Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego

Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego? Były bardzo popularne w latach osiemdziesiątych. Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Lepienie to doskonała zabawa, dlatego warto w nią zaangażować dzieci. Dawno już nie jadłam szyszek, czas więc przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Lista zakupów? Preparowany ryż, masa krówkowa i margaryna.


Szyszki z ryżu preparowanego – smaczny i szybki deser
W czasach PRL, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, gospodynie domowe dwoiły się i troiły, by przygotować coś smacznego z tych produktów, które udało się jakimś cudem zdobyć. Był więc marcepan z fasoli, blok czekoladowy bez czekolady, no i pyszne krówkowe szyszki.
Do przygotowania szyszek potrzebujemy preparowanego ryżu (dziś niestety coraz trudniej go kupić), masy krówkowej i margaryny. Szyszki robi się szybko. Nie wymagają one pieczenia.

Jak zrobić masę krówkową? Roztapiamy cukierki krówki w margarynie. Możemy też kupić gotową masę lub zrobić ją ze słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy wstawić puszkę z mlekiem do garnka z wodą i gotować przez 2–3 godziny. Do masy warto dodać 3 łyżki kakao, wtedy otrzymamy czekoladowe szyszki.
Raz też wrzuciłam dmuchany ryż do roztopionej czekolady, dodałam posiekane bakalie (rodzynki, morele, orzechy laskowe) i z takiej masy formowałam kulki. Tez wyszło pysznie.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Pamiętajcie, że lepienie szyszek to dość „brudna robota”, masa klei się do palców, aby więc ułatwić sobie pracę, zawsze kiedy robię szyszki stosuję patent z zimną wodą. Stawiam sobie w pobliżu miskę z zimną wodę, zwilżam dłonie i dopiero wtedy nabieram masę. Dzięki temu nic się nie przykleja, a szyszki (lub kulki – jak kto woli) wychodzą ładne i kształtne.
Słodkie inspiracje


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze