Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to smak dzieciństwa. Najczęściej podaje się je ze śmietaną i cukrem. ich przygotowanie nie jest zbyt trudne. dlatego warto zrobić te pierogi chociaż raz, kiedy trwa sezon na jagody. Ale oczywiście polecam częściej, bo te granatowe owoce to prawdziwe źródło zdrowia – świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego jak smakują! Polecam oryginalny przepis na pieczone pierożki z jagodami.

Jagody – moc ukryta w niewielkich owocach
Owoce czarnej jagody są źródłem witamin A, B1, B2, PP i C, a także flawonoidów, garbników, antocyjanów, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika. Poza tym zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan.
Ze względu na swoje właściwości jagody są wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Pomagają chronić przed nowotworami i chorobami serca, są także wskazane przy problemach z jelitami. Dzięki obecności antocyjanów i garbników, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu - zapobiegają też pogłębianiu się krótkowzroczności oraz ułatwiają widzenie w ciemności.
Owoce te zawierają też pterostilben, który dzięki swoim właściwościom chemicznym okazał się być skutecznhą bronią przeciwko nowotworom. Pterostilben pomaga także utrzymać prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu, dzięki czemu szybciej chudniemy. Substancja ta usprawnia również pracę trzustki.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Jeśli więc jeszcze ktoś miał wątpliwości, czy warto jeść jagody, to teraz chyba już wszystkie zostały rozwiane ;-) Pierogi z jagodami to klasyka gatunku. Na pewno każda babcia ma swoją tajemną recepturę na ten przysmak. Ja jednak proponuję nieco inną wersję tego dania – pieczone pierożki. Złociste, delikatne ciasto wypełnione słodkim farszem. Czego chcieć więcej?

Jagodowe pierożki z pieca
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 150 g serka śmietankowego,
- 75 g cukru pudru,
- 80 ml oleju,
- 60 ml chudego mleka,
- 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią,
- 1 żółtko, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Farsz:
- 125 g świeżych jagód,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 białko.
Słodkie inspiracje
Jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i odsączamy na sitku. Potem posypujemy owoce mąką ziemniaczaną. Serek ucieramy z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko, olej i około ¾ mąki. Miksujemy całość. Do masy dosypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie, elastycznie i nie będzie się kleiło do rąk.

Następnie rozwałkowujemy na grubość 3–4 milimetrów, podsypując nieco mąką. Wycinamy krążki o średnicy ok.10 centymetrów. Wewnętrzną część każdego krążka smarujemy roztrzepanym białkiem. Na środku układamy łyżeczkę jagód. Dokładnie zlepiamy brzegi
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je po wierzchu pozostałym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25–30 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze