Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

Ryba po grecku to jedna z 12 potraw, które co roku goszczą na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Od kilku lat przygotowuję ją sama. Delikatna ryba przykryta warzywnym sosem zachwyci każdego. Zajadają się nią starsi i młodsi. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Ryba po grecku — skąd się wzięła nazwa?

Ryba po grecku to smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach. W warzywnym sosie nie może zabraknąć tartej marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Do tego koncentrat pomidorowy, sól pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Grecy, kiedy próbują naszej ryby po grecku są zdziwieni, ponieważ w Grecji ta potrawa nie jest znana. Skąd więc wzięła się nazwa? Być może wynika to z faktu, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z warzyw duszonych w oliwie. Podawane są na zimno jako przystawki. Również ryby - pieczone, grillowane, smażone, duszone często goszczą na tamtejszych stołach.

Przygotowanie ryby po grecku

Przepis na rybę po grecku

Składniki:

  • kg białej mrożonej ryby (mintaja, morszczuka lub dorsza),
  • 4 marchewki,
  • pół selera,
  • 2 cebule,
  • pietruszka,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżki soli,
  • kilka liści laurowych,
  • olej do smażenia,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • mąka,
  • cukier do smaku.

Ryby rozmróź, a następnie bardzo dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem i odłóż.

Warzywa – marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj pozostałe warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 minut.

Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier. W czasie, gdy warzywa będą się dusić, oprósz rybę mąką i usmaż ją na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (rybę można również upiec w folii).

Część warzyw przełóż do miski lub innego naczynia. Na warzywach ułóż kawałki ryby. Rybę przykryj resztą warzyw. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Ryba po grecku

Coraz bliżej święta…

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową? Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Przepis na domowy cukier waniliowy Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką