Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

Nowy rok, nowe postanowienia... Ile razy obiecujemy sobie, że 1 stycznia przejdziemy na dietę. Znacie to? A wystarczy kilka kulinarnych trików, by tradycyjne potrawy zamienić w smaczne i dietetyczne dania. Dziś chciałabym się z wami podzielić przepisem na "odchudzone" gołąbki. Smakują niemal identycznie jak te w wersji klasycznej, a zawierają dużo mniej kalorii. Gotowi? A więc startujemy! ;-)

Dietetyczne gołąbki krok po kroku

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
  • 100 g ryżu pełnoziarnistego,
  • szklanka startej marchewki lub cukinii,
  • średnia główka kapusty włoskiej,
  • duża cebula,
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek),
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1,5 l bulionu warzywnego.
Gołąbki z włoskiej kapusty

Kapustę opłucz i wytnij z niej głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją osól. Do wrzątku włóż kapustę. Po 2 minutach zacznij kolejno odrywać liście. Przekładaj je na durszlak. Następnie zetnij z każdego liścia zgrubiały nerw.

Ryż ugotuj na sypko. Mięso dopraw solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Dodaj startą marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Mięso wymieszaj z ryżem.

Na każdy liść nakładaj farsz i zwijaj gołąbki – najpierw zawiń boki, a następnie zroluj całość. Na dnie garnka ułóż pozostałe liście kapusty.

Gotowe gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i gotuj przez około 40 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmij kapustę i gołąbki z garnka.

Do wywaru dodaj passatę pomidorową oraz mąkę kukurydzianą, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimniej wody. Dodaj jogurt i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. odrobiną cukru.

Gołąbki podawaj polane sosem. Jeden gołąbek ma ok. 90 kalorii.

Tradycyjnie i po polsku

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć! Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić? Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad

Popularne w tym tygodniu:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Strogonow w polskim wydaniu Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą