Chleb z garnka - sprawdzony przepis

Chleb pieczony w garnku szturmem podbija kulinarne blogi, fora i grupy na portalach społecznościowych. Ja również uległam temu szaleństwu i metodą prób i błędów opracowałam własny przepis. Chleb jest puszysty, dobrze wyrośnięty, ma chrupiącą skórkę. Do jego upieczenia potrzebujemy żeliwnego garnka lub ceramicznego naczynia z pokrywką. Co ważne, nie musimy długo wyrabiać ciasta oraz nie potrzebujemy zakwasu.


Jak zrobić chleb z garnka?
Składniki:
Dodatkowo:
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, drożdże i wlej wodę. Wymieszaj wszystkie składniki, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 godzin. Po tym czasie wyjmij ciasto (uwaga, będzie klejące) na posypany mąką blat lub stolnicę.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Rozpłaszcz je, by uzyskać spory placek. Placek złóż w kopertę. Kopertę złóż na pół i rozpłaszcz ją. Wszystkie kroki powtórz dwukrotnie.

Czystą lnianą ściereczkę posyp obficie mąką. Połóż na nią chleb. Wierzch posyp mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–2 godziny.
Do piekarnika wstaw naczynie, w którym zamierzasz piec chleb. Rozgrzej piekarnik do 240 st. kiedy naczynie się nagrzeje, wyjmij je ostrożnie, przełóż do niego bohenekl, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika.
Po pół godzinie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Upieczony chleb wystudź na kratce. Gotowe!
Domowy chleb najlepiej smakuje z masłem lub domowej roboty smalcem i kiszonym ogórkiem. Pycha :-)
Domowa piekarnia


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze