Granola - pyszny początek dnia!

Znudziły ci się już kanapki na śniadanie? Zrób w domu granolę. To świetny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Możesz dodać do niej swoje ulubione dodatki. Dzięki temu unikniesz wygrzebywania rodzynek lub innych składników, których nie lubisz z gotowych mieszanek. Myślisz, że przygotowanie granoli w domu jest czasochłonne i skomplikowane? Nic bardziej mylnego!


Granola – zrób to sam
Granola to mieszanina zbożowych płatków, suszonych owoców, orzechów i nasion. Dodatkowo jest opiekana z dodatkiem tłuszczu (np. oleju kokosowego lub oliwy z oliwek) i cukru bądź miodu. Dzięki temu zyskuje nie tylko na wartości odżywczej, ale również nabiera chrupkości. To różni granolę od musli.
Granolę podaje się z mlekiem lub jogurtem. Stanowi ona także pyszny dodatek do deserów. Przygotowanie domowej granoli nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Poza tym, przygotowując mamy pod kontrolą ilość dodawanego tłuszczu i cukru. A więc do dzieła!
Co do środka?
Bazą granoli są płatki owsiane bądź orkiszowe. Ja najczęściej wybieram górskie. Słodka glazura powstanie z tłuszczu i cukru, które dodamy do granoli. Cukier możesz zastąpić płynnym miodem, cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub z agawy. Cała reszta należy już wyłącznie od twoich upodobań. Warto eksperymentować z dodatkami, tworząc niepowtarzalne kompozycje smakowe.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
- Orzechy: laskowe, włoskie, pekan, nerkowca, migdały,
- Pestki: słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane,
- Suszone i kandyzowane owoce: rodzynki, morele, żurawiny, śliwki, jagody goji, ananas, mango, wiórki kokosowe, daktyle, figi, jagody,
- Przyprawy: cynamon, kardamon, mielony anyż, goździki, imbir, sól morska,
- Opcjonalnie: płatki czekoladowe.

Pamiętajcie jednak, by wybierać składniki bardzo dobrej jakości. Lepiej zainwestować w ekologiczne morele, w końcu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie warto tez dodawać wszystkiego na raz, bo wtedy zamiast smacznej kompozycji, wyjdzie nam bakaliowy bałagan ;-) Ja przeważnie wybieram od czterech do sześciu dodatków.
Domowa granola – przepis
Przygotowanie domowej granoli nie jest jest zbyt pracochłonne i nie zajmuje wiele czasu. Poniższy przepis to moja ulubiona receptura. Warto zacząć przygodę z domową granolą właśnie od niego.

Czas przygotowania: 15 minut.
Czas pieczenia: ok. 30 minut.
Składniki na litrowy słoik:
- dwie szklanki płatków owsianych górskich,
- pół szklanki migdałów,
- pół szklanki orzechów włoskich,
- pół szklanki orzechów laskowych,
- pół szklanki rodzynek,
- pół szklanki suszonych moreli,
- pół szklanki suszonej żurawiny,
- cynamon,
- szczypta soli morskiej,
- pół szklanki płynnego miodu,
- pół szklanki oleju kokosowego (albo oleju o neutralnym zapachu).
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Orzechy posiekaj (ale niezbyt drobno). Potem przesyp je razem z płatkami owsianymi do miski. W rondelku rozgrzej olej kokosowy, dolej miód, dodaj cynamon i sól. Wlej wszystko do suchej mieszanki i połącz delikatnie za pomocą drewnianej łyżki albo silikonowej szpatułki.
Przełóż wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie. Piecz przez 20–30 minut. Po tym czasie wyjmij granolę z piekarnika i zostaw do wystudzenia. Potem pokrusz, dodaj suszone owoce i wymieszaj. Granolę przesyp do litrowego słoika. Podawaj ją z jogurtem naturalnym, ze świeżymi owocami, owsianką.
Granolę można przygotować także na patelni. Wystarczy rozgrzać olej i miód, dodać płatki owsiane i orzechy, wymieszać i prażyć aż się zrumienią. Potem trzeba je wystudzić i wymieszać z suszonymi owocami :-)
Owocowe inspiracje


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze