Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeLato to czas festiwali, jarmarków, festynów. Niemal w każdy weekend we wszystkich zakątkach Polski odbywają się plenerowe imprezy, również kulinarne. Swoje święta mają m.in. pierogi, flaki, miody, nalewki, karpie, pstrągi, grzyby... a nawet jadalne kwiaty! Podczas tego typu wydarzeń możemy nie tylko spróbować tradycyjnych (lub całkiem egzotycznych) potraw, ale również wziąć udział w warsztatach np. tradycyjnego wypieku chleba. Zobaczcie, gdzie warto wybrać się w sierpniu na kulinarną wycieczkę.
Weekend Orientalny (Warszawa)
W pierwszy weekend sierpnia (6–7) na Targu Śniadaniowym w Warszawie na miłośników egzotycznych smaków czeka prawdziwa uczta. Zapowiada się bardzo smakowicie, dlatego jeśli lubicie kuchnię azjatycką, nie może was tam zabraknąć.
„Smaki, kolory, zapachy i dźwięki przeniosą uczestników wydarzenia w magiczny, niepowtarzalny świat Orientu. Na stoiskach czeka na Was duży wybór różnorodnych produktów, potraw i przekąsek. Podczas targu będziecie mogli degustować dania kuchni chińskiej, japońskiej, tajlandzkiej, wietnamskiej, koreańskiej, armeńskiej, gruzińskiej, tureckiej, indyjskiej i nepalskiej, malezyjskiej, marokańskiej i izraelskiej. Menu zapowiada się bardzo ciekawie” - zachęcają organizatorzy.
Poza kulinarnymi doznaniami, na uczestników czekają także inne atrakcje. Warsztaty, gry i zabawy, koncerty, kolorowe mandale i oczywiście pełny wypoczynek wśród zieleni pod błękitnym niebem przy dźwiękach pięknej muzyki.
6–7 sierpnia 2016, Weekend Orientalny na targu Śniadaniowym, w sobotę Targ Śniadaniowy na Żoliborzu al. Wojska Polskiego i w niedzielę Targ Śniadaniowy na Mokotowie, Skwer AK Granat, Warszawa, w godzinach od 9–17. Wstęp wolny.
Wege Festiwal Foodtruckowy (Warszawa)
Pierwszy weekend sierpnia to także święto wszystkich miłośników kuchni wegańskiej. Również w stolicy odbędzie się Wege Festiwal Foodruckowy. Nad Wisłę zjadą food trucki serwujące wegańskie specjały.
„Food trucki zaparkują na terenie klubu Sheesha Summer na Wale Miedzeszyńskim. Ich rozkręcone ekipy będą karmić wszystkich zgłodniałych przybyszów i spacerowiczów aż do późnych godzin wieczornych” - zapowiadają organizatorzy.
Na gości będą czekać wegańskie burgery, ciasteczka, gofry ze śmietanką kokosową, naturalne lody i najlepsze desery. Menu zapowiada się międzynarodowo. Będzie można bowiem spróbować libańskiego falafela, słowackiego słodkiego lub pikantnego langosha czy japońskich handroli, a także wegańskich dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej.
6–7 sierpnia 2016, Wege Festiwal Foodtruckowy, klub Sheesha Summer, Wał Miedzeszyński 407, sobota i niedziela w godzinach 10–22. Wstęp wolny.
XIV Festiwal pierogów (Kraków)
Od 11 do 15 sierpnia na Małym Rynku w Krakowie będzie trwał XIV Festiwal pierogów.
Przez kilka kolejnych dni wybrane restauracje i pierogarnie będą serwować mieszkańcom miasta i turystom najróżniejsze rodzaje pierogów. Od tradycyjnie gotowanych, po pieczone i delikatnie opiekane. Będzie można spróbować pierogów ruskich, z kapustą i grzybami, owocami, kaszą czy mięsem, a także ze szpinakiem, kurczakiem, soczewicą i wiele wiele innych. Oczywiście wszystkie będą okraszone zrumienioną cebulką, śmietaną, skwarkami czy różnymi polewami.
Jak podkreślają organizatorzy, co roku festiwal wzbudza ogromne zainteresowanie. Uczestnicy zjadają ponad 100 tysięcy pierogów!
