Sekrety kuchni czeskiej
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeZazwyczaj szukamy szczęścia gdzieś daleko, a nie doceniamy tego, co jest blisko. Ta zasada odnosi się także do jedzenia. Zachwycamy się egzotycznymi potrawami z najodleglejszych zakątków Europy, a tymczasem tuż za południową granicą czeka na nas prawdziwy raj dla smakoszy. Niedawno wróciłam z Pragi. Zapraszam was więc na kulinarną podróż śladami dobrego wojaka Szwejka ;-)
Czeskie tradycje kulinarne
Na pytanie z czym ci się kojarzy czeska kuchnia większość z nas wykrzyknie od razu „Knedliki!”. Owszem, czeskie knedliki są najlepsze na świecie, jednak to niejedyna potrawa, której warto spróbować będąc w Czechach.
Kuchnia naszych południowych sąsiadów jest sycąca i treściwa, opiera się na tradycyjnych składnikach – zbożach, roślinach strączkowych, ziemniakach, mięsie i kapuście. Możemy w niej odnaleźć wpływy węgierskie, austriackie, niemieckie i słowackie. Jednak wiele dań jest wciąż inspirowanych staroczeskimi recepturami.
Czeskie nawyki żywieniowe nie różnią się zbytnio od naszych. Czesi jedzą trzy główne posiłki w ciągu dnia – śniadanie, obiad i kolację. Obiad składa się z zupy, dania głównego i deseru. Narodowym napojem jest oczywiście piwo.
„Prawdziwą” czeską kuchnię odnajdziemy w tych mniejszych miejscowościach. Jednak w dużych miastach również znajdziemy restauracje, które oferują smaczną domową kuchnię, trzeba tylko dobrze poszukać :-)
Zupa to podstawa…
…powtarzają czeskie mamy swoim pociechom. Czesi uwielbiają zupy (polévky) i nie wyobrażają sobie prawdziwego obiadu bez talerza gęstej i sycącej kartoflanki z majerankiem czy czosnkowej. W Pradze chętnie jada się flaki wołowe lub gulaszową podawaną w bochenku chleba.
Z kolei klarowny rosół drobiowy lub wołowy postawi na nogi po chorobie. Popularna jest także pomidorowa. Natomiast na południu kraju przygotowuje się tzw. kulajdę – zupę z ziemniaków, grzybów, jajek i śmietany.
W Czechasz najesz się do syta
Tradycyjne czeskie potrawy są bardzo treściwe, kaloryczne, ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym, śmietanowym, pomidorowym, chrzanowym, grzybowym, koperkowym… Mniam!
Do tego obowiązkowo knedliki, kapusta lub ziemniaczana sałatka. Co ciekawe, surówka jest traktowana jako osobne danie, dlatego w restauracjach należy zamawiać ją oddzielnie.
„Wepřo knedlo zelo“ - pieczeń wieprzowa z sosem, knedliki i zasmażana kapusta (biała lub czerwona). Tak wygląda typowy czeski obiad. Knedliki mogą być wyrabiane z ciasta ziemniaczanego (bramborový knedlík) lub drożdżowego (houskový knedlík).
Innym popularnym daniem jest polędwica wołowa w gęstym śmietanowym sosie faszerowana boczkiem (svíčková na smetaně). Podaje się ją oczywiście z knedlikami oraz z plasterkiem cytryny i żurawiną.
Czesi, podobnie jak Polacy chętnie jedzą ziemniaki. Podaje się je na wiele sposobów, poza wspomnianą już kartoflanką i sałatką, bardzo lubianym daniem są także placki ziemniaczane (bramboraky), zarówno w wersji na słodko z prażoną bułką tartą i makiem, jak i na słono z gulaszem.
Coś słodkiego dla łasuchów
Zwieńczeniem czeskiej uczty jest oczywiście deser. Listę tradycyjnych deserów otwierają knedliki z owocami, przygotowywane z ciasta drożdżowego, twarogu lub kaszy manny. Polewa się je roztopionym masłem i posypuje makiem albo orzechami.
Popularne są także drożdżowe bułeczki (buchty) z makiem, serem lub dżemem, naleśniki (palačinky) z owocami lub marmoladą. W Czechach i Słowacji chętnie jada się także žemlovkę, czyli namoczone w mleku z cukrem białe pieczywo, przełożone startymi owocami (jabłkami lub gruszkami) i zapieczone.
Inną czeską specjalnością są hořické trubičky, czyli cienkie, zwinięte wafelki, przełożone masłem i miodem i obsypane orzechami, migdałami, cynamonem. Oryginalne hořické trubičky wyrabia się w mieście Hořice v Podkrkonoší. Legenda głosi, że przepis na ten deser wyjawił jednej z hořickich gospodyń osobisty kucharz cesarza Napoleona podczas odwrotu z Rosji zimą 1812 roku.
Czesi, podobnie jak Austriacy zajadają się również jabłkowym strudlem (jablečný závin).
Kraina piwem płynąca
Być w Czechach i nie napić się tam piwa, to jak pojechać do Paryża i nie zobaczyć Wieży Eiffla ;-) Piwowarskie tradycje sięgają średniowiecza. Nasi południowi sąsiedzi wypijają rocznie 160 litrów złocistego trunku na głowę (!).
Do wyboru mamy piwo jasne (svétlé) i ciemne (tmavé). Najsłynniejsze browary to oczywiście Pilsner, Staropramen, Kozel oraz Budweiser. Jednak bardzo prężnie rozwijają się także browary rzemieślnicze, które produkują własne piwa. Niemal każdy czeski browar wytwarza kilka rodzajów piw, więc każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Ci, którzy w piwach nie gustują mogą spróbować czeskich win lub mocniejszych alkoholi. Najbardziej znane to Beherowka, jałowcówka, destylaty z brzoskwiń i czereśni, śliwowica czy absynt.
Przekąski do piwa i nie tylko
Na licznych straganach z przekąskami znajdziemy słynne praskie kiełbaski i wędzoną szynkę, bułki z parówką, a także panierowany smażony ser (smažený sýr). Popularne są także chlebičky, czyli małe kanapeczki z najróżniejszymi dodatkami. Czesi lubią również smażone na oleju lub maśle kromki chleba, natarte czosnkiem, podawane np. z serem, szynką, sadzonym jajkiem. Ten rodzaj przekąski nosi nazwę topinky.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze