Szukacie pomysłów na smaczne i szybkie dnia z brokułami? Dobrze trafiliście :-) Pyszne zupy, sałatki, naleśniki, makarony, risotto, a nawet muffinki. Warto włączyć brokuły do swojej diety, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Poza tym pasują do bardzo wielu dań. CZYTAJ WIĘCEJ
Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, a więc właśnie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach. Podobno najsmaczniejsze kasztany są na Placu Pigalle... Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie właściwości mają kasztany, jak je przyrządzić? CZYTAJ WIĘCEJ
Podobno najlepsze kasztany są na Placu Pigalle... Nie jestem w stanie tego potwierdzić, ponieważ kiedy byłam w Paryżu, kasztany dopiero kwitły ;-) Nic straconego, w wielu dużych sklepach bez problemu kupimy jadalne kasztany. Właśnie trwa na nie sezon. Warto choć raz się na nie skusić! Zobaczcie jak przygotować pyszną jesienną przekąskę we własnej kuchni CZYTAJ WIĘCEJ
Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta można wyczarować z tymi owocami. Żaden łasuch się nie oprze ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Otylia Jędrzejczak przygotuje dla nas tym razem zdrową orzechową kawę. Napój doda nam energii na początku dnia, a także dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Spróbujecie? CZYTAJ WIĘCEJ
Rafał Przybylok, pasjonat Yerba Mate, z wykształcenia geolog, prowadzi kanał na YouTubie Czajnikowy.pl. W dzisiejszym odcinku Rafał zdradza ciekawostki na temat angielskiej herbaty. CZYTAJ WIĘCEJ
Można smacznie gotować, nie wydając majątku na składniki? Oczywiście! Musimy się tylko nauczyć rozsądnie planować listę zakupów, korzystać z promocji i sezonowych produktów. Nie kupujmy na zapas, ponieważ to zwykle kończy się tym, że wyrzucamy to, czego nie zużyjemy. Mimo to jest kilka składników, których nigdy w żadnej kuchni nie powinno zabraknąć. CZYTAJ WIĘCEJ
"Szybkie rączki" pokazują krok po kroku jak przygotować pyszne jajko po florencku. Co sądzicie o tym przepisie? Jakie dania chcielibyście zobaczyć w kolejnych odcinkach naszej nowej serii? CZYTAJ WIĘCEJ
Jesień upływa pod znakiem orzechów. Właśnie teraz są najpyszniejsze. Zebrałam dla was 10 oryginalnych przepisów na dania z wykorzystaniem orzechów. CZYTAJ WIĘCEJ
Ile razy wam się to zdarzyło - widzicie w internecie albo w książce kucharskiej piękne zdjęcie jakiejś potrawy, kupujecie wszystkie składniki, zakasujecie rękawy, zabieracie się do roboty i... ponosicie spektakularną klęskę ;-) Rzeczywistość, mówiąc delikatnie, rozmija się z oczekiwaniami. Nie martwcie się, nie jesteście sami! Zobaczcie 20 najbardziej ekstremalnych (moim zdaniem) kulinarnych wpadek. CZYTAJ WIĘCEJ
Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dla mnie byłoby po prostu niekompletne. Myślę, że wielu z was podzieli moje zdanie. Surówki najczęściej przygotowujemy z różnych odmian kapusty – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy, winogrona. Smak surówki warto wzbogacić, dodając do niej bakalie i pestki. Natomiast jeśli chodzi o sosy, to do wyboru mamy te lżejsze typu winegret, oraz majonezowe, śmietanowe, jogurtowe. CZYTAJ WIĘCEJ
"Szybkie rączki" pokazują krok po kroku jak zrobić sałatkę grecką z ciecierzycą. Co sądzicie o tym przepisie? Jakie dania chcielibyście zobaczyć w kolejnych odcinkach naszej nowej serii? CZYTAJ WIĘCEJ
Gotowanie to prawdziwa sztuka. Wymaga nie tylko talentu czy chęci, ale także... wiedzy. W przepisach czy programach kulinarnych nieraz pojawiają się trudne nazwy potraw, składników czy technik kulinarnych, które dla wielu z nas brzmią dość obco. Można je oczywiście pominąć i kiedy autor przepisu radzi, by warzywa pokroić w julienne, kroimy je po prostu w kostkę ;-) Jednak w ten sposób nie rozwijamy swoich umiejętności. Warto więc zaznajomić się z niektórymi kulinarnymi pojęciami. CZYTAJ WIĘCEJ
Darek Kuźniak, uczestnik pierwszej polskiej edycji Top Chef i sous-chef Wojciecha Modesta Amaro Hell’s Kitchen zaprasza na swój autorski program Crazy Chef Cooking. Tym razem Darek pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę. CZYTAJ WIĘCEJ
Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego? Były bardzo popularne w latach osiemdziesiątych. Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Lepienie to doskonała zabawa, dlatego warto w nią zaangażować dzieci. Dawno już nie jadłam szyszek, czas więc przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Lista zakupów? Preparowany ryż, masa krówkowa i margaryna. CZYTAJ WIĘCEJ
Wbrew obiegowej opinii życzenie komuś smacznego nie jest zgodne z etykietą językową. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób sugerujemy, że posiłek wcale nie jest smaczny. Możemy również wprowadzić osobę jedzącą w zakłopotanie. Kiedy więc wypada powiedzieć „smacznego”, a kiedy jest to w złym guście? CZYTAJ WIĘCEJ