11–15 sierpnia 2016, XIV Festiwal pierogów, Kraków, Mały Rynek w Krakowie. Wstęp wolny.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku (Poznań)
W dniach 12–15 sierpnia w Poznaniu odbędzie się dziesiąta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Podczas jarmarku na Starym Rynku będziemy mogli kupić wędzone ryby z mazurskich jezior, miody, tradycyjne pieczywo, nalewki ze wszystkich regionów Polski góralskie oscypki, soki toczone z lubelskich jabłek czy kiełbasę ze świni złotnickiej. Nie zabraknie także zagranicznych produktów – włoskich trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy.
Festiwalowi będą towarzyszyć także inne atrakcje – koncerty, warsztaty dla dzieci i dorosłych itp. Poza tym zostaną rozstrzygnięte konkursy — Polska Nalewka Roku, Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów oraz Smak Powiatu Poznańskiego.
12–15 sierpnia, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Poznań, Stary Rynek.
Festiwal Kaszy (Janów Lubelski)
Janów Lubelski zaprasza na Gryczaki, czyli Festiwal Kaszy. Impreza odbędzie się w dniach 13–14 sierpnia w Parku Misztalec.
Królują tam słynne jaglaki i gryczaki, ale także kaszanki, wędliny oraz białe i żółte sery zagrodowe. Są też nalewki i naturalne miody.
Na odwiedzających Festiwal czekają nie tylko atrakcje kulinarne, ale również zagrody wiejskie, przygotowane zgodnie z tradycją danej wsi, kiermasz sztuki ludowej czy pokazy ginących zawodów. Atrakcją są również konkursy.
Tradycyjnie podczas Gryczaków jest wybierana najlepsza janowska nalewka żurawinowa oraz najsmaczniejsza regionalna potrawa. Poza tym będzie można spróbować swoich sił np. w ubijaniu kaszy w stępie.
13–14 sierpnia, Festiwal Kaszy, Janów Lubelski, Park Misztalec. Wstęp wolny.
Festiwal Pstrąga (Kłodzko)
Ziemia Kłodzka – pstrągiem mocna! Od 2012 roku pstrąg znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa dolnośląskiego. Podczas festiwalu odbędzie się konkurs potraw z pstrąga o puchar ministra rolnictwa. Poza tym na uczestników czekają liczne pokazy kulinarne, degustacje potraw kuchni śląskiej, quizy i konkursy oraz prezentacje artystyczne i promocyjne związane z regionem.
14 sierpnia, Festiwal Pstrąga, Kłodzko. Wstęp wolny.
Chmielaki Krasnostawskie (Krasnystaw)
To jest obowiązkowa impreza dla wszystkich miłośników złotego trunku. Najlepsze piwa z Polski i zagranicy w jednym miejscu. Chmielakom towarzyszy m.in. największy w Polsce Konsumencki Konkurs Piw, największa w Polsce Sesja Chmielarska, barwny Korowód Chmielakowy, Giełda Birofilistyczna, wybory Miss Chmielaków oraz Chmieloty (piknik paralotniowy).
Do tego strefa disco oraz koncerty na kilku scenach. W tym roku będzie można usłyszeć m.in. Bednarka, elektryczne gitary oraz Ewelinę Lisowską.
19–21 sierpnia, Krasnystaw, wstęp wolny.
Święto Chleba i Piernika (Jawor)
Jawor to niewielkie miasteczko na Dolnym Śląsku, które pod koniec sierpnia zamienia się w stolice chleba i pierników. W dniach 26–28 sierpnia powinni tam udać się wszyscy miłośnicy świeżego chleba, lukrowanych pierników oraz… dobrej muzyki.
Będzie smacznie i aromatycznie. Dziesiątki gatunków pieczywa z wielu krajów Europy, okazałe rzeźby cukiernicze i mistrzowie tego słodkiego fachu, którzy po raz drugi podejmą wyzwanie na wypiek najdłuższego piernika w Polsce. Ten z 2015 r. mierzył ponad 40 metrów! Czy uda się pobić ten rekord?
26–28 sierpnia, Święto Chleba i Piernika, Jawor (rynek). Wstęp wolny.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze