Wyniki Konkursu Tort urodzinowy dla WP Parenting
REDAKCJA SMACZNE BLOGI • dawno temu • 3 komentarzeDziÄ™kujemy wszystkim za udziaÅ‚ w naszym konkursie na tort urodzinowy dla zaprzyjaźnionego portalu WP Parentiong. WpÅ‚ynęło do nas wiele zgÅ‚oszeÅ„, dlatego Komisja Konkursowa miaÅ‚a twardy orzech do zgryzienia :-) Po burzliwych dyskusjach, wyÅ‚oniliÅ›my zwyciÄ™zcÄ™, jest niÄ… pani Karolina Panasiuk. Poniżej prezentujemy przepis na Pogodny Tort Bezowy, nadesÅ‚any przez paniÄ… KarolinÄ™. Z pozostaÅ‚ymi osobami skontaktujemy siÄ™ mailowo.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/img-2586-jpg-aeba596cf1d3dc756d8.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Pogodny Tort Bezowy
Beza:
- 6 białek,
- 300 g cukru,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 10 daktyli,
- szczypta soli.
Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę, pod koniec dodając ocet i stopniowo wsypując cukier. Wymieszać z posiekanymi daktylami. Masę podzielić na dwie części i wyłożyć do tortownic o śr. 24 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140 st. i piec 90 minut. Ostudzić.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 150 g masy kajmakowej,
- 300 ml śmietanki 36 proc.,
- 10 daktyli,
- 10 dag orzechów włoskich,
- 10 dag orzechów nerkowca,
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Śmietankę na sztywno ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą. Orzechy i daktyle posiekać i dołączyć do kremu. Bezy przełożyć kremem. Wierzch posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Boki i wierzch ozdobić kolorowymi drażetkami. Smacznego!
Sprawdź inne słodkie przepisy
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze