Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzeKiedy wybierzemy siÄ™ do restauracji serwujÄ…cej niepolskie dania, może siÄ™ okazać, że zÅ‚ożenie zamówienia bÄ™dzie bardzo problematyczne. Jak wymówić nazwy takie jak prosciutto, paella, bruschetta, foie gras czy enchiladas, nie narażajÄ…c siÄ™ na zÅ‚oÅ›liwy uÅ›miech kelnera? No cóż, najÅ‚atwiej bÄ™dzie po prostu zapamiÄ™tać nazwy najpopularniejszych potraw i napojów kuchni wÅ‚oskiej, hiszpaÅ„skiej, francuskiej czy meksykaÅ„skiej.
Krótki przewodnik po trudnych nazwach
AIOLI [ajoli] – francuski zimny sos, emulsja na bazie majonezu i czosnku.
ANCHOIS [ãszua] – sardele europejskie, czyli małe, tłuste rybki o ostrym smaku i zapachu, które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty.BOEUF STROGONOW [bef strogonow] – gulasz z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy smażonej z cebulą i pieczarkami, a potem duszonej z przecierem pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych. BOLOGNESE [bolonieze] – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti.
BOUILLABAISSE [bujabes] – prowansalska zupa rybna.BRUSCHETTA [brusketta] – włoska grzanka z białego pieczywa posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, podawana przeważnie z drobno pokrojonymi pomidorami i bazylią lub kozim serem.
CAFÉ AU LAIT [kafe o le] – kawa z mlekiem.
CEVICHE [sewicze] – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów.CHARDONNAY [szardone] – francuska odmiana białej winorośli, której używa się do produkcji win.CHÂTEAU HAUT BRION [szato o brią] – francuskie wino (czerwone oraz białe).CHIANTI [kjanti] – włoskie wytrawne czerwone wino.
COQ AU VIN [koko wan] – kogut duszony w czerwonym winie.
CRÈME BRÛLÉE [krem bryle] – francuski deser waniliowy z karmelową skorupką na wierzchu.CROISSANT [kruasã] – rogalik z ciasta francuskiego.ENCHILADA [encziladas] – potrawa rodem z Meksyku – kukurydzana tortilla z mięsem i ostrym sosem pomidorowym.FAJITA [fahita] – meksykańska tortilla z grillowanym mięsem.FETTUCCINE [fettuczczine] – włoski makaron w kształcie długich wstążek (węższy od makaronu tagliatelle).FOIE GRAS [fua gra] – francuski pasztet z gęsiej i kaczej wątróbki.FONDUE [fądi] – szwajcarska potrawa (popularna także we Francji i Włoszech) – gorący roztopiony ser z winem, w którym zanurza się kawałki chleba lub warzyw, nadziane na specjalne szpikulce. Wyróżniamy też czekoladowe foude.
GAZPACHO [gaspaczo/gaspaczio] – hiszpański chłodnik pomidorowy wywodzący się z Andaluzji.GNOCCHI [niokki] – włoski odpowiednik polskich kopytekJALAPEÑO [chalapenio] – ostra zielona papryczka.LASAGNE [lazanie] – duże prostokątne płaty makaronu, przekładane farszem i zapiekane.LINGUINE [lingłini] – włoski makaron wywodzący się z Genui, idealny do pesto i owoców morza. Wyglądem przypomina spłaszczone spaghetti.MERLOT [merlo] – francuski szczep czerwonej winorośli używany, z którego wytwarza się wino.MOJITO [mohito] – kubański drink na bazie białego rumu z brązowym cukrem trzcinowym , limonkami, miętą, wodą gazowaną i kruszonym lodem.
OUZO [uzo] – grecka wódka anyżowa wódka.PAELLA [paeja] – hiszpańskie danie składające się z ryżu, szafranu, warzyw, owoców morza i mięsa kurczaka.
PANCETTA [panczetta] – wÅ‚oski suszony i zwijany boczek.PHở [fo] – wietnamska zupa na bulionie woÅ‚owym. PROSCIUTTO [prosziutto] – szynka parmeÅ„ska — wÅ‚oska surowa suszona szynka, którÄ… produkuje siÄ™ z udźców wieprzowych z koÅ›ciÄ….PÖRÖLKT [perkelt] – wÄ™gierski gulasz z miÄ™sa, cebuli i papryki.QUESADILLA [kesadija] – meksykaÅ„ska tortilla z roztopionym serem i innymi dodatkami.QUICHE LORRAINE [kisz loren] – placek lotaryÅ„ski — francuski Å›wiÄ…teczny placek zapiekany z boczkiem, szynkÄ…, tartym serem, jajkami i sosem bolognese.RADICCHIO [radikkio] – odmiana cykorii o ciemnoczerwonych liÅ›ciach zebranych w główki.RATATOUILLE [ratatuj] -  francuskie danie jednogarnkowe z cukinii, bakÅ‚ażana, papryk, pomidorów, cebuli.
ROQUEFORT [rokfor] – ostry francuski owczy ser z niebieską pleśnią.TAGLIATELLE [taliatelle] – włoski makaron o kształcie długich płaskich wstążek.TORTILLA [tortija] – w kuchni meksykańskiej jest to okrągły placek z mąki pszennej lub kukurydzianej, natomiast w Hiszpanii jest to rodzaj omletu z ziemniaków z warzywami, mięsem lub rybą.TZATZIKI [caciki] – grecki sos na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i ogórkiem.VINAIGRETTE [winegret] – dressing na bazie oliwy i octu.WASABI [łasabi] – japoński chrzan.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze