Chleb z garnka - sprawdzony przepis
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Chleb pieczony w garnku szturmem podbija kulinarne blogi, fora i grupy na portalach społecznościowych. Ja również uległam temu szaleństwu i metodą prób i błędów opracowałam własny przepis. Chleb jest puszysty, dobrze wyrośnięty, ma chrupiącą skórkę. Do jego upieczenia potrzebujemy żeliwnego garnka lub ceramicznego naczynia z pokrywką. Co ważne, nie musimy długo wyrabiać ciasta oraz nie potrzebujemy zakwasu.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/shutterstock-338045495-9085b654a.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jak zrobić chleb z garnka?
Składniki:
- 400 g mÄ…ki pszennej,
- 300 ml wody,
- 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży,
- łyżeczka soli.
Dodatkowo:
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, drożdże i wlej wodę. Wymieszaj wszystkie składniki, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 godzin. Po tym czasie wyjmij ciasto (uwaga, będzie klejące) na posypany mąką blat lub stolnicę.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Rozpłaszcz je, by uzyskać spory placek. Placek złóż w kopertę. Kopertę złóż na pół i rozpłaszcz ją. Wszystkie kroki powtórz dwukrotnie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
CzystÄ… lnianÄ… Å›ciereczkÄ™ posyp obficie mÄ…kÄ…. Połóż na niÄ… chleb. Wierzch posyp mÄ…kÄ… i odstaw w ciepÅ‚e miejsce na 1–2 godziny.
Do piekarnika wstaw naczynie, w którym zamierzasz piec chleb. Rozgrzej piekarnik do 240 st. kiedy naczynie się nagrzeje, wyjmij je ostrożnie, przełóż do niego bohenekl, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika.
Po pół godzinie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Upieczony chleb wystudź na kratce. Gotowe!
Domowy chleb najlepiej smakuje z masłem lub domowej roboty smalcem i kiszonym ogórkiem. Pycha :-)
Domowa piekarnia
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze