Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

Keks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Puszysty, pachnący, miękki, ciężki od bakalii. Po raz pierwszy sama upiekłam go rok temu. Przyznam nieskromnie, że byłam zachwycona efektem. Keks to ciasto bardzo proste do przygotowania, więc z upieczeniem go poradzą sobie wszyscy. Zaletą keksu jest to, że dość długo zachowuje świeżość, można więc upiec go kilka dni wcześniej, a potem zawinąć w lnianą ściereczkę.


Przepis na świąteczny keks
Składniki:
- 300 g mąki,
- 200 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kostka masła,
- 5 jajek,
- 300 g ulubionych bakalii (orzechów, migdałów, rodzynek, suszonej żurawiny, moreli, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej),
- ¾ szklanki rumu.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego na godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, powinniśmy wyjąć masło i jajka z lodówki.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Bakalie posiekaj, owoce (rodzynki, żurawinę, morele itd.) przełóż do rondelka, zalej rumem i podgrzej. Zostaw na ok. 30 minut, a następnie przecedź. Jajka ubij z cukrem na puszystą i kremową masę. Masło ubij przy pomocy miksera na puch.

W trakcie ubijania, wlewaj powoli masę jajeczną – rób to powoli i partiami, by się nie zwarzyła. Kiedy składniki dobrze się połącza, możesz zacząć dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (warto wcześniej przesiać mąkę).
Bakalie obsyp delikatnie mąką. Dzięki temu nie opadną podczas pieczenia. Dodaj je do ciasta. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Przelej masę do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez ok. godzinę do suchego patyczka. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, możesz je przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu wyłóż keks na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto można polać lukrem i udekorować bakaliami.
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze