Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzePieczeÅ„ rzymska z jajkiem to Å›wietna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Robi siÄ™ jÄ… bardzo szybko. W wersji na ciepÅ‚o sprawdzi siÄ™ jakie danie obiadowe. Natomiast na zimno z powodzeniem zastÄ…pi wÄ™dlinÄ™ na kanapki, a do tego piÄ™knie siÄ™ prezentuje.
PieczeÅ„ rzymska — przepis
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- cebula,
- czerstwa kajzerka,
- łyżka oleju,
- jajko,
- 2 zÄ…bki czosnku,
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- sól i pieprz,
- 4 jajka ugotowane na twardo (do nadzienia).
Dodatkowo:
- bułka tarta,
- masło.
Kajzerkę namocz i mocno odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wymieszaj z przyprawami, jajkiem i kajzerką. Dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wyrabiaj masę przez chwilę dłońmi zwilżonymi wodą.
Formę o wymiarach 20cmx7cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż połowę masy do foremki. Obrane ugotowane jajka ułóż na mięsie jedno za drugim. Przykryj je resztą mięsnej masy. Wyrównaj. Wierzch posyp delikatnie tartą bułką.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw foremkÄ™ i piecz przez ok. 50–60 minut. Po upieczeniu zlej powstaÅ‚y w trakcie pieczenia pÅ‚yn.
Pieczeń podawaj na ciepło w towarzystwie ziemniaków i surówki lub na zimno do kanapek. Smacznego! :-)
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze