W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzeNie macie pomysłu na weekend? Wyruszcie szlakiem kulinarnych imprez. Poza degustacją regionalnych potraw, będziecie mogli wziąć udział w koncertach, wystawach lokalnych artystów, warsztatach... Zobaczcie, jakie wydarzenia kulinarne odbędą się w październiku.
Oktoberfest w Starym Browarze Rzeszowskim (Rzeszów)
W sobotę 1 października miłośnicy złocistego trunku muszą odwiedzić Stary Browar w Rzeszowie. Odbędzie się tam bowiem rzeszowski Oktoberfest.
Impreza nazwą oraz klimatem nawiązuje oczywiście do corocznego święta piwa, które odbywa się na przełomie września i października w Monachium.
W programie powrót piwa Marcowego na kran, muzyka na żywo w wykonaniu zespołu Karczmarze, tańce i hulańce, liczne konkursy i zabawy.
III Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR” (Kraków)
Stoiska z żywnością tradycyjną i regionalną, porady żywieniowe, wykłady, warsztaty, występy artystyczne, wesołe miasteczko, gry i zabawy z animatorami, konkursy z nagrodami - to tylko część atrakcji które czekają na odwiedzających III Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”.
Impreza odbędzie się w najbliższy weekend w campusie Uniwersytetu Rolniczego.
Śląski Festiwal Kapusty (Wojsławice)
W niedzielę 2 października w Arboretum w Wojsławicach koło Niemczy (woj. dolnośląskie), odbędzie się szósta edycja Śląskiego Festiwalu Kapusty.
Wśród atrakcji m.in. zawody tradycyjnego szatkowania i kiszenia kapusty, konkurs na najsmaczniejsze dania z kapusty „Kapuściane szaleństwa” oraz degustacja potraw z kapusty.
Imprezę uatrakcyjniają występy zespołów w ramach Konkursu Piosenki Biesiadnej „Biesiadowanie w kapuście” i zabawa ludowa.
Smak zapomnianych jabłek (Wrocław)
Również 2 października we Wrocławskim Ogrodzie Botanicznym odbędzie się jesienna impreza
promującą stare odmiany jabłek, które po latach zapomnienia cieszą się coraz większą popularnością.
Głównym punktem programu będzie wystawa kilkudziesięciu różnych odmian jabłek połączona z ich degustacją. Planowana jest także sprzedaż drzewek i krzewów owocowych ze szczególnym uwzględnieniem odmian historycznych oraz kiermasz nietypowych przetworów z jabłek.
Mazurski Dzień Ziemniaka (Kraplewo)
W najbliższą niedzielę (2 października) w Kraplewie na Mazurach królować będzie ziemniak.
Podczas imprezy będzie można spróbować potraw z ziemniaków, przygotowanych przez lokalnych restauratorów. Nie zabraknie więc pieczonych ziemniaków, placków, zup itd.
Ponadto na stoisku Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka będzie można przyjrzeć się różnym odmianom ziemniaków i sadzeniaków. Dla odwiedzających przygotowano także liczne konkursy i zabawy.
IX Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food (Łódź)
W dniach 7–9 października w hali Międzynarodowych Targów Łódzkich zapraszamy na IX Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food. To najważniejsze wydarzenie branży ekożywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.
„Targi to niepowtarzalna okazja do zapoznania się w jednym miejscu i czasie z szeroką ofertą produktów wysokiej jakości wytwarzanych zarówno przez polskich, jak i zagranicznych producentów i przetwórców. Co roku Targi odwiedza ponad 12 tys. osób” - mówią organizatorzy.
XIII Dolnośląski Festiwal Dyni (Wrocław)
Gratka dla wszystkich miłośników dyni. 9 października we wrocławskim Ogrodzie Botanicznym odbędzie się Festiwal Dyni. Impreza co roku przyciąga około 10 tysięcy odwiedzających.
Już od 6 października na terenie Ogrodu Botanicznego można będzie podziwiać wykonane przez pracowników i młodzież dekoracje z dyń. Spośród wielu punktów programu najważniejsze są trzy konkursy z nagrodami: na największą dynię (aktualny rekord to 640,5 kg!), najbardziej osobliwe owoce roślin dyniowatych oraz najsmaczniejszą potrawę z dyni.
Na kiermaszu można będzie kupić świeże dynie oraz przetwory z dyni i innych warzyw oraz owoców, miody, oleje roślinne, przyprawy, nasiona, wyroby rękodzielnicze. Festiwal urozmaicą występy zespołu muzycznego.
II Podkarpacki Festiwal Szarlotki (Pstrągowa)
W niedzielę 9 października w Siedlisku Janczar w Pstrągowej będzie można spróbować najlepszych szarlotek i jabłeczników.
Organizatorzy zapraszają do udziału w konkursie na szarlotkę. Zwycięzca otrzyma tytuł Podkarpackiego Mistrza Szarlotki 2016. W konkursie mogą brać udział Koła Gospodyń Wiejskich, osoby prywatne, jak i organizacje pozarządowe działające na terenie Podkarpackiego.
„Należy przyrządzić ciasto z jabłkami, gotowe przywieźć do Siedliska Janczar w dniu festiwalu i zaprezentować je w ciekawy sposób oraz poddać ocenie jury” - czytamy w regulaminie konkursu.
Podczas Festiwalu odbędzie się kiermasz rękodzieła. Atrakcjami dla dzieci będzie spotkanie z Masherami (mistrzowie psich zaprzęgów), konna przejażdżka oraz działania animatorów. Jeśli aura pozwoli działać będzie kuchnia polowa. Festiwal uświetnią występy lokalnych artystów.
Najedzeni Fest! Małopolskim Smakiem (Kraków)
Przez dwa dni – 15 i 16 października), na terenie dawnego Hotelu Forum w Krakowie będzie można uczestniczyć w największym festiwalu kulinarnym w Małopolsce.
„Poznajcie małopolskich producentów, którzy w swojej pracy nie zapominają o tradycji, bądź korzystają z rosnących na terenie województwa owoców i warzyw. Spróbujcie dań przygotowanych znakomitych kucharzy. Kupcie bezpośrednio od producentów świeży nabiał, wędliny i pieczywo, wypełnijcie swoje spiżarnie kapitalnymi miodami, sokami, czy przetworami” - zachęcają organizatorzy.
Program uzupełnią komentowane degustacje małopolskich alkoholi, pokazy kulinarne i atrakcje dla najmłodszych. A wszystko to w atmosferze święta ulicznego jedzenia w najlepszym wydaniu.
Festiwal kulinarny „Ale pasztet!” (Kliczków)
W sobotę 29 października zapraszamy natomiast do Zamku Kliczków (woj. dolnośląskie). Odbędzie się tam festiwal kulinarny „Ale pasztet!”. Jest to obowiązkowa propozycja dla miłośników tradycji oraz wysublimowanych smaków.
Impreza w ramach Kulinarnego Pucharu Polski promuje tradycyjną kuchnię opartą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich.
Do zamku zjadą się kulinarne gwiazdy z całej Polski – utytułowani szefowie kuchni, uzdolnieni uczniowie szkół gastronomicznych oraz lokalni mieszkańcy i przedstawiciele branży gastronomicznej.
Dużym zainteresowaniem publiczności co roku cieszą się warsztaty i prezentacje prowadzone przez liderów rynku spożywczego czy pokazy kulinarne w wykonaniu finalistów telewizyjnych konkursów kulinarnych.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze