Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Robi się ją bardzo szybko. W wersji na ciepło sprawdzi się jakie danie obiadowe. Natomiast na zimno z powodzeniem zastąpi wędlinę na kanapki, a do tego pięknie się prezentuje.


Pieczeń rzymska — przepis
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- cebula,
- czerstwa kajzerka,
- łyżka oleju,
- jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- sól i pieprz,
- 4 jajka ugotowane na twardo (do nadzienia).

Dodatkowo:
- bułka tarta,
- masło.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Kajzerkę namocz i mocno odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wymieszaj z przyprawami, jajkiem i kajzerką. Dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wyrabiaj masę przez chwilę dłońmi zwilżonymi wodą.

Formę o wymiarach 20cmx7cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż połowę masy do foremki. Obrane ugotowane jajka ułóż na mięsie jedno za drugim. Przykryj je resztą mięsnej masy. Wyrównaj. Wierzch posyp delikatnie tartą bułką.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw foremkę i piecz przez ok. 50–60 minut. Po upieczeniu zlej powstały w trakcie pieczenia płyn.
Pieczeń podawaj na ciepło w towarzystwie ziemniaków i surówki lub na zimno do kanapek. Smacznego! :-)
Dania z mięsa


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze