Granola - pyszny początek dnia!

Znudziły ci się już kanapki na śniadanie? Zrób w domu granolę. To świetny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Możesz dodać do niej swoje ulubione dodatki. Dzięki temu unikniesz wygrzebywania rodzynek lub innych składników, których nie lubisz z gotowych mieszanek. Myślisz, że przygotowanie granoli w domu jest czasochłonne i skomplikowane? Nic bardziej mylnego!

Granola – zrób to sam

Granola to mieszanina zbożowych płatków, suszonych owoców, orzechów i nasion. Dodatkowo jest opiekana z dodatkiem tłuszczu (np. oleju kokosowego lub oliwy z oliwek) i cukru bądź miodu. Dzięki temu zyskuje nie tylko na wartości odżywczej, ale również nabiera chrupkości. To różni granolę od musli.

Granolę podaje się z mlekiem lub jogurtem. Stanowi ona także pyszny dodatek do deserów. Przygotowanie domowej granoli nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Poza tym, przygotowując mamy pod kontrolą ilość dodawanego tłuszczu i cukru. A więc do dzieła!

Domowa granola

Co do środka?

Bazą granoli są płatki owsiane bądź orkiszowe. Ja najczęściej wybieram górskie. Słodka glazura powstanie z tłuszczu i cukru, które dodamy do granoli. Cukier możesz zastąpić płynnym miodem, cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub z agawy. Cała reszta należy już wyłącznie od twoich upodobań. Warto eksperymentować z dodatkami, tworząc niepowtarzalne kompozycje smakowe.

  • Orzechy: laskowe, włoskie, pekan, nerkowca, migdały,
  • Pestki: słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane,
  • Suszone i kandyzowane owoce: rodzynki, morele, żurawiny, śliwki, jagody goji, ananas, mango, wiórki kokosowe, daktyle, figi, jagody,
  • Przyprawy: cynamon, kardamon, mielony anyż, goździki, imbir, sól morska,
  • Opcjonalnie: płatki czekoladowe.

Pamiętajcie jednak, by wybierać składniki bardzo dobrej jakości. Lepiej zainwestować w ekologiczne morele, w końcu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie warto tez dodawać wszystkiego na raz, bo wtedy zamiast smacznej kompozycji, wyjdzie nam bakaliowy bałagan ;-) Ja przeważnie wybieram od czterech do sześciu dodatków.

Domowa granola – przepis

Granola w słoiku

Przygotowanie domowej granoli nie jest jest zbyt pracochłonne i nie zajmuje wiele czasu. Poniższy przepis to moja ulubiona receptura. Warto zacząć przygodę z domową granolą właśnie od niego.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Czas przygotowania: 15 minut.
Czas pieczenia: ok. 30 minut.

Składniki na litrowy słoik:

  • dwie szklanki płatków owsianych górskich,
  • pół szklanki migdałów,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • pół szklanki orzechów laskowych,
  • pół szklanki rodzynek,
  • pół szklanki suszonych moreli,
  • pół szklanki suszonej żurawiny,
  • cynamon,
  • szczypta soli morskiej,
  • pół szklanki płynnego miodu,
  • pół szklanki oleju kokosowego (albo oleju o neutralnym zapachu).

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Orzechy posiekaj (ale niezbyt drobno). Potem przesyp je razem z płatkami owsianymi do miski. W rondelku rozgrzej olej kokosowy, dolej miód, dodaj cynamon i sól. Wlej wszystko do suchej mieszanki i połącz delikatnie za pomocą drewnianej łyżki albo silikonowej szpatułki.

Przełóż wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie. Piecz przez 20–30 minut. Po tym czasie wyjmij granolę z piekarnika i zostaw do wystudzenia. Potem pokrusz, dodaj suszone owoce i wymieszaj. Granolę przesyp do litrowego słoika. Podawaj ją z jogurtem naturalnym, ze świeżymi owocami, owsianką.

Granolę można przygotować także na patelni. Wystarczy rozgrzać olej i miód, dodać płatki owsiane i orzechy, wymieszać i prażyć aż się zrumienią. Potem trzeba je wystudzić i wymieszać z suszonymi owocami
:-)

Owocowe inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Jak się pozbyć zapachu czosnku? Zrób porządek w lodówce Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem Jak ugotować ryż? Ryż na sypko? Nic trudnego! Aby ciasto na pierogi było zawsze udane... Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia? Sekrety kuchni hiszpańskiej Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać? Jak poprawnie jeść małże? Co skrywa w sobie pomelo? Jak obrać pomelo? Tajniki kuchni japońskiej Japoński savoir-vivre przy stole Co znajdziesz w melonie? Dlaczego warto jeść melony? Czereśnie - dlaczego warto je jeść? Czereśnie - co warto wiedzieć Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać Śmietana dobrze ubita Jak dobrze ubić śmietanę? Jakie kiełki hodować w domowych warunkach Domowa uprawa kiełków w 5 krokach Królowa wszystkich przypraw