Chleb z garnka - sprawdzony przepis

Chleb pieczony w garnku szturmem podbija kulinarne blogi, fora i grupy na portalach społecznościowych. Ja również uległam temu szaleństwu i metodą prób i błędów opracowałam własny przepis. Chleb jest puszysty, dobrze wyrośnięty, ma chrupiącą skórkę. Do jego upieczenia potrzebujemy żeliwnego garnka lub ceramicznego naczynia z pokrywką. Co ważne, nie musimy długo wyrabiać ciasta oraz nie potrzebujemy zakwasu.

Jak zrobić chleb z garnka?

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 300 ml wody,
  • 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży,
  • łyżeczka soli.

Dodatkowo:

  • mąka do posypania blatu,
  • 100 g ulubionych ziaren (słonecznik, sezam, dynia itp.).
Wyrabianie ciasta na chleb

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, drożdże i wlej wodę. Wymieszaj wszystkie składniki, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 godzin. Po tym czasie wyjmij ciasto (uwaga, będzie klejące) na posypany mąką blat lub stolnicę.

Rozpłaszcz je, by uzyskać spory placek. Placek złóż w kopertę. Kopertę złóż na pół i rozpłaszcz ją. Wszystkie kroki powtórz dwukrotnie.

Czystą lnianą ściereczkę posyp obficie mąką. Połóż na nią chleb. Wierzch posyp mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–2 godziny.

Do piekarnika wstaw naczynie, w którym zamierzasz piec chleb. Rozgrzej piekarnik do 240 st. kiedy naczynie się nagrzeje, wyjmij je ostrożnie, przełóż do niego bohenekl, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika.

Po pół godzinie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Upieczony chleb wystudź na kratce. Gotowe!

Domowy chleb najlepiej smakuje z masłem lub domowej roboty smalcem i kiszonym ogórkiem. Pycha :-)

Domowy chleb z masłem

Domowa piekarnia

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Domowa wegeta bez soli i konserantów Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad

Popularne w tym tygodniu:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Strogonow w polskim wydaniu Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą