Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

Kto pamięta blok czekoladowy? W czasach, kiedy na sklepowych półkach były tylko musztarda i ocet, a o czekoladzie można było jedynie pomarzyć, blok czekoladowy uchodził za prawdziwy rarytas. Deser przygotowany z mleka w proszku, herbatników i bakalii święcił prawdziwe tryumfy podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Dziś, mimo że wszelkie słodkości mamy na wyciągnięcie ręki, wiele osób wciąż przygotowuje blok czekoladowy z sentymentu...


Blok czekoladowy — co warto o nim wiedzieć?
Czy wiecie, że blok czekoladowy to deser popularny nie tylko w Polsce? W Chorwacji, Portugalii czy we Włoszech możemy spróbować czekoladowego salami. Deser jest zazwyczaj wzbogacony odrobiną mocnego alkoholu i obtoczony w cukrze pudrze. Z kolei w Anglii i Stanach Zjednoczonych do bloku czekoladowego, zwanego tam rocky roads, dodaje się także pianki marshmallows.
Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebujecie mleka w proszku, masła lub margaryny, cukru, kakao, herbatników i ulubionych bakalii (tutaj jest pełna dowolność — rodzynki, orzechy, żurawina, wiórki kokosowe, pistacje…).

Jeśli chcesz aby blok miał zwartą konsystencję użyj masła, wolisz bardziej kremowy deser? Sięgnij po margarynę. Kolor ciasta można modyfikować dodając do niego mniej lub więcej kakao. Możesz także całkowicie zrezygnować z kakao, wówczas deser będzie miał delikatny mleczny smak.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
A co powiesz na dwukolorowy blok? Wystarczy, że część masy wymieszasz z kakao, a część zostawisz jasną. Potem nakładaj naprzemiennie do foremki warstwę jasnej i ciemnej masy.
Pamiętajcie, by nie używać mleka granulowanego. Ja kiedyś popełniłam ten błąd. Efekt? W deserze pojawiły się grudki, których nie udało mi się w żaden sposób rozetrzeć.
Blok czekoladowy – przepis
Składniki:

- 250 g masła lub margaryny,
- szklanka cukru,
- pół szklanki mleka,
- dwie łyżki kakao,
- 500 g mleka w proszku,
- herbatniki, orzechy, bakalie.
Rozpuść masło razem z cukrem, mlekiem i kakao. Zagotuj i odstaw do ostudzenia. Do masy stopniowo dodawaj mleko w proszku (łyżka po łyżce) i mieszaj. Dorzuć pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i bakalie. Masę przełóż do keksówki wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by blok stężał.
Sprawdź inne słodkie przepisy


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze