami przygotowanymi np. z wieprzowiny przede wszystkim jeśli chodzi o czas potrzebny na jego przyrządzenie. Cielęcina nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej i po kilkudziesięciu minutach wprost rozpływa się w ustach. Świetnie się komponuje z marchewką i cukinią, a dodatek czerwonego wina jest nieoceniony" - przekonuje Bernadetta.

Cielęcy gulasz świetnie komponuje się z kaszą jęczmienną, bulgur lub gryczaną.

Gulasz z kurek z kaszą jaglaną

Gulasz w 20 minut? Tak, to możliwe! Zobaczcie przepis Małgosi, która prowadzi bloga Na piecyku na gulasz z kurek.

"Do gulaszu dodałam szpinak, a całość podałam z kaszą jaglaną. Potrawa bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją przygotować na szybki obiad w 20 minut" - pisze blogerka.

Musztardowy gulasz z łopatki

Czasem wystarczy jeden składnik, by z pozoru zwykłe danie nabrało nowego charakteru. Gulasz z łopatki wieprzowej z musztardą i pieczarkami to pożywne, rozgrzewające danie, idealnie na jesień i zimę.

"Można go podać z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z surówką" - radzi autorka przepisu.

Gulasz z indyka z soczewicą

Jagoda proponuje nieco orientalny gulasz z indyka z soczewicą. Do tego aromatyczne, duszone warzywa. Trudno się oprzeć tym smakom ;-)

"Dodałam nieco cynamonu — który nadaje fajnego posmaku,choć jest mało wyczuwalny. Pod koniec gotowania dolewam mleka kokosowego, które nadaje delikatności całemu daniu. Jest to zdrowe i sycące danie. Polecam!" - zachęca autorka bloga Magia w kuchni.

Najprostszy gulasz wieprzowy

Wiecie po co kluski śląskie mają dziurki? By zbierał się w nich sos :-)

Najlepszy będzie ten klasyczny, bez żadnych udziwnień - mięso podsmażone na smalcu, duszone potem w sosie z warzywami i grzybami, zagęszczonym na końcu mąką.

Do tego surówka z modrej kapusty i pyszne danie gotowe!

Gulasz wieprzowy z soczewicą

Wystarczy jeden garnek i pyszne, pożywne danie dla całej rodziny gotowe. Bez góry naczyń do zmywania, bałaganu w kuchni, szybko i smacznie. Aromatyczny, rozgrzewający, gotuje się właściwie sam.

"Wystarczy mięso pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć.

Dodać cebulę i pieczarki oraz przepłukaną soczewicę i posiekane chilli, chwilę przesmażyć i zalać wywarem lub wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać koncentrat i przyprawy i dusić do miękkości mięsa.

Pod koniec dodać paprykę. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem"- pisze autorka przepisu.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Gulasz z dzika

"Dziczyzna jest pyszna! Ostatnio jest bardzo modna, więc mamy okazję spróbować ją w różnych restauracjach, ale również możemy kupić ją w dobrych sklepach. Dostępna jest dla wszystkich, nie tylko myśliwych.

Ja akurat dostałam dzika od znajomego, więc trochę się popiszę i podzielę się świetnym przepisem. Możecie taki gulasz zrobić na bardzo wykwintny obiad i na pewno będzie to wasze popisowe danie" - przekonuje autorka bloga Niezły Młynek.

Gulasz po węgiersku

Kolejna propozycja to gulasz inspirowany kuchnią węgierską. W oryginalnej wersji do potrawy nie dodaje się surowej papryki. Sekret smaku tkwi w wędzonej mielonej papryce przesmażonej na smalcu.

"Gulasz po węgiersku jest zdrowy, sycący, rozgrzewający i stanowi pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Nie da się ukryć, że najlepiej smakuje z wieprzowiną, jeżeli drób to tylko mięso z udźca indyka. Gulasz węgierski sprawdzi się na domowych imprezach i na kolację we dwoje, do lampki czerwonego wina" - radzi Małgosia.

Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Danie które zdobyło wielką popularność na przełomie XIX i XX wieku i bardzo szybko zdobyło podniebienia smakoszy.

„Bœuf” – to po francusku "wołowina” natomiast Stroganow – to nazwiska rosyjskiego generała, który podobno wyjątkowo upodobał sobie ten aromatyczny sos.

Gulasz pieczony w dyni

"Macie pomysł na rozgrzewacz na chłodne jesienne dni? Ja lubię konkretne i pikantne jednogarnkowce. Jak na jesień przystało z dynią w roli głównej. Jednak co dwie dynie, to nie jedna. Oprócz piżmowej wykorzystałam jeszcze hokkaido, a właściwie… kilka dyń hokkaido" - wyjaśnia Kasia.

Blogerka wypełniła dynie mięsem połączonym z dynią piżmową i innymi jesiennymi dodatkami. Do tego solidna porcja chili.

Gulasz z owocami morza

Tym razem coś, co z pewnością posmakuje miłośnikom owoców morza. Małgosia przygotowała go wg przepisu Nigelli Lawson. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane i nie zajmie wam zbyt wiele czasu.

"Przepis wydawał się bardzo prosty i w sumie sama byłam ciekawa jak to finalnie wyjdzie, dodałam tylko na koniec szczyptę cukru, bo jakoś dla mnie sos pomidorowy bez odrobiny cukru to nie to, zapewne to kwestia przyzwyczajenia :-) Takim też sposobem powstał w mojej kuchni pyszny gulasz z sosem pomidorowym z szafranem i owocami morza. Zjadłam go z ogromną przyjemnością z chrupiącym chlebkiem, polecam!" - pisze blogerka

Wołowina po burgundzku

Beef bourguignon, czyli wołowina po burgundzku to klasyka kuchni francuskiej. Wbrew pozorom to danie w prosty sposób możemy przygotować we własnej kuchni.

"Tradycyjnie w kuchni burgundzkiej gulasz gotowany jest z czerwonym burgundzkim winem, a jego zwieńczeniem są grzyby. Oczywiście podobnie jak i w przypadku polskiego gulaszu odmian francuskiego gulaszu jest niemało" - pisze Betty.

Wołowina po burgundzku ma wiele zalet :-)

"Pierwsza, która mi się nasuwa to z pewnością czas przygotowania. Jest krótki i naprawdę prosty. Ale już czas oczekiwania na potrawę jest bardzo długi, bo trwa aż 3 godziny. Ma to również swoje plusy. Bo po ówczesnym przygotowaniu składników wstawiamy potrawę do piekarnika, nastawiamy czas i mamy 3 godziny dla siebie" - dodaje blogerka.

Portugalski gulasz z żołądków

Podroby mają swoich zwolenników i przeciwników, jednak przyrządzone w odpowiedni sposób mogą być naprawdę smacznym daniem.

"Dziś przedstawiam przepis na obłędny, długo gotowany gulasz z żołądków drobiowych, z warzywami w pikantnym sosie pomidorowym. Żołądki dosłownie rozpływają się w ustach!"- pisze Małgosia.

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Właściwości poziomek Śniadanie na mieście? Czemu nie Co dobrego zjesz na Podlasiu? Jadalne kwiatki Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa Truskawka i ananas w jednym? To możliwe! Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Zdrowotne właściwości sezamu Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść? Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie? Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?