Sałatki makaronowe są smaczne, kolorowe i sycące. Szybko się je robi i równie szybko znikają ze stołu. Sprawdzają się na obiad, kolację czy domową imprezę. Można je także zapakować do pudełka lub słoika i zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy wycieczkę. Przedstawiam wam moje TOP 15 sałatek z makaronem. CZYTAJ WIĘCEJ
Dania, które świeciły tryumfy w czasach PRL wracają do łask. Powstaje coraz więcej restauracji inspirowanych tamtym okresem. Tatar, sałatka jarzynowa, wieprzowa galareta, bryzol, krem sułtański czy blok czekoladowy konkurują dziś ze spaghetti, sushi czy tajską zupą. I nie ma w tym nic dziwnego, wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości. Kuchnia PRL opierała się na prostych składnikach. W czasach, gdy w sklepach była tylko musztarda i ocet, gospodynie domowe musiały kombinować, by przygotowywać dla swoich najbliższych smaczne posiłki. Przypomnijmy sobie jakie były kulinarne hity minionej epoki CZYTAJ WIĘCEJ
Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, zup. Jest też doskonałą bazą do przygotowania deserów. CZYTAJ WIĘCEJ
Nie macie pomysłu na weekend? Wyruszcie szlakiem kulinarnych imprez. Poza degustacją regionalnych potraw, będziecie mogli wziąć udział w koncertach, wystawach lokalnych artystów, warsztatach... Zobaczcie, jakie wydarzenia kulinarne odbędą się w październiku. CZYTAJ WIĘCEJ
Kto pamięta blok czekoladowy? W czasach, kiedy na sklepowych półkach były tylko musztarda i ocet, a o czekoladzie można było jedynie pomarzyć, blok czekoladowy uchodził za prawdziwy rarytas. Deser przygotowany z mleka w proszku, herbatników i bakalii święcił prawdziwe tryumfy podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Dziś, mimo że wszelkie słodkości mamy na wyciągnięcie ręki, wiele osób wciąż przygotowuje blok czekoladowy z sentymentu... CZYTAJ WIĘCEJ
Zbliża się dzień chłopaka, więc dziś mam propozycję dla prawdziwych twardzieli ;-) Który facet nie lubi golonki? Apetycznie przyrumieniona skórka, delikatne, rozpływające się w ustach mięso... Mimo, że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. A więc drogie panie, do dzieła! W końcu przez żołądek do serca. CZYTAJ WIĘCEJ
Bardzo lubię surówkę z kiszonej kapusty. Idealnie pasuje do puree z ziemniaków i smażonej rybki albo kotletów schabowych. Mój ulubiony przepis to ten najprostszy, najbardziej klasyczny - kapusta, marchewka, cebula, trochę cukru, pieprzu i olej. Niektórzy dodają do niej jeszcze tarte jabłko, rodzynki albo majonez zamiast oleju. Ja jednak w tym przypadku wolę pozostać nieco konserwatywna ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Sezon na kiszenie kapusty uważam za rozpoczęty! Nie ma nic lepszego jesienią i zimą niż surówka z kiszonej kapusty do obiadu! To prawdziwe źródło zdrowia, witamin i... naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Czas więc naszykować duży kamionkowy garnek, szatkownicę i zabrać się do roboty. Bo najlepsza jest oczywiście ta domowa kiszona kapusta, przygotowana z ekologicznych składników, bez zbędnych dodatków takich jak ocet spirytusowy czy kwas cytrynowy. CZYTAJ WIĘCEJ
Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Warto ją jeść nie tylko jako surówkę do dania głównego. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Badania naukowe wykazały jej lecznicze właściwości. Zobacz, jak zrobić kiszoną kapustę w domu. To bardzo proste. CZYTAJ WIĘCEJ
Nie muszę chyba nikogo przekonywać do jedzenia zup. Są świetne o każdej porze roku – latem – chłodzą, jesienią i zimną doskonale sycą i rozgrzewają. Ja mogłabym jeść zupy na śniadanie, obiad i kolację ;-) Szczególnie teraz, kiedy poranki i wieczory są już dość chłodne i łatwo złapać jakąś infekcję, warto rozgrzać się talerzem pysznej zupy. Prezentuję 19 moich ulubionych przepisów na jesienne zupy. Mam nadzieję, że wy także znajdziecie wśród nich coś dla siebie. CZYTAJ WIĘCEJ
Dietetycy przekonują, że powinniśmy wprowadzić do swojego codziennego menu kasze, zastępując nimi ziemniaki czy makaron. Nic dziwnego, kasze są pożywne, sycące i pyszne. Dostarczają naszym organizmom wielu cennych substancji, rozgrzewają, pomagają w walce z wieloma chorobami. Poznaj bogactwo kasz i wybierz coś dla siebie! CZYTAJ WIĘCEJ
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pomidorówki. Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na pomidorową, i to nie tylko w Polsce. Zupy na bazie pomidorów są bowiem popularne m.in. we Włoszech, na Węgrzech, w Hiszpanii czy Meksyku... Do wyboru mamy nie tylko klasyczną pomidorówkę z ryżem albo makaronem, ugotowaną na niedzielnym rosole, ale także pachnący bazylią krem ze świeżych pomidorów z mozzarellą czy wykwintny chłodnik. CZYTAJ WIĘCEJ
Nic tak nie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory jak grzaniec. Słodki, pachnący cynamonem, goździkami, kardamonem i miodem... Przygotowanie grzańca w domu jest bardzo proste. Możemy eksperymentować z ulubionymi przyprawami i owocami. Grzaniec najlepiej smakuje podany w ceramicznym kubku o grubych ściankach. Do tego ciepły koc, miłe towarzystwo i jesień nam już nie straszna ;-) CZYTAJ WIĘCEJ