Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

Zimne nóżki, czyli mięsna galareta to popularna przystawka. Przed laty trudno było sobie bez niej wyobrazić przyjęcie imieninowe czy inną uroczystość. Podawano ją także w restauracjach, koniecznie z kieliszkiem mocno schłodzonej wódki. Stąd powiedzenie "seta i galareta". Klasycznie podawało się ją z octem lub tartym chrzanem. Na czym polega sekret zimnych nóżek i jak je przygotować? Zapraszam do lektury :-)

Zimne nóżki — co to takiego?

Zimne nóżki, galart, auszpik, czyli po prostu galareta, przygotowywana z mięsnego wywaru (najczęściej przygotowuje się ją z wieprzowych nóżek). Dodaje się do niej również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz.

Jak ktoś lubi może dodać do niej również zielony groszek czy ugotowane na twardo jajko. Galaretę podaje się z plasterkiem cytryny, octem, chrzanem, musztardą czy sosem tatarskim. Ja natomiast najbardziej lubię ją z… majonezem ;-) tak, to nie żart, choć niektórzy mogliby uznać to za profanację.

Słyszałam także historie o galarecie podawanej w towarzystwie odsmażanych ziemniaków z boczkiem i cebulą.

Gotowanie galarety wieprzowej

Przepis na zimne nóżki

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe,
  • cebula,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz.

Nóżki należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie porąbać na mniejsze kawałki. Tak przygotowane włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa, czosnek i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (czyli około 3 godziny).

Gdy wywar ostygnie, przecedzamy go przez sito. Mięso wyciągamy i obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę.

W miseczkach (ja w tym celu używam silikonowych foremek na muffinki) układamy mięso i marchewkę (można także na dnie położyć plasterek ugotowanego na twardo jajka oraz groszek konserwowy), zalewamy wywarem i odstawiamy do lodówki, by galareta stężała.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Zobacz inne inspiracje na przekąski

Zobacz więcej artykułów z serii: Smaki dzieciństwa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Konkurs - Tort urodzinowy dla WP Parenting Regulamin konkursu - Tort urodzinowy dla WP Parenting Krem sułtański - przywołaj wspomnień czar Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni! Risotto na piwie - przepis Kasztany - teraz są najsmaczniejsze! Graty do herbaty Herbata po angielsku, czyli Five o'clock 20 największych kulinarnych wpadek Kuliarne poranki z Otylią Jędrzejczak - miętowe orzeźwienie Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie? Darek Kuźniak podpowiada jak przygotować pancakes Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach Darek Kuźniak, zdradza w swoim programie Crazy Chef Cooking jak zrobić słodki popcorn W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć? Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana Sękacz - skarb Podlasia Co dobrego zjesz na Podlasiu? Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy