Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

Lato to czas festiwali, jarmarków, festynów. Niemal w każdy weekend we wszystkich zakątkach Polski odbywają się plenerowe imprezy, również kulinarne. Swoje święta mają m.in. pierogi, flaki, miody, nalewki, karpie, pstrągi, grzyby... a nawet jadalne kwiaty! Podczas tego typu wydarzeń możemy nie tylko spróbować tradycyjnych (lub całkiem egzotycznych) potraw, ale również wziąć udział w warsztatach np. tradycyjnego wypieku chleba. Zobaczcie, gdzie warto wybrać się w sierpniu na kulinarną wycieczkę.

Ten artykuł ma 2 strony:

Weekend Orientalny (Warszawa)

W pierwszy weekend sierpnia (6–7) na Targu Śniadaniowym w Warszawie na miłośników egzotycznych smaków czeka prawdziwa uczta. Zapowiada się bardzo smakowicie, dlatego jeśli lubicie kuchnię azjatycką, nie może was tam zabraknąć.

„Smaki, kolory, zapachy i dźwięki przeniosą uczestników wydarzenia w magiczny, niepowtarzalny świat Orientu. Na stoiskach czeka na Was duży wybór różnorodnych produktów, potraw i przekąsek. Podczas targu będziecie mogli degustować dania kuchni chińskiej, japońskiej, tajlandzkiej, wietnamskiej, koreańskiej, armeńskiej, gruzińskiej, tureckiej, indyjskiej i nepalskiej, malezyjskiej, marokańskiej i izraelskiej. Menu zapowiada się bardzo ciekawie” - zachęcają organizatorzy.

Poza kulinarnymi doznaniami, na uczestników czekają także inne atrakcje. Warsztaty, gry i zabawy, koncerty, kolorowe mandale i oczywiście pełny wypoczynek wśród zieleni pod błękitnym niebem przy dźwiękach pięknej muzyki.

6–7 sierpnia 2016, Weekend Orientalny na targu Śniadaniowym, w sobotę Targ Śniadaniowy na Żoliborzu al. Wojska Polskiego i w niedzielę Targ Śniadaniowy na Mokotowie, Skwer AK Granat, Warszawa, w godzinach od 9–17. Wstęp wolny.

Wege Festiwal Foodtruckowy (Warszawa)

Pierwszy weekend sierpnia to także święto wszystkich miłośników kuchni wegańskiej. Również w stolicy odbędzie się Wege Festiwal Foodruckowy. Nad Wisłę zjadą food trucki serwujące wegańskie specjały.

„Food trucki zaparkują na terenie klubu Sheesha Summer na Wale Miedzeszyńskim. Ich rozkręcone ekipy będą karmić wszystkich zgłodniałych przybyszów i spacerowiczów aż do późnych godzin wieczornych” - zapowiadają organizatorzy.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Na gości będą czekać wegańskie burgery, ciasteczka, gofry ze śmietanką kokosową, naturalne lody i najlepsze desery. Menu zapowiada się międzynarodowo. Będzie można bowiem spróbować libańskiego falafela, słowackiego słodkiego lub pikantnego langosha czy japońskich handroli, a także wegańskich dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej.

6–7 sierpnia 2016, Wege Festiwal Foodtruckowy, klub Sheesha Summer, Wał Miedzeszyński 407, sobota i niedziela w godzinach 10–22. Wstęp wolny.

XIV Festiwal pierogów (Kraków)

Od 11 do 15 sierpnia na Małym Rynku w Krakowie będzie trwał XIV Festiwal pierogów.

Przez kilka kolejnych dni wybrane restauracje i pierogarnie będą serwować mieszkańcom miasta i turystom najróżniejsze rodzaje pierogów. Od tradycyjnie gotowanych, po pieczone i delikatnie opiekane. Będzie można spróbować pierogów ruskich, z kapustą i grzybami, owocami, kaszą czy mięsem, a także ze szpinakiem, kurczakiem, soczewicą i wiele wiele innych. Oczywiście wszystkie będą okraszone zrumienioną cebulką, śmietaną, skwarkami czy różnymi polewami.

Jak podkreślają organizatorzy, co roku festiwal wzbudza ogromne zainteresowanie. Uczestnicy zjadają ponad 100 tysięcy pierogów!

11–15 sierpnia 2016, XIV Festiwal pierogów, Kraków, Mały Rynek w Krakowie. Wstęp wolny.

Podróżnicze inspiracje

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Zobacz więcej artykułów z serii: Turystyka kulinarna

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek Sekrety kuchni portugalskiej Patison - z czym się to je? Co zawiera w sobie arbuz? Dlaczego warto jeść arbuzy? Lato na talerzu. Warzywa sezonowe Czas na kukurydzę! Dobroczynne właściwości kiwi Dlaczego warto jeść kiwi? Dlaczego warto pić zieloną kawę? Wiśnie - dlaczego warto je jeść? Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść? Z naleśnikiem dookoła świata Jedzmy orzechy! Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie! Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę? Najzdrowsza herbata na świecie Porzeczkowy zawrót głowy Niezwykłe dżemy