Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Robi się ją bardzo szybko. W wersji na ciepło sprawdzi się jakie danie obiadowe. Natomiast na zimno z powodzeniem zastąpi wędlinę na kanapki, a do tego pięknie się prezentuje.

Pieczeń rzymska — przepis

Pieczeń rzymska

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • cebula,
  • czerstwa kajzerka,
  • łyżka oleju,
  • jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • 4 jajka ugotowane na twardo (do nadzienia).

Dodatkowo:

  • bułka tarta,
  • masło.

Kajzerkę namocz i mocno odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wymieszaj z przyprawami, jajkiem i kajzerką. Dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wyrabiaj masę przez chwilę dłońmi zwilżonymi wodą.

Formę o wymiarach 20cmx7cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż połowę masy do foremki. Obrane ugotowane jajka ułóż na mięsie jedno za drugim. Przykryj je resztą mięsnej masy. Wyrównaj. Wierzch posyp delikatnie tartą bułką.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw foremkę i piecz przez ok. 50–60 minut. Po upieczeniu zlej powstały w trakcie pieczenia płyn.

Pieczeń podawaj na ciepło w towarzystwie ziemniaków i surówki lub na zimno do kanapek. Smacznego! :-)

Dania z mięsa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć! Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić? Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak