Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

Keks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Puszysty, pachnący, miękki, ciężki od bakalii. Po raz pierwszy sama upiekłam go rok temu. Przyznam nieskromnie, że byłam zachwycona efektem. Keks to ciasto bardzo proste do przygotowania, więc z upieczeniem go poradzą sobie wszyscy. Zaletą keksu jest to, że dość długo zachowuje świeżość, można więc upiec go kilka dni wcześniej, a potem zawinąć w lnianą ściereczkę.

Przepis na świąteczny keks

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kostka masła,
  • 5 jajek,
  • 300 g ulubionych bakalii (orzechów, migdałów, rodzynek, suszonej żurawiny, moreli, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej),
  • ¾ szklanki rumu.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego na godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, powinniśmy wyjąć masło i jajka z lodówki.

Bakalie posiekaj, owoce (rodzynki, żurawinę, morele itd.) przełóż do rondelka, zalej rumem i podgrzej. Zostaw na ok. 30 minut, a następnie przecedź. Jajka ubij z cukrem na puszystą i kremową masę. Masło ubij przy pomocy miksera na puch.

W trakcie ubijania, wlewaj powoli masę jajeczną – rób to powoli i partiami, by się nie zwarzyła. Kiedy składniki dobrze się połącza, możesz zacząć dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (warto wcześniej przesiać mąkę).

Keks na stole

Bakalie obsyp delikatnie mąką. Dzięki temu nie opadną podczas pieczenia. Dodaj je do ciasta. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Przelej masę do formy.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez ok. godzinę do suchego patyczka. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, możesz je przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu wyłóż keks na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto można polać lukrem i udekorować bakaliami.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Coraz bliżej święta…

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée