Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

Ryba po grecku to jedna z 12 potraw, które co roku goszczą na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Od kilku lat przygotowuję ją sama. Delikatna ryba przykryta warzywnym sosem zachwyci każdego. Zajadają się nią starsi i młodsi. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.


Ryba po grecku — skąd się wzięła nazwa?
Ryba po grecku to smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach. W warzywnym sosie nie może zabraknąć tartej marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Do tego koncentrat pomidorowy, sól pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Grecy, kiedy próbują naszej ryby po grecku są zdziwieni, ponieważ w Grecji ta potrawa nie jest znana. Skąd więc wzięła się nazwa? Być może wynika to z faktu, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z warzyw duszonych w oliwie. Podawane są na zimno jako przystawki. Również ryby - pieczone, grillowane, smażone, duszone często goszczą na tamtejszych stołach.
Przepis na rybę po grecku
Składniki:
- kg białej mrożonej ryby (mintaja, morszczuka lub dorsza),
- 4 marchewki,
- pół selera,
- 2 cebule,
- pietruszka,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- pół łyżki soli,
- kilka liści laurowych,
- olej do smażenia,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- mąka,
- cukier do smaku.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Ryby rozmróź, a następnie bardzo dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem i odłóż.

Warzywa – marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj pozostałe warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 minut.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier. W czasie, gdy warzywa będą się dusić, oprósz rybę mąką i usmaż ją na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (rybę można również upiec w folii).
Część warzyw przełóż do miski lub innego naczynia. Na warzywach ułóż kawałki ryby. Rybę przykryj resztą warzyw. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze