Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

Kiedy wybierzemy się do restauracji serwującej niepolskie dania, może się okazać, że złożenie zamówienia będzie bardzo problematyczne. Jak wymówić nazwy takie jak prosciutto, paella, bruschetta, foie gras czy enchiladas, nie narażając się na złośliwy uśmiech kelnera? No cóż, najłatwiej będzie po prostu zapamiętać nazwy najpopularniejszych potraw i napojów kuchni włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej czy meksykańskiej.

Ten artykuł ma 2 strony:

Krótki przewodnik po trudnych nazwach

AIOLI [ajoli] – francuski zimny sos, emulsja na bazie majonezu i czosnku.

ANCHOIS [ãszua] – sardele europejskie, czyli małe, tłuste rybki o ostrym smaku i zapachu, które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty.

BOEUF STROGONOW [bef strogonow] – gulasz z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy smażonej z cebulą i pieczarkami, a potem duszonej z przecierem pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych.

BOLOGNESE [bolonieze] – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti.

BOUILLABAISSE [bujabes] – prowansalska zupa rybna.

BRUSCHETTA [brusketta] – włoska grzanka z białego pieczywa posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, podawana przeważnie z drobno pokrojonymi pomidorami i bazylią lub kozim serem.

CAFÉ AU LAIT [kafe o le] – kawa z mlekiem.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

CEVICHE [sewicze] – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów.

CHARDONNAY [szardone] – francuska odmiana białej winorośli, której używa się do produkcji win.

CHÂTEAU HAUT BRION [szato o brią] – francuskie wino (czerwone oraz białe).

CHIANTI [kjanti] – włoskie wytrawne czerwone wino.

COQ AU VIN [koko wan] – kogut duszony w czerwonym winie.

CRÈME BRÛLÉE [krem bryle] – francuski deser waniliowy z karmelową skorupką na wierzchu.

CROISSANT [kruasã] – rogalik z ciasta francuskiego.

ENCHILADA [encziladas] – potrawa rodem z Meksyku – kukurydzana tortilla z mięsem i ostrym sosem pomidorowym.

FAJITA [fahita] – meksykańska tortilla z grillowanym mięsem.

FETTUCCINE [fettuczczine] – włoski makaron w kształcie długich wstążek (węższy od makaronu tagliatelle).

FOIE GRAS [fua gra] – francuski pasztet z gęsiej i kaczej wątróbki.

FONDUE [fądi] – szwajcarska potrawa (popularna także we Francji i Włoszech) – gorący roztopiony ser z winem, w którym zanurza się kawałki chleba lub warzyw, nadziane na specjalne szpikulce. Wyróżniamy też czekoladowe foude.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Sekrety kuchni chorwackiej Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek Sekrety kuchni portugalskiej Patison - z czym się to je? Co zawiera w sobie arbuz? Dlaczego warto jeść arbuzy? Lato na talerzu. Warzywa sezonowe Czas na kukurydzę! Dobroczynne właściwości kiwi Dlaczego warto jeść kiwi? Dlaczego warto pić zieloną kawę? Wiśnie - dlaczego warto je jeść? Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść? Z naleśnikiem dookoła świata Jedzmy orzechy! Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie!