Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

Kiedy wybierzemy się do restauracji serwującej niepolskie dania, może się okazać, że złożenie zamówienia będzie bardzo problematyczne. Jak wymówić nazwy takie jak prosciutto, paella, bruschetta, foie gras czy enchiladas, nie narażając się na złośliwy uśmiech kelnera? No cóż, najłatwiej będzie po prostu zapamiętać nazwy najpopularniejszych potraw i napojów kuchni włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej czy meksykańskiej.

Ten artykuł ma 2 strony:

Krótki przewodnik po trudnych nazwach
AIOLI [ajoli] – francuski zimny sos, emulsja na bazie majonezu i czosnku.
ANCHOIS [ãszua] – sardele europejskie, czyli małe, tłuste rybki o ostrym smaku i zapachu, które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty.BOEUF STROGONOW [bef strogonow] – gulasz z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy smażonej z cebulą i pieczarkami, a potem duszonej z przecierem pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych.Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy





Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